15 °C Budapest

Mi történik a hitelekkel Magyarországon?

Pénzcentrum
2013. december 1. 11:03

Egyre olcsóbbak a forinthitelek Magyarországon. Mégis csökken a lakosság hitelállománya, ami a devizahitelek leépülésének köszönhető.

Közzétette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a magyar bankszektor októberi hitel és betét statisztikáit. A bankok mérlegének mindkét oldalát leginkább a kamatszint csökkenése mozgatta ismét. A Növekedési Hitelprogram intenzív első szakaszának elmúltával az új vállalati hitelek kamata magasabb, mint nyáron volt, egyébként viszont tovább csökkent a hitelek és a betétek kamatszintje is.

Elszivárgott a lekötött bankbetétek ötöde


Lakossági hitelezés

A lakossági betétállomány alakulását továbbra is leginkább a korábban felvett devizahitelek törlesztése határozza meg. Októberben az előző hónapokhoz hasonló mértékben, 33,2 milliárd forinttal csökkent a törlesztésekből kifolyólag a lakosság devizahitel-tartozása. Októberben a forinthiteleknél is a törlesztés dominált a felvétellel szemben: tranzakciós alapon 13,6 milliárddal csökkent az állományuk.

Elszivárgott a lekötött bankbetétek ötöde


15,0 milliárd forintnyi lakáshitelt, 3,5 milliárd forintnyi szabad felhasználású jelzáloghitelt és 9,4 milliárdnyi fedezetlen fogyasztási hitelt vettek fel a háztartások októberben. Egyes sajtóhírekkel ellentétben a személyi hitelek sem élik reneszánszukat. A lakáshitel-kihelyezés ugyan 58%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál, de ez a szám inkább csak a botrányosan alacsony bázist bizonyítja.

Elszivárgott a lekötött bankbetétek ötöde


Továbbra sem az új kihelyezések, inkább a meglévő állomány kezelése köti le tehát a bankok figyelmét. A Kúria legkorábban december közepén megjelenő döntése után ismét terítékre kerülő devizahiteles csomag szempontjából a devizaalapú jelzáloghitelek összege a legérdekesebb adat. Október végén 3407 milliárd forint volt ezek állománya, vagyis egy év alatt 7%-kal csökkent.

Elszivárgott a lekötött bankbetétek ötöde

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Második hónapja tartózkodik 9% alatt a felvehető lakáshitelek bankok által felszámított hitelköltsége (THM). A kamatcsökkentés hatásai érződnek tehát a lakáshitelezésben is, de a banki kamatfelár még mindig 5 és 6 százalék közötti. A fogyasztási hitelek esetében 22% körüli a hitelköltség, ami nagyjából szintén változatlan kamatfelárat jelez a bankközi kamat felett.

Elszivárgott a lekötött bankbetétek ötöde

 

Elszivárgott a lekötött bankbetétek ötöde


A lakosság október végén 6894 milliárd forintnyi hitellel tartozott a bankoknak, ami 4,5%-os csökkenést jelent egy év alatt. A hitelek 53,8%-a volt devizahitel, szemben az egy évvel korábbi 55,6%-kal. A mostani devizaarány nagyjából a 2007-es szintnek felel meg.

Elszivárgott a lekötött bankbetétek ötöde

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?