Sokan már holnap bukhatják a devizahiteles elszámolást

Pénzcentrum
2015. március 30. 11:58

A devizahitelesek többségének nincsen teendője az elszámolással kapcsolatban, ugyanis automatikusan megkapják az értesítőjüket és a visszajáró összegüket, vagy a tartozáscsökkenést. A kedvezményesen végtörlesztőknek viszont már alig maradt hátra idejük az elszámolás igényléséhez, ugyanis a kérelem benyújtásának határideje március 31-e. Milyen feltételek mellett és kinek éri meg igényelni az elszámolást?

A devizahiteles elszámoló leveleket április 30-ig kell postáznia a bankoknak, azonban nem minden ügyféllel számolnak el automatikusan. A kedvezményesen végtörlesztő ügyfeleknek viszont már csak egy napjuk maradt hátra arra, hogy igényeljék az elszámolást.

Sokaknak fizetnie kell ezért

A kedvezményes végtörlesztés igénylésének határideje holnap lejár, így érdemes minél előbb beadni a kérvényt, ha egyáltalán élni szeretnénk a lehetőséggel.

A szabályozás szerint a kedvezményes végtörlesztőknek a banki elszámolást külön kell igényelniük március 31-ig.

Lényeges, hogy a bankok nyitvatartási ideje jóval rövidebb, mint a boltoké, erre sem árt odafigyelni. Az igénylésnek egyébként 10 ezer forintos eljárási díja van, viszont ezt nem mindenkinek kell megfizetnie.

Az elszámolást azoknak az ügyfeleknek is igényelni kell, akik részben vagy teljes egészében egy másik, forint alapú kölcsön felvételével fizették vissza kedvezményesen a tartozásukat.

Ők viszont mentesülnek a 10 ezer forintos eljárási díj megfizetésétől, vagyis nekik mindenféleképpen érdemes igényelni az elszámolást.

Kiknek érdemes kérelmezni az eljárást?

Azonban nem csak a forinthitellel végtörlesztőknek lehet érdemes igényelni az elszámolást a bankjuknál. Két feltétel van, ami segíthet azon, hogy a kedvezmény mértékét meghaladja visszajáró összeg, így van, akinek érdemes elgondolkodni az elszámolás igénylésén:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • Akiknek a kedvezményes végtörlesztéskor a felvett hitelösszeghez képest alacsony volt a fennálló tőketartozása (emiatt aránylag kevés kedvezményt kapott). Ez előfordulhatott korábbi előtörlesztés miatt, illetve azt is lehetséges, hogy a futamidőből már csak kevés volt hátra.
  • Azoknak is érdemes kérnie az elszámolást, akiknek hatalmas, jóval az átlag feletti kamatemeléssel kellet szembenéznie. Különösen igaz ez, ha az árfolyamrés mértéke is nagy volt.

A visszatérítésre akkor lehet a legjobb esélye az adósoknak, ha a fenti feltételek együttesen teljesülnek, azonban ebben az esetben sem biztos, hogy jár vissza pénz. Minden szerződés egyedi, ezért eltérő a kedvezmény és a visszatérítés mértéke egyaránt.

Mikor kapják meg a pénzt az igénylők?

Azok a kedvezményes végtörlesztők, akik a bankjuknál igénylik az elszámolást, más határidő mellett kapják meg a nekik visszajáró összeget. Esetükben a banki elszámolást ugyanis 2015. november 30-ig kell megküldenie a banknak. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 29. 15:51
Egy, a magyar miniszterelnökkel folytatott sajtóbeszélgetésen résztvevő német újságíró megírta, hogy...
Bankmonitor  |  2023. január 29. 12:20
A jelen gazdasági helyzet nem éppen könnyű terep. Legyen szó bármilyen élethelyzetről, mindenkinek é...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?