14 °C Budapest

Mi történik a hitelekkel Magyarországon?

Pénzcentrum
2013. december 1. 11:03

Egyre olcsóbbak a forinthitelek Magyarországon. Mégis csökken a lakosság hitelállománya, ami a devizahitelek leépülésének köszönhető.

Közzétette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a magyar bankszektor októberi hitel és betét statisztikáit. A bankok mérlegének mindkét oldalát leginkább a kamatszint csökkenése mozgatta ismét. A Növekedési Hitelprogram intenzív első szakaszának elmúltával az új vállalati hitelek kamata magasabb, mint nyáron volt, egyébként viszont tovább csökkent a hitelek és a betétek kamatszintje is.

Elszivárgott a lekötött bankbetétek ötöde


Lakossági hitelezés

A lakossági betétállomány alakulását továbbra is leginkább a korábban felvett devizahitelek törlesztése határozza meg. Októberben az előző hónapokhoz hasonló mértékben, 33,2 milliárd forinttal csökkent a törlesztésekből kifolyólag a lakosság devizahitel-tartozása. Októberben a forinthiteleknél is a törlesztés dominált a felvétellel szemben: tranzakciós alapon 13,6 milliárddal csökkent az állományuk.

Elszivárgott a lekötött bankbetétek ötöde


15,0 milliárd forintnyi lakáshitelt, 3,5 milliárd forintnyi szabad felhasználású jelzáloghitelt és 9,4 milliárdnyi fedezetlen fogyasztási hitelt vettek fel a háztartások októberben. Egyes sajtóhírekkel ellentétben a személyi hitelek sem élik reneszánszukat. A lakáshitel-kihelyezés ugyan 58%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál, de ez a szám inkább csak a botrányosan alacsony bázist bizonyítja.

Elszivárgott a lekötött bankbetétek ötöde


Továbbra sem az új kihelyezések, inkább a meglévő állomány kezelése köti le tehát a bankok figyelmét. A Kúria legkorábban december közepén megjelenő döntése után ismét terítékre kerülő devizahiteles csomag szempontjából a devizaalapú jelzáloghitelek összege a legérdekesebb adat. Október végén 3407 milliárd forint volt ezek állománya, vagyis egy év alatt 7%-kal csökkent.

Elszivárgott a lekötött bankbetétek ötöde

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Második hónapja tartózkodik 9% alatt a felvehető lakáshitelek bankok által felszámított hitelköltsége (THM). A kamatcsökkentés hatásai érződnek tehát a lakáshitelezésben is, de a banki kamatfelár még mindig 5 és 6 százalék közötti. A fogyasztási hitelek esetében 22% körüli a hitelköltség, ami nagyjából szintén változatlan kamatfelárat jelez a bankközi kamat felett.

Elszivárgott a lekötött bankbetétek ötöde

 

Elszivárgott a lekötött bankbetétek ötöde


A lakosság október végén 6894 milliárd forintnyi hitellel tartozott a bankoknak, ami 4,5%-os csökkenést jelent egy év alatt. A hitelek 53,8%-a volt devizahitel, szemben az egy évvel korábbi 55,6%-kal. A mostani devizaarány nagyjából a 2007-es szintnek felel meg.

Elszivárgott a lekötött bankbetétek ötöde

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?