6 °C Budapest

Devizahitelesek, akiknek máris elengedtek 231 ezer forintot

Pénzcentrum
2014. augusztus 12. 17:03

Az árfolyamréssel és az egyoldalú kamatemelésekkel foglalkozó devizahiteles törvény előtt is létezett olyan konstrukció, amely segítséget nyújtott az ügyfeleknek: összesen közel 184 ezren léptek be az árfolyamgátba, közülük 172 ezren nyitották meg gyűjtőszámlahitel-számlájukat. Egy átlagos árfolyamgátasnak eddig 231 ezer forintnyi tartozását engedték el, miközben 128 ezer forint gyűlt a gyűjtőszámláján.

A már megkötött Árfolyamgát I. és II. szerződések száma 183 974 darab volt 2014. június végén, ebből a megnyitott gyűjtőszámlahitel-számlák száma 172 102 volt, vagyis 1177 darabbal több, mint május utolsó napján.

Az új gyűjtőszámlahitel-szerződések száma júniusban 1510 darab volt, 330-cal kevesebb, mint egy hónappal korábban.

A hitelintézeteknél megnyitott gyűjtőszámlák aránya a lakossági deviza jelzáloghitelek számához viszonyítva ezzel kis mértékben tovább nőtt.

A már rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök állománya idén június végén 1 488 milliárd forint volt. A hitelintézeteknél ez az összes lakossági deviza jelzáloghitel állományának körülbelül 41 százaléka.

A gyűjtőszámlák állománya június végén valamivel több, mint 22 milliárd forint volt (ez a rögzített árfolyam feletti tőkerész, amit nem engednek el végleg az adósoknak, hanem később piaci alapon vissza kell fizetni). Egy átlagos árfolyamgátba lépett devizahiteles gyűjtőszámlás tartozása a hónap végén 128,2 ezer forintot tett ki.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az árfolyamgát védelmét élvező ügyfelek júniusban 2 354 millió forint, eddig összesen 39,8 milliárd forint rögzített árfolyam feletti kamat megfizetése alól mentesültek végleg, ezt a pénzügyi intézmények a hiteladósokkal szemben nem jogosultak érvényesíteni (mentesített követelésrész). Egy átlagos árfolyamgátas ügyfél ezzel eddig 231 ezer forint visszafizetése alól mentesült végleg (melyet a bankok és az állam fele-fele arányban enged el).

Mit kell tudni az árfolyamgátról?

  • a deviza jelzáloghitel az árfolyamrögzítés végéig (a friss jogszabályi javaslatok alapján mindenkinél 60 hónapig) rögzített árfolyamon törleszthető
  • a rögzített árfolyam nagysága: CHF: 180, EUR: 250, JPY: 2,5 forint
  • a rögzített árfolyam fölött a kamattörlesztést a bank és az állam fele-fele arányban teljesen elengedi, a tőketörlesztés pedig egy gyűjtőszámlán halmozódik
  • a gyűjtőszámlán fokozatosan felhalmozódó összeg mint a bank által felszámított hitel a bankközi kamatlábnak megfelelően (Bubor) kamatozódik
  • az ún. legmagasabb árfolyam fölött (CHF: 270, EUR: 340, JPY: 3,3 forint) nem nő tovább a gyűjtőszámla-tartozás, ezt az állam állja
  • az árfolyamrögzítést követően a devizahitel és a forint alapú gyűjtőszámla-hitel párhuzamosan, a piaci feltételeknek megfelelően törlesztendő tovább.
  • mindenki igénybe veheti, akinek fel nem mondott és végrehajtás alatt nem álló, lakáscélú vagy szabad felhasználású devizaalapú (frank, euró, jen) jelzáloghitel-szerződése van, amelyet forintban törleszt.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem