13 °C Budapest

Az OTP-nél így forintosítják a devizahiteleket: a részletek

2015. március 17. 10:02

A devizahitelesek egy részének kisebb a fennálló tartozása, mint az elszámolás során visszajáró összeg. Most kiderült, hogy az OTP esetében például minden nyolcadik érintett ügyfél ebbe a csoportba tartozik.

Az elszámolás során kiszámított összeget az alábbi sorrendben vonják le az egyes tartozásokból:

  • először is a hitel késedelmes fizetéséből fakadó hátralékot csökkenti az összeg, majd
  • az esetleges gyűjtőszámla-, illetve áthidalókölcsön-tartozás, és
  • csak legvégül az eredeti hitel tőketartozás következik.

Ez azt jelenti, hogy ha például valakinek esetlegesen nagyobb a lejárt tartozásrésze, mint a visszajáró elszámolási összeg, akkor az eredeti tőketartozás nem csökken, csak a hátralék. Ha viszont nagyobb a visszajáró összeg a tartozásnál, akkor a maradék összeget átutalással kapja meg az ügyfél csakúgy, mint a már lezárt szerződéssel rendelkezők.

Kovács Antal, az OTP vezérigazgató-helyettese most az alábbiakat ismertette az MTI-nek adott nyilatkozatában:

  • Az OTP Bank elkezdte a most is élő szerződéssel rendelkező ügyfelek számára a devizahitelekkel kapcsolatos jóváírásokat, első hullámban mintegy 100 milliárd forintos nagyságrendben, a jóváírásokat a következő hetekben folytatja a bank,
  • a most zajló devizahiteles elszámolás és forintosítás a valaha volt legnagyobb banküzemi művelet Magyarországon, a devizahiteles elszámolás az OTP Bank több százezer ügyfelét érinti,
  • ha csak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által meghatározott, a hitel típusától függően 14-21 sor hosszúságú elszámolási képletet nézzük, már az is jól mutatja, hogy az elszámolás és forintosítás óriási kihívások elé állítja a bankokat,
a jóváírás hatására azon ügyfeleknek átlagosan negyedével csökkenhet a törlesztőrészlete, akiknek az elszámolás után is fennmarad a hitelük, és nincs hátralékuk.
  • Azoknak az ügyfeleiknek, akiknek az elszámolás előtt hátralékuk keletkezett, az elszámolás során először a hátralékot mérsékli a bank. Ha a fennálló hátralék nagyobb volt, mint a jóváírás összege, előfordulhat, hogy az ügyfél törlesztőrészlete nem csökken.
  • Azon ügyfelek esetében, akik gyűjtőszámlahitellel rendelkeznek, elsőként a gyűjtőszámlahitel fennálló tartozására számolják el a jóváírt összeget, majd ezt követően a fennmaradt összeggel a hitelt csökkenti a bank,
azoknál pedig, akiknek a hátralévő tartozása kisebb volt, mint a visszatérítés mértéke, a tartozás megszűnik, ezt körülbelül minden nyolcadik ügyfél fogja tapasztalni. Amennyiben a tartozás megszűnésén túl további jóváírandó összeg is marad, úgy azt az ügyfél bankszámlájára utalja az OTP,
  • a törlesztőrészlet csökkenésével kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy annak mértéke egyénenként nagyon eltérő lesz, az jelentősen függ a hitel típusától, felvételének időpontjától, összegétől és a törlesztés "történetétől".

A következő hetekben, legkésőbb május 3-áig, azok az ügyfelek is megkapják a jogszabályban előírt összeget, akiknek öt éven belül szűnt meg a tartozásuk. Mivel az elszámolás kapcsán az OTP fiókjaiban megnövekedett forgalomra lehet számítani, így a bank az ügyfelek számára elsősorban azt javasolja, hogy keressék fel a pénzintézet honlapját, illetve forduljanak a telefonos ügyfélszolgálathoz. Az elszámoló levelek kézhezvételéig az OTP az ügyfelek türelmét kéri, illetve javasolja, hogy az általános információkról a pénzintézet honlapján tájékozódjanak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem