12 °C Budapest

Megjöttek a levelek: ennyire örülnek a devizahitelesek

Pénzcentrum
2015. március 19. 06:01

Két hete folyamatosan érkeznek a banki devizahiteles elszámolási értesítők az ügyfeleknek. Meglepően sokan elégedettek a nekik visszajáró összeggel és a még élő szerződéses ügyfelek is örülnek a törlesztőrészletek csökkenésének. De miért pont ennyit kapnak vissza az adósok?

Egyre több ügyfél kapja meg banjától (vagy a követeléskezelőtől, egyéb pénzügyi szolgáltatótól) a devizahiteles elszámoló levelét. Ugyan a kézhezvétel határidejéig még több mint egy hónap van hátra, a Pénzcentrum az eddigi tapasztalatokról kérdezte olvasóit. Mi is meglepődtünk, de sok elégedett devizahiteles írt nekünk.

Sokan örülnek az elszámolásnak

Több olyan devizahiteles is írt nekünk, aki elégedett azzal, amit a levélben talált - igaz, többen vetik fel, hogy ezután kerülik a bankokat, vagy magukat hibáztatják a hitel felvétele miatt.

Nekem egy 2 millió körüli, svájci frank alapú autóhitelem volt, amit 2010-ben végtörlesztettem, nagyjából a futamidő felénél. Gondoltam kapok néhány tízezer forintot, de amikor bementem a bankomba készpénzben kifizettek 250 ezer forintot. Teljesen korrekt

- írta egy autóhiteles olvasónk. Más típusú kölcsönnél - például jelzáloghitelnél - nagyobb a szórás, tehát akár jóval kisebb vagy nagyobb visszatérítés is elképzelhető.


Volt olyan olvasónk is, akinek a közelmúltban járt le a futamideje és már át is utalták a számlájára 400 ezer forintot. Ennek ellenére nem feltétlenül elégedett a bankjával, igaz örül, hogy egyáltalán kapott valamit:

Én ezt úgy veszem, hogy talált pénz. Ha nem utaltak volna vissza semmit, akkor sem tudtunk volna mit csinálni. Nyilván ettől jóval többet törlesztettem pluszba vissza, de én személy szerint ennyinek is örülök.

- állt a levélben.

Egy másik olvasónk arról számolt be, hogy a hátralévő másfél évre a törlesztőrészlete az eddigi 45 ezer forint helyett csak 15 ezer forint, emiatt nagyon elégedett az elszámolással. Más információt nem adott meg, ezért nehéz megállapítani, hogy mennyire járhatott jól, igaz, a még élő szerződéses adósok többségének a jövőben fizetendő törlesztőrészlet sokkal lényegesebb lehet, mint a visszajáró összeg.

Van olyan olvasónk, aki 450 ezer forintos felvett kölcsön után 160 ezer forintot kapott vissza.

Ez azt jelenti, hogy a felvett összegnek mintegy 36 százalékát visszakapta az ügyfél, ami közel azonos azzal, amennyit az átlagos devizahitelesek kaphatnak.

Lényeges viszont, hogy az átlagos felvett hitelösszeg ennek szokszorosára, mintegy 5,6 millió forintra rúgott az MNB számításai szerint.

Volt, aki részletes leírást küldött

Az elmúlt időszakban jómagam is izgatottan olvastam a napi híreket, ami az elszámolást illeti, így gondoltam megosztok néhány információt, ha már megkaptuk az elszámolást

 - írta levelében egy devizahiteles olvasónk. Az ő példája azért érdekes, mert több szempontból is a "korai" devizahitelesekhez tartozik, ugyanis 2004-ben vette fel a kölcsönét svájci frank alapon. Az ilyen hiteleknél az árfolyamrés miatti tisztességtelenség sokkal tovább állt fenn, ezért ezen a jogcímen magasabb lehet a visszatérítés mértéke.

Ennél a kölcsönnél kétszer emelt kamatot egyoldalúan a bank, ami mind a két alkalommal fél százalékot tett ki, vagyis az átlagnál jóval kisebb kamatemelés történt. Emiatt ezen a jogcímen az átlagosnál alacsonyabb visszatérítésre számíthat az adós.

Az elszámolási értesítő szerint a visszajáró összeg 1 millió 66 ezer forintot tesz ki. Mivel a hitelt lezárták, ezért ezt az összeget egyben kapja meg a család.


Azért döntöttek a végtörlesztés mellet, mert a kezdeti 30 ezer forintos törlesztőrészletük közel duplájára nőtt, ami már gondokat okozott a három gyermekes család költségvetésében. Ahhoz, hogy megszabaduljanak a kölcsöntől el kellett adniuk a lakásukat és albérletbe költöztek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Örülünk ennek is, hisz azóta albérletben vagyunk a családommal, de legalább nincs tartozásunk

- írta az elszámolási levélről olvasónk.

Sok elszámolás még meg sem érkezett

Az MNB szerdai közleménye szerint összesen 1,7 millió devizahiteles elszámolási értesítőt kell postára adni. Márciusban 237 ezer, áprilisban pedig mintegy 1 millió 465 ezer szerződésnél történik meg az elszámolás, vagyis az ügyfelek és adósok többsége csak ezután kapja meg a levelét.

Lényeges, hogy a jegybank folyamatosan ellenőrzi és segíti a bankok elszámolási folyamatait, a felügyeleti szerv szerint a vizsgálatok 2016 elején zárulhatnak le.

A fogyasztók több mint 75 százalékát lefedő pénzügyi intézményeknél az MNB már az elszámolási-forintosítási felkészülést is szorosan ellenőrzi, különös tekintettel az alkalmazott számítási módszertan helyességére.

Miért ennyit kaptak az ügyfelek?

A visszajáró összeget a hitel öt alapjellemzője határozza meg, ezek miatt az elszámolás mértéke hatalmas különbségeket mutathat:

  • A hitel felvételének időpontja
  • A hitel futamideje
  • A felvett összeg
  • Az árfolyamrés mértéke
  • Az egyoldalú kamatemelés mértéke és időpontja (amennyiben volt ilyen)

Emellett további tényezők is vannak, ami miatt a kifizetésre kerülő (élő szerződés esetén csökkenő tartozás) összeg megváltozik.

  • Ilyen például az, akinél az egyoldalú kamatemelés mértéke kisebb volt egy százaléknál (mint a példánkban szereplő olvasónknál).
  • Akik a válság után vették fel a hitelt.
  • Akiknél az árfolyamrés mértéke kicsi volt (ez bankfüggő).
  • Akik kedvezmény(ek)et kaptak a bankjuktól.

Kifejezetten csökkenthetik a visszajáró összeget ezek a tényezők:

  • A késedelmes ügyfeleknél az elszámolást először a hátralékból és kamataiból vonják le és csak ezután csökkenti a tőketartozást.
  • Az árfolyamgátas ügyfeleknél először a gyűjtőszámla-tartozás csökken, majd a banktól kapott kedvezményeket vonják le és csak ezek után csökken a tőketartozás.
  • A kedvezményes végtörlesztőknek március végéig igényelni kell az elszámolást és ezután sem biztos, hogy kapnak vissza pénzt, sőt a 10 ezer forintos eljárási díjat is bukhatják. Erről részletesen korábbi cikkünkben olvashatsz.
Te mennyit kapsz vissza a bankodtól?

Az elszámolás témájában az elszamolas@penzcentrum.hu e-mail címre várjuk az olvasói leveleket. Írd meg te is, hogy mennyit kaptál vissza, erre számítottál-e és, mennyire vagy elégedett a visszatérítés mértékével.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem