0 °C Budapest

Furcsa hívás a bankodtól: veszélyben lehet a kártyád?

Pénzcentrum
2015. március 11. 06:00

Ha nem ér el a bank, miután gyanús pénzmozgást észlelt a kártyádon, akár le is tilthatja azt a saját érdekedben. Külföldi nagy összegű vásárlást, szokatlan külföldi használatot mind veszélyesnek ítélhetnek.

Kaptál már ellenőrző telefonhívást a bankodtól, egy-egy tranzakció után, hogy valóban te indítottad-e a vásárlást? Eltérő gyakorlattal ugyan, de a magyar bankok monitorozzák (azaz rendszeresen figyelik) a költéseidet, és ha gyanús, különleges pénzmozgást érzékelnek, kapcsolatba lépnek veled a saját biztonságod érdekében.

A CIB Banknál például egy külön erre a célra kialakított programmal figyelik a tranzakciókat. Különböző előre beállított, illetve az aktuális visszaélési trendeknek megfelelően folyamatosan módosításra kerülő szabályok alapján az összes kártyatranzakcióból a rendszer leválogatja a gyanúsnak ítélt költéseket. Ezeket előre meghatározott eljárásrend alapján operátor figyeli, és amennyiben a riasztás valósnak/veszélyesnek minősül, megteszik a szükséges intézkedéseket.

Tehát ha egy bankkártyával gyanús tranzakció történik, a program riaszt, amit ezután a bank munkatársa is ellenőriz. A körülmények megvizsgálása után a tranzakciót továbbra is gyanúsnak ítélheti, és egyeztetés céljából felhívhatja a kártyabirtokost.

Ilyen gyanús eset lehet például, ha az ügyfél korábban csak Magyarországon használta a kártyáját. Nem jelzi előre, hogy külföldre utazik, nem történt repülőjegy vásárlás/hotel foglalás/autó bérlés a kártyával. Ilyen helyzetben ha megkérdőjelezhető időn belül külföldön történik kártyahasználat, különös tekintettel a mágnescsíkos (nem chipes) elfogadásra, akkor a tranzakciót egyeztetik a kártyabirtokossal.

A kártyatulajdonosok egyébként az esetek többségében készségesen egyeztetik a kérdéses tranzakciót, és örömmel veszik, hogy ilyen folyamatokat is végez a bank. Ez egy plusz biztonsági funkció, amely védi őket a visszaélésektől és az azokból származó esetleges anyagi jellegű vagy egyéb kellemetlenségektől - tájékoztatta a Pénzcentrumot a CIB Bank.

Érdemes résen lenni, mert amennyiben a banknak nem sikerül elérni az ügyfelet, de a tranzakciót gyanúsnak ítélik, a kártyát korlátozzák,

hogy a további esetleges visszaéléseket megakadályozzák a tranzakció egyeztetéséig. Az OTP-nél egyébként például ha nem sikerül telefonon elérni az ügyfelet, levélben is próbálkoznak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Külföldi bankoknál előfordul, hogy előre be nem jelentett utazás esetén más országban használt kártyát kérdés nélkül letilt az adott bank. Van, ahol telefonos ügyintézéssel lehet feloldatni a tiltást, az sem elképzelhetetlen, hogy körülbelül 30-40 perces beszélgetés során kell igazolni magunkat. Magyarországon egyelőre ilyen még nincs.

A magyar bankoknál is van arra lehetőség, hogy előre jelezzük a külföldi használatot, de amennyiben ez nem történik meg, automatikusan nem kerül tiltásra a kártya.

A beállított paramétereknek megfelelően ezek közül is szűrik a lehetséges visszaéléseket, és megteszik a szükséges lépéseket. Hasznos azonban, ha a külföldi utat előre jelezzük a bankfiókunkban, vagy a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül.

Egyébként ha illetéktelen kezekbe kerül a kártyánk, és valaki használja, azonnal magunk is tudhatunk róla, amennyiben van SMS-értesítés szolgáltatásunk. Csökkenthetjük a visszaélések során elszenvedett kár összegét, ha napi vásárlási és ATM limitet állítunk be a kártyához - tájékoztatta a Pénzcentrumot az OTP Bank.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
MEDIA1  |  2023. február 5. 12:22
Februártól a TV2 Csoport sportcsatornái közvetítik a Coupe de France mérkőzéseit. A most megkötött h...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 5. 08:00
Február elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket m...
Holdblog  |  2023. február 4. 12:41
Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb m...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?