10 °C Budapest

Mi történik a hitelekkel Magyarországon?

Pénzcentrum
2013. december 1. 11:03

Egyre olcsóbbak a forinthitelek Magyarországon. Mégis csökken a lakosság hitelállománya, ami a devizahitelek leépülésének köszönhető.

Közzétette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a magyar bankszektor októberi hitel és betét statisztikáit. A bankok mérlegének mindkét oldalát leginkább a kamatszint csökkenése mozgatta ismét. A Növekedési Hitelprogram intenzív első szakaszának elmúltával az új vállalati hitelek kamata magasabb, mint nyáron volt, egyébként viszont tovább csökkent a hitelek és a betétek kamatszintje is.

Elszivárgott a lekötött bankbetétek ötöde


Lakossági hitelezés

A lakossági betétállomány alakulását továbbra is leginkább a korábban felvett devizahitelek törlesztése határozza meg. Októberben az előző hónapokhoz hasonló mértékben, 33,2 milliárd forinttal csökkent a törlesztésekből kifolyólag a lakosság devizahitel-tartozása. Októberben a forinthiteleknél is a törlesztés dominált a felvétellel szemben: tranzakciós alapon 13,6 milliárddal csökkent az állományuk.

Elszivárgott a lekötött bankbetétek ötöde


15,0 milliárd forintnyi lakáshitelt, 3,5 milliárd forintnyi szabad felhasználású jelzáloghitelt és 9,4 milliárdnyi fedezetlen fogyasztási hitelt vettek fel a háztartások októberben. Egyes sajtóhírekkel ellentétben a személyi hitelek sem élik reneszánszukat. A lakáshitel-kihelyezés ugyan 58%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál, de ez a szám inkább csak a botrányosan alacsony bázist bizonyítja.

Elszivárgott a lekötött bankbetétek ötöde


Továbbra sem az új kihelyezések, inkább a meglévő állomány kezelése köti le tehát a bankok figyelmét. A Kúria legkorábban december közepén megjelenő döntése után ismét terítékre kerülő devizahiteles csomag szempontjából a devizaalapú jelzáloghitelek összege a legérdekesebb adat. Október végén 3407 milliárd forint volt ezek állománya, vagyis egy év alatt 7%-kal csökkent.

Elszivárgott a lekötött bankbetétek ötöde

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Második hónapja tartózkodik 9% alatt a felvehető lakáshitelek bankok által felszámított hitelköltsége (THM). A kamatcsökkentés hatásai érződnek tehát a lakáshitelezésben is, de a banki kamatfelár még mindig 5 és 6 százalék közötti. A fogyasztási hitelek esetében 22% körüli a hitelköltség, ami nagyjából szintén változatlan kamatfelárat jelez a bankközi kamat felett.

Elszivárgott a lekötött bankbetétek ötöde

 

Elszivárgott a lekötött bankbetétek ötöde


A lakosság október végén 6894 milliárd forintnyi hitellel tartozott a bankoknak, ami 4,5%-os csökkenést jelent egy év alatt. A hitelek 53,8%-a volt devizahitel, szemben az egy évvel korábbi 55,6%-kal. A mostani devizaarány nagyjából a 2007-es szintnek felel meg.

Elszivárgott a lekötött bankbetétek ötöde

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 08:37
Egyre kevesebbet költenek médiára a magyarországi nagy hirdetők az árbevételük arányában. Amíg példá...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 07:30
Még mindig a változó kamatozású állampapírokkal érhető el a legmagasabb hozam a lakossági állampapír...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem