Változhat még a forintosítás: új ötleteket dobtak be

Változhat még a forintosítás: új ötleteket dobtak be

2014. november 20. 19:52

A devizahitelek forintosításáról szóló törvény szigorítását kezdeményezi a Fidesz-frakció, hogy a bankok ne tudjanak kibújni az elszámoltatási kötelezettség alól - mondta a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője csütörtökön az MTI-nek.

Rogán Antal közölte, a törvényjavaslatban szigorítják a devizahiteleket kiváltó forinthitelekre lehetőségként biztosított kamatfelárat. Minél kisebb kamat kell, hogy a bankok ne tudják visszavenni azt, amit egyébként az elszámoltatás eredményeként vissza kell adniuk az embereknek - fejtette ki. A politikus elmondta: közel 100 bázisponttal javasolják szűkíteni a törvényben a kamatfelárat.

A javaslatot azzal indokolta, hogy ha túl nagy mozgásteret hagynak a bankoknak a kamatok alakításában, akkor azzal fognak próbálkozni, hogy a kamatokon keresztül bújjanak ki az elszámolási kötelezettség alól. A bankok az új forinthitelek kamatát megpróbálhatják emelni - tette hozzá, megjegyezve, hogy nem tartják elegendőnek a kamatperiódust szabályozni, vagyis abban ötéves változatlanságot bevezetni.

Rogán Antal azt mondta, további intézkedéseket javasolnak annak garanciájaként, hogy az árfolyamgátba belépetteknél a törlesztőrészletek változatlanok maradjanak. Az a cél, hogy az árfolyamgátasok a már elért alacsonyabb törlesztőrészletet tudják fizetni az új forinthitelnél is - magyarázta.

A frakcióvezető közölte, azt is javasolják, hogy amikor a bankok az árfolyamgátasokkal elszámolnak, akkor elsőként a gyűjtőszámla összegéből vonják le azokat az összegeket, amelyeket korábban a devizahiteles túlfizetett.

Rogán Antal közölte, az árfolyamgátba belépett személyek törlesztőrészlete 25-30 százalékkal csökkent, amennyivel most a devizahiteleseké fog. A különbözetet a bankok - egy gyűjtőszámlán - forinthitel formájában gyűjtötték - ismertette.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A fideszes politikus szerint az árfolyamgátasoknak az jelenthet komoly eredményt, ha az alacsony törlesztőrészlet megmarad és a gyűjtőszámlából vagy mindent, vagy annak nagy részét le tudják írni az elszámoltatás eredményeként. Jelezte, javaslataik az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága által kerülnek a Ház elé, azokról a Fidesz-frakció már döntött, így kedden, a parlamenti szavazáson támogatni fogják.

A Portfolio elemzői véleménye szerint mivel a forintosítás után értelmét veszti az árfolyamgát rendszere, logikusnak tűnik, hogy az elszámolás miatti visszajáró összeg a gyűjtőszámla egyenlegét csökkentse. A törlesztőrészlet szinten tartására vonatkozó javaslat azonban egyelőre elég talányos.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18