Duplán visszafizetendő kölcsönökkel üzletelt egy család

Duplán visszafizetendő kölcsönökkel üzletelt egy család

MTI
2015. március 13. 16:02

Száz százalékoskamatra adott uzsorakölcsönt egy család Pest megyében. Aki nem tudott fizetni, azt halálosan megfenyegették, ráadásul még drogokat is terjesztettek a településen.

Száz százalékos kamatra adott kisebb-nagyobb kölcsönt Tápiógyörgyén a rászorulóknak két helyi nő és egy férfi, ellenük üzletszerűen elkövetett uzsorázás és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Nagykátai Járási Ügyészség

 - mondta Gyugyi Csilla, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője. A megvádolt három ember 2009 és 2014 júniusa között abból tartotta el családját, hogy az anyagi gondokkal küzdő falubelieknek százszázalékos kamatra adtak kölcsönt. Noha a településen szinte mindenki tudta, hogy a kért 60-80 ezer forintnak a dupláját kell majd visszafizetni, a jobbára családi pótlékból, árvaellátásból, vagy önkormányzati segélyből élő károsultak szorult anyagi helyzetükben gyakran hónapról hónapra a vádlottakhoz fordultak.

A három vádlott a járandóságok megérkezését követően azonnal behajtotta a tartozást, így az érintett családok már a hónap elején pénz nélkül maradtak, ezért újabb és újabb kölcsönért folyamodtak. Aki késlekedett a visszafizetéssel, vagy vonakodott a "módszertől", azt gyakran a torka elvágásával fenyegették meg. A halmozódó anyagi gondok miatt többen a közüzemi számláikat sem tudták fizetni, volt, akinél az áramot is kikapcsolták.

Az ügyészség üzletszerűen elkövetett uzsora bűncselekménnyel és zsarolással vádolja a családtagokat, a férfi vádlottnak ezen felül új pszichoaktív anyaggal való visszaélés miatt is bíróság elé kell állnia. Az ügyészség bizonyítékai szerint a férfi 2012-től Herbál nevű szert értékesített 0,5 grammos adagokban a házukhoz érkező kuncsaftoknak. A három vádlott közül ketten előzetes letartóztatásban várják a tárgyalást.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?