15 °C Budapest

Devizahitelek: két mentőcsomag közül dönthet a kormány

Pénzcentrum
2013. július 23. 10:04

Két, egymással "versenyző" megoldási javaslaton dolgozik a kormány a devizahitelekkel kapcsolatban - értesült a Portfolio.hu.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az árfolyamrés-probléma megoldásán dolgozik, míg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) egy jóval radikálisabb megoldásra kapott megbízást. A kormány szerdán dönthet a két forgatókönyv közül, a kimenetel pedig a bankok és a devizahitelesek szempontjából sem mindegy.

Folyik a munka

Navracsics Tibor múlt keddi kijelentéseinekértelmezése nem könnyű, hiszen nem tudjuk, hogy a kormány jelenleg a devizahitelekkel kapcsolatban "csupán" az árfolyamrés-probléma megoldásán dolgozik, vagy ennél egy jóval radikálisabb megoldásban érdekeltek: vagy a korábbi árfolyamgát vagy pedig egy végtörlesztés-szerű programot dolgoznának ki. Az egyeztetések a bankszövetséggel jelenleg is folynak, és a Portfolio.hu információi szerint jelenleg két megoldás előkészítése folyik.

A bankoknak nem mindegy, hogy Varga Mihály (NGM) vagy Navracsics Tibor (KIM) javaslata "nyer"

Nem nehéz kitalálni, hogy a bankok melyik megoldást favorizálnák. Nagyságrendi különbség van a bankok által viselt teher méretében akkor, ha csak "minimális" módosításokat ejtenének a hitelszerződéseken, illetve akkor, ha a kormány eltökélt szándéka a devizahitelek problémájának "végleges" megoldása. A portfolio.hu korábbi számításai alapján, amennyiben a kormány az árfolyamrésbe "nyúl bele", az a bankszektor egészére 13-81 milliárd forintnyi terhet róna.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Amennyiben azonban a radikálisabb megoldást favorizálná a kormány, akkor valószínűleg bankszektor szinten több, mint 1000 milliárd forintnyi lehet a veszteség. Ehhez jön még hozzá az a bevételkiesés, ami azért keletkezik, mert a most még teljesítő hitelek "kiesnek" a rendszerből, és a következő években nem termelnek kamatbevételt.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. október 6. 15:14
A rezsiszabályok átalakítása hatással van az ingatlanpiacra: az energiatakarékos, modern otthonok fe...
MEDIA1  |  2022. október 6. 15:09
A változás célja a magyarázat szerint, hogy a Telekom a nagyvállalati szegmensben is képes legyen eg...
MNB Intézet  |  2022. október 6. 11:00
Az orosz-ukrán háború átrendezte az energiapiaci erviszonyokat. Fél, hogy a zöld beruházások az alac...
Kiszámoló  |  2022. október 6. 08:40
Sokan szeretnék tudni, hogy melyik ftési mód az olcsóbb, a villany vagy a gáz. Nem segíti a tájékozó...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?