19 °C Budapest
Automatikusan jön az elszámoló levél: de nem mindenkinek

Automatikusan jön az elszámoló levél: de nem mindenkinek

2015. április 9. 13:03

A pénzügyi intézmények a deviza alapú hitelesek részére április 30-ig - kevés kivételtől eltekintve - külön kérés nélkül küldik meg az elszámolási értesítőket. A folyamatot a Magyar Nemzeti Bank kiemelt figyelemmel kíséri, és amennyiben az elszámolási kötelezettség jogsértő elmulasztását tapasztalja, a legszigorúbb intézkedésekkel lép fel. Az értesítők postázása márciusban kezdődött, de a legtöbb érintett háztartásba várhatóan áprilisban fog a levél megérkezni.

A korábban rögzített árfolyamon kedvezményesen végtörlesztett fogyasztóknak maguknak kellett kérniük az elszámolást pénzügyi intézményüktől március 31-ig. Minden más esetben azonban - a követeléskezelőkre engedményezett követeléseket, valamint a 2009. július 27-ét megelőzően megszűnt szerződésekből eredő el nem évült fogyasztói követeléseket kivéve - az elszámolás a törvény erejénél fogva automatikusan, az elszámolás általános szabályai szerint történik, függetlenül attól, hogy jelenleg is fennálló vagy korábban már visszafizetett kölcsönről van szó - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Magyar Nemzeti Bank.

Egyes pontatlan és megtévesztő ügyvédi sajtónyilatkozatokkal ellentétben tehát az elszámolást nem kell valamennyi már lezárt, megszűnt szerződés esetében kezdeményezni a pénzügyi intézményeknél, az értesítő levelek postázása is külön kérés nélkül történik.

Amennyiben a fogyasztó nem kap elszámolást - holott álláspontja szerint jogosult lenne rá - többlépcsős jogorvoslati lehetőséggel élhet, és első körben pénzügyi intézményéhez fordulhat írásbeli panasszal.

Ha a pénzügyi intézmény a hitelszerződést 2009. július 26. napját követően mondta fel, és a tartozást követeléskezelőnek adta át, akkor az átadás időpontjáig a pénzügyi intézmény automatikusan köteles elszámolási értesítőt küldeni a fogyasztónak. Azon követeléskezelőnél lévő tartozások esetében azonban, amelyeknél a szerződés felmondására 2009. július 27-ét megelőzően került sor, a fogyasztónak kérnie kell a pénzügyi intézménytől az elszámolást. A pénzügyi intézménynek ezen esetekben kifizetést nem kell teljesítenie, a fogyasztó az elszámolási értesítő megküldését követően a követeléskezelőtől igényelheti - a pénzügyi intézmény elszámolási értesítőjét, s rajta a visszajáró összeget bemutatva -, hogy az a fennálló követeléssel számoljon el.

A kérelem előterjesztésének nincs törvényi határideje, azonban a fogyasztó erre irányuló igényének benyújtásától számított 30 napon belül köteles a követeléskezelő az elszámolást elvégezni. A pénzügyi intézményeket főszabályként a 2009. július 26. napját követően megszűnt fogyasztói kölcsönszerződések alapján terheli elszámolási kötelezettség, azonban az ezt megelőzően megszűnt szerződések esetében is kérheti a fogyasztó az elszámolást, ha az elszámolási törvényből eredő követelése nem évült el.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 15. 13:19
Még csak fél napja érhető el, máris több mint 132 ezren nézték meg azt a Facebook Live-on, élőben su...
Holdblog  |  2022. május 15. 07:01
Nézték már, hogy mennyire hasonlít a részvénypiacok viselkedése az elmúlt tíz évben a II. világhábor...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 15. 16:30