Devizahitelesek, akiknek máris elengedtek 231 ezer forintot

Devizahitelesek, akiknek máris elengedtek 231 ezer forintot

Pénzcentrum
2014. augusztus 12. 17:03

Az árfolyamréssel és az egyoldalú kamatemelésekkel foglalkozó devizahiteles törvény előtt is létezett olyan konstrukció, amely segítséget nyújtott az ügyfeleknek: összesen közel 184 ezren léptek be az árfolyamgátba, közülük 172 ezren nyitották meg gyűjtőszámlahitel-számlájukat. Egy átlagos árfolyamgátasnak eddig 231 ezer forintnyi tartozását engedték el, miközben 128 ezer forint gyűlt a gyűjtőszámláján.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A már megkötött Árfolyamgát I. és II. szerződések száma 183 974 darab volt 2014. június végén, ebből a megnyitott gyűjtőszámlahitel-számlák száma 172 102 volt, vagyis 1177 darabbal több, mint május utolsó napján.

Az új gyűjtőszámlahitel-szerződések száma júniusban 1510 darab volt, 330-cal kevesebb, mint egy hónappal korábban.

A hitelintézeteknél megnyitott gyűjtőszámlák aránya a lakossági deviza jelzáloghitelek számához viszonyítva ezzel kis mértékben tovább nőtt.

A már rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök állománya idén június végén 1 488 milliárd forint volt. A hitelintézeteknél ez az összes lakossági deviza jelzáloghitel állományának körülbelül 41 százaléka.

A gyűjtőszámlák állománya június végén valamivel több, mint 22 milliárd forint volt (ez a rögzített árfolyam feletti tőkerész, amit nem engednek el végleg az adósoknak, hanem később piaci alapon vissza kell fizetni). Egy átlagos árfolyamgátba lépett devizahiteles gyűjtőszámlás tartozása a hónap végén 128,2 ezer forintot tett ki.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az árfolyamgát védelmét élvező ügyfelek júniusban 2 354 millió forint, eddig összesen 39,8 milliárd forint rögzített árfolyam feletti kamat megfizetése alól mentesültek végleg, ezt a pénzügyi intézmények a hiteladósokkal szemben nem jogosultak érvényesíteni (mentesített követelésrész). Egy átlagos árfolyamgátas ügyfél ezzel eddig 231 ezer forint visszafizetése alól mentesült végleg (melyet a bankok és az állam fele-fele arányban enged el).

Mit kell tudni az árfolyamgátról?

  • a deviza jelzáloghitel az árfolyamrögzítés végéig (a friss jogszabályi javaslatok alapján mindenkinél 60 hónapig) rögzített árfolyamon törleszthető
  • a rögzített árfolyam nagysága: CHF: 180, EUR: 250, JPY: 2,5 forint
  • a rögzített árfolyam fölött a kamattörlesztést a bank és az állam fele-fele arányban teljesen elengedi, a tőketörlesztés pedig egy gyűjtőszámlán halmozódik
  • a gyűjtőszámlán fokozatosan felhalmozódó összeg mint a bank által felszámított hitel a bankközi kamatlábnak megfelelően (Bubor) kamatozódik
  • az ún. legmagasabb árfolyam fölött (CHF: 270, EUR: 340, JPY: 3,3 forint) nem nő tovább a gyűjtőszámla-tartozás, ezt az állam állja
  • az árfolyamrögzítést követően a devizahitel és a forint alapú gyűjtőszámla-hitel párhuzamosan, a piaci feltételeknek megfelelően törlesztendő tovább.
  • mindenki igénybe veheti, akinek fel nem mondott és végrehajtás alatt nem álló, lakáscélú vagy szabad felhasználású devizaalapú (frank, euró, jen) jelzáloghitel-szerződése van, amelyet forintban törleszt.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?