11 °C Budapest
Pataky Attila: A devizahitelek miatt kerülik az ufók Magyarországot

Pataky Attila: A devizahitelek miatt kerülik az ufók Magyarországot

2014. december 7. 07:00

Pataky Attila nemrég azt nyilatkozta, hogy a devizahitelezés a fő oka annak, hogy hazánkat messze elkerülik a földönkívüliek. Ha kicsit továbbgondoljuk az Edda legendás frontemberének elméletét, akkor az is egyértelmű, hogy a forintosításnak köszönhetően nemcsak a hitelezési folyamatok rendezésére kerülhet sor, hanem az ufók visszatérésére is. A Pénzcentrum utánajárt, hogy mikor találkozhatunk itthon újra földönkívülivel, vagyis mikor kerülhet sor a forintosításra.

A devizahitelek forintosítása a legtöbb hiteles számára meghatározó kérdés mostanában. Vannak azonban olyanok is, akiknek nem csak a havi törlesztőrészlet miatt fontos az, hogy a devizakölcsönöket átváltsák a bankok forint alapú adósságra.

Pataky Attila, az Edda legendás énekese szerint ugyanis a magyar államadósság és a frankhitelek az oka annak, hogy az ufók elkerülik a Kárpát-medencét. Ha az ismert énekesnek ebben igaza van - márpedig logikailag nehéz belekötni az érvelésébe -, akkor a forintosítás ennek a problémának is pontot tehet a végére, vagyis a parlament novemberi döntése után hazánkban ismét szerencsénk lehet harmadik típusú találkozásokhoz.

Mikor térhetnek vissza a földönkívüliek Magyarországra?

Az elszámolás és a forintosítás menete szerint jövő év tavaszán fog sor kerülni a devizahitelek átváltására. A két műveletet egyszerre végzik el a bankok, miután erről levélben értesítették az ügyfeleiket. De mi fog történni, hogyan néz ki a menetrend?

 • Már január 1-től a rögzített árfolyamon kell fizetni a törlesztőrészleteket (sváci frank esetén 256,5 forint, eurónál 309 forint)
 • Március vagy április folyamán az ügyfelek megkapják az értesítést az elszámolásról, és a forintosításról
 • A levél kézhezvételétől 30 napjuk lesz arra, hogy (amennyiben a feltételek megengedik) továbbra is devizahitelt fizessenek. Ha ezt nem teszik meg, akkor a hitelüket visszamenőlegesen, február 1-től forintosítják
 • Az értesítő kézhezvételtől számított 31. napon a bank automatikusan forintosítja a kölcsönt
 • Ha az ügyfél nincs megelégedve a forintosított hitelével, akkor 60 napon belül ingyen felmondhatja azt, igaz így ki kell fizetnie a teljes tartozását a felmondástó számított 90 napon belül
 • A február 1- után fizetett esetleges kamattöbbletet a bank visszautalja az ügyfélnek
 • Az új törlesztőrészletet a tájékoztatás kézbesítése utáni első hónapban, vagyis májusban kell fizetni
 • Az egész folyamat így legkésőbb 2015 október 28-án zárul le

A devizahitelt választó adósoknak helyreáll a devizahitelük eredeti kamatszintje (referenciakamatozás esetén a kamatfelára). A forintosítás kamatszintjéről ebből a korábbi írásunkból tájékozódhatsz. Lényeges, hogy az ügyfél a devizahitelt akkor választhatja, ha az alábbi négy feltétel közül legalább az egyiknek megfelel:

 • Aki megfelel a január 1-jétől érvényes jövedelemarányos törlesztőrészlet szabályozásnak és a hitelfedezeti arány szabályoknak is. Így például frankhitel esetében nem éri el a törlesztőrészlet a nettó jövedelem 10 (400 ezer forintos jövedelemtől 15) százalékát
 • Akinek a törlesztőrészletet meghaladó rendszeres devizajövedelme van
 • Akinek 2020 végéig lejár a devizahitele
 • Akinek a forintosítás következtében megnőne a kamatszintje

De vajon melyik határidő a mérvadó a zenész szerint?

Kérdéses, hogy a zenész melyik határidőt tartja mérvadónak, ha a földönkívüliek visszatéréséről van szó. A tájékoztatás valamikor áprilisban vagy májusban lesz, de lehet az átváltások végső határidejét, május 31-ét tekinteni a lezárás dátumának.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Ugyanakkor valószínűleg lesz olyan eset is, ami csak 2015 októberében zárul le - fontos kérdés, vajon ez áll-e közelebb Pataky elképzeléseihez. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a forintosítás visszamenőlegesen, február 1-től történik, sőt, az árfolyamot már az év első napjától rögzítik. Ezért nehéz megmondani, hogy mit tekinthetünk a forintosítás időpontjának, hiszen rengeteg lehetőség és hiteltípus van.

Az alábbi videóban Pataky Attila kifejti véleményét a földönkívüliekről:

NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?