7 °C Budapest

Kiderült: ennyi devizaadóst mentett meg eddig az Eszközkezelő

Pénzcentrum
2014. január 3. 14:01

2013 végéig több mint 15 ezer bajba került adós lakását ajánlották fel a Nemzeti Eszközkezelőnek, ezzel a társaság elérte a korábban kitűzött célt - jelentette be egy mai sajtótájékoztatón Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter. Tavaly 23,5 milliárd forintot költött a kormány a programra, idén 37 milliárd forintot szánnak rá. 2014 végéig a korábbi terveknek megfelelően 25 ezer lakás átvételét tervezik.

Sajtótájékoztatón mutatta be a Nemzeti Eszközkezelő 2013-as eredményeit Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Csillag Tamás, a társaság vezérigazgatója.

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter többek között az alábbiakat ismertette:

  • A társaság teljesítette eddig a 2011-ben vele szemben megfogalmazott elvárásokat, de még 2014-ben is bőven lesz tennivaló. A korábban megfogalmazottaknak megfelelően 2014 végéig 25 ezer darab ingatlan megvásárlását várja és kéri a kormány az eszközkezelőtől.
  • Elsősorban a devizahitelesek kerültek azonnali intézkedést sürgető helyzetbe, akiket a végtörlesztéssel, az árfolyamgáttal és a kilakoltatási moratórium többszöri meghosszabbításával is segítettek eddig.
  • Az Otthonvédelmi Akcióterv keretében 2011-ben döntöttek az eszközkezelő elindításáról. Európában egyedülálló a megvalósult megoldás - fogalmazott. 2012-ben és 2013-ban is bővítették aztán a jogosultak körét, és többek között 2 évről 5 évre hosszabbították meg az adósok ingatlan-visszavásárlási jogának időtartamát. Szükség esetén további módosításokat fognak tenni.
  • A korábbi havi 300-500 darab helyett ma már havi közel 1500 ingatlant ajánlanak fel az eszközkezelőnek. Így 2013 végéig elérte az eszközkezelő a kitűzött 15 ezres célt. Eddig 65-70 ezer embert érint a program, a 25 ezres céllal 100-120 ezer fő lakhatását segítik. A programba belépők átlagosan 9400 forintos bérleti díjat fizetnek.
  • A Nemzeti Eszközkezelő 2013. évi kötelezettségvállalásai 23,5 milliárd forintra rúgtak a tervezett 33 milliárd forint helyett. A különbözet a 2014-es kötelezettségvállalásokra lett elkülönítve, ebben az évben 37 milliárd forintot terveznek ingatlanvásárlásra fordítani.
  • A legtöbb ingatlant (1500 db) Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a második legtöbbet (1300 db) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ajánlották fel. Az ingatlanok átlagos értéke 7,7 millió forint, a vételár hozzávetőlegesen ennek a fele. 34-35 milliárd forintnyi banki követelésállomány szűnt meg ezzel, hiszen a megmaradó tartozást ilyenkor elengedik az adósnak. Az átvett ingatlanok 26%-a társasházi lakás, 74%-a önálló lakóingatlan.
  • Az eszközkezelő 2013 májusától az ócsai lakópark ingatlankezelését is ellátja azok számára, akiknek valamilyen okból nem megfelelő a fenti program. Eddig 47 család költözött be ide a Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével.
  • Az eszközkezelő munkáját segíthetik a jövőben Nemzeti Vagyonkezelő kezelésében álló, örökös nélkül elhunytak lakásai is. Az eszközkezelő jelenleg 93 alkalmazottal dolgozik.

Csillag Tamás vezérigazgató többek között az alábbiakat emelte ki a sajtótájékoztatón:

  • Családok sorsáról van szó, akik számára a kimerítő évek után hosszú távú lehetőséget tudnak biztosítani arra, hogy rendezzék a sorsukat. Számos állami intézménnyel (pl. MÁV Ingatlankezelő) együttműködnek ezért, akik nagyobb tapasztalattal rendelkeznek az ingatlanüzemeltetésben.
  • Elismerte, hogy lassan indult be a társaság működése, de mára sikerrel alakították ki a havi közel 1500 ingatlan átvételére alkalmas struktúrát. Biztos benne, hogy 2014 végéig további 10 ezer ingatlant felajánlanak a társaságnak, vagyis elérik a 25 ezer darabos célt. Ezek ügyintézése 2015 közepére zárulhat le.
  • Az eddig felajánlott közel 15 000 ingatlanból 5000 esetben zárult már le a szerződéskötés.
  • Az átlagos átfutási idő 3,5-4 hónap, ez nem nagyon rövidíthető tovább, de már ezen időszak kezdetén "védettek" az adósok.
  • Az ügyfelek többségének nemcsak hiteltartozása, hanem többek között közmű tartozása is van. A lakáshelyzetük tartós rendezéséhez ezeket is rendezni kell, amit figyelembe vettek a bérleti díjak meghatározásánál.
  • Ha valakinek kénytelenek felmondani a szerződését, azzal egy másik, egyéves határozott idejű szerződést kötnek. Ezen időszak alatt meg kell tennie a családnak mindent a tartozás rendezésére.
  • A helyzetüket más módon rendezni képtelen ügyfelek számára üres ingatlanokat is fenntartanak (ebben is együttműködnek más intézményekkel), hogy szükség esetén kisebb költségű lakásba költözhessenek.

A Nemzeti Eszközkezelő igénybevételének feltételei

  • Az ingatlan forgalmi értéke Budapesten és a megyei jogú városokban a jelzáloghitel-szerződés megkötésekor nem haladta meg a 20 millió forintot; egyéb településeken a 15 millió forintot.
  • A banktól kapott kölcsön összege a hitelszerződés megkötésekor az ingatlan forgalmi értékének a 25 és 80 százaléka közé esett, állami készfizető kezességvállalás esetében elérhette a 100 százalékot.
  • 2013. január 1-jén a hiteladós a lakáshitel-tartozását legalább 180 napja nem törleszti.
  • A jelzáloghitel-szerződést 2009. december 30. előtt kötötték.
  • A lakóingatlan az ingatlan-nyilvántartásban lakóházként, lakásként vagy tanyaként szerepel.
  • A jelzáloghitel fedezetét a megvásárlásra felajánlott lakóingatlanon kívül más lakóingatlan nem képezi.

Az adósra vonatkozó feltételek

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • A hiteladós/zálogkötelezett vagy a vele egy háztartásban élő hozzátartozója ápolási díjban, vagy saját jogú nyugellátásban vagy megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesül; vagy legalább egy, családi pótlékra jogosító gyermeket nevel, és rendszeres szociális segélyben vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatásban vagy lakásfenntartási támogatásban részesül vagy közfoglalkoztatási jogviszonyban áll vagy a háztartásban nevelt gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül.
  • A hiteladós/ zálogkötelezett állandó lakcíme 2011. szeptember 28-án és azt követően folyamatosan a hitel fedezetéül szolgáló, megvételre felajánlott lakóingatlan.
  • A hiteladósnak/ zálogkötelezettnek a felajánlott ingatlanon kívül nincs más ingatlanon használati joga.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem