28 °C Budapest

Devizahitelek: két mentőcsomag közül dönthet a kormány

Pénzcentrum
2013. július 23. 10:04

Két, egymással "versenyző" megoldási javaslaton dolgozik a kormány a devizahitelekkel kapcsolatban - értesült a Portfolio.hu.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az árfolyamrés-probléma megoldásán dolgozik, míg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) egy jóval radikálisabb megoldásra kapott megbízást. A kormány szerdán dönthet a két forgatókönyv közül, a kimenetel pedig a bankok és a devizahitelesek szempontjából sem mindegy.

Folyik a munka

Navracsics Tibor múlt keddi kijelentéseinekértelmezése nem könnyű, hiszen nem tudjuk, hogy a kormány jelenleg a devizahitelekkel kapcsolatban "csupán" az árfolyamrés-probléma megoldásán dolgozik, vagy ennél egy jóval radikálisabb megoldásban érdekeltek: vagy a korábbi árfolyamgát vagy pedig egy végtörlesztés-szerű programot dolgoznának ki. Az egyeztetések a bankszövetséggel jelenleg is folynak, és a Portfolio.hu információi szerint jelenleg két megoldás előkészítése folyik.

A bankoknak nem mindegy, hogy Varga Mihály (NGM) vagy Navracsics Tibor (KIM) javaslata "nyer"

Nem nehéz kitalálni, hogy a bankok melyik megoldást favorizálnák. Nagyságrendi különbség van a bankok által viselt teher méretében akkor, ha csak "minimális" módosításokat ejtenének a hitelszerződéseken, illetve akkor, ha a kormány eltökélt szándéka a devizahitelek problémájának "végleges" megoldása. A portfolio.hu korábbi számításai alapján, amennyiben a kormány az árfolyamrésbe "nyúl bele", az a bankszektor egészére 13-81 milliárd forintnyi terhet róna.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Amennyiben azonban a radikálisabb megoldást favorizálná a kormány, akkor valószínűleg bankszektor szinten több, mint 1000 milliárd forintnyi lehet a veszteség. Ehhez jön még hozzá az a bevételkiesés, ami azért keletkezik, mert a most még teljesítő hitelek "kiesnek" a rendszerből, és a következő években nem termelnek kamatbevételt.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?