1 °C Budapest

Címke: zálogkötelezett (20 cikk)

Pénzcentrum | 2014. március 12. 17:26

Figyelem, nagyon fontos változások jönnek a hiteleknél

Hamarosan változások tömkelege jön a hitelezés és a lízing világában, ugyanis az új Polgári Törvénykönyv számos ponton átírja a szabályokat. Változik a késedelmi kamat mértéke a vállalkozásoknál, új kamatszámítási módozatot vezetnek be a devizahiteleknél, és az új hitelek előtörlesztéséért sem lehet majd külön díjakat felszámolni. Mindezek mellett talán a legnagyobb változást az új hitelbiztosítéki nyilvántartási rendszer bevezetése jelenti, amelyet már most sok kritika ér. Szakértők szerint ugyanis trükközésre, csalárd bejegyzésekre kell felkészülniük a bankoknak, ráadásul a részletszabályok hiányában gyakorlatilag befagyhat a hitelfolyósítás és a Növekedési Hitelprogram is.

MTI | 2013. március 14. 17:32

Módosulnak a Nemzeti Eszközkezelővel kapcsolatos jogszabályok

Bővülnek a Nemzeti Eszközkezelő programjába (NET program) kerülés jogosultsági feltételei a parlamentnek benyújtott törvényjavaslat szerint, egyebek közt 5 millió forinttal emelkedik a programmal érintett ingatlanok értékhatára.

Pénzcentrum | 2012. szeptember 23. 12:00

Ezt végre szerették a devizahitelesek

Újabb állomásához érkezett a devizahitelesek "mentőakció-sorozata": szeptember 15-én lezárult a késedelmes jelzáloghitelek forintosításának és részleges elengedésének időszaka. A bankok azonban szűkszavúak e program eredményeit illetően, ami nem lehet véletlen: kevesen éltek a vissza nem térő lehetőséggel.

Nagy Bálint | 2012. augusztus 9. 08:44

Ezért csúszik a devizahitelesek megmentése

Nem sietnek megmenteni a bedőlt devizahiteleseket Magyarországon - derül Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter válaszából, mely nemrég jelent meg a kormány honlapján. A nemzetgazdasági miniszter közlése szerint ugyanis eddig mindössze 8 darab ingatlant sikerült megvásárolnia a Nemzeti Eszközkezelőnek (NET), pedig a kormány kommunikációja szerint idén 8 000 van előirányozva. A NET ugyanakkor kitart a többször hangoztatott kvóta mellett. Álláspontjuk szerint azonban a keretszám kitöltése nagyban függ attól, hogy a hiteladósok és a pénzügyi intézmények mennyi ingatlant és milyen ütemezésben ajánlanak fel megvételre. Továbbra is kérdés viszont, hogy miből lesz pénz az ingatlanmegvásárlásokra, mely óvatos becsléssel is 30-40 milliárd forintra rúghat 2012-ben. A NET tájékoztatása szerint viszont a pénzügyi kormányzat részéről többször elhangzott, hogy a kormány biztosítja az ingatlanvásárlás feltételeit.

Pénzcentrum | 2012. július 29. 14:00

Devizahitelesek: nem értik miről maradnak le?

Nem sok panasz érheti a kormányt és a bankokat a devizahitelesek terheit könnyítő lehetőségek számát illetően. Az adminisztráció természetesen nem mindig zökkenőmentes (sőt, elrettentő példák is akadnak), ám aki hajlandó egy kicsit is fáradni pénzügyi túlélése érdekében, az könnyen megtalálja a számára megfelelő megoldást. A bankok kapacitásának jelentős részét a télen tetőző végtörlesztéshez hasonlóan most is a devizahitelek kötik le, arról azonban nem egységes a bankok tapasztalata, hogy az érintettek tisztában vannak-e saját lehetőségeikkel, és ésszerű módon élnek-e is velük.

Nagy Bálint | 2012. május 16. 05:21

Van remény az egygyermekes családoknak is

Hamarosan számos jelentős ponton változik a Nemzeti Eszközkezelő programja; többek között például az egygyermekes családok is részt vehetnek majd benne - értesült a Pénzcentrum.hu. A megvásárolt lakásoknak ugyanakkor eddig se híre se hamva, sőt még a vásárlás ütemezéséről szóló kormányrendelet sem született meg. Arról nem is beszélve, hogy a kormányzat ezidáig mindössze 3 milliárd forintot irányzott elő a program beindítására. Pedig Giró-Szász András kormányszóvivő korábbi tájékoztatása szerint idén mintegy 8 ezer ingatlannak kellene a NET kezelésébe kerülnie.