Devizahitelek: két mentőcsomag közül dönthet a kormány

Pénzcentrum
2013. július 23. 10:04

Két, egymással "versenyző" megoldási javaslaton dolgozik a kormány a devizahitelekkel kapcsolatban - értesült a Portfolio.hu.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az árfolyamrés-probléma megoldásán dolgozik, míg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) egy jóval radikálisabb megoldásra kapott megbízást. A kormány szerdán dönthet a két forgatókönyv közül, a kimenetel pedig a bankok és a devizahitelesek szempontjából sem mindegy.

Folyik a munka

Navracsics Tibor múlt keddi kijelentéseinekértelmezése nem könnyű, hiszen nem tudjuk, hogy a kormány jelenleg a devizahitelekkel kapcsolatban "csupán" az árfolyamrés-probléma megoldásán dolgozik, vagy ennél egy jóval radikálisabb megoldásban érdekeltek: vagy a korábbi árfolyamgát vagy pedig egy végtörlesztés-szerű programot dolgoznának ki. Az egyeztetések a bankszövetséggel jelenleg is folynak, és a Portfolio.hu információi szerint jelenleg két megoldás előkészítése folyik.

A bankoknak nem mindegy, hogy Varga Mihály (NGM) vagy Navracsics Tibor (KIM) javaslata "nyer"

Nem nehéz kitalálni, hogy a bankok melyik megoldást favorizálnák. Nagyságrendi különbség van a bankok által viselt teher méretében akkor, ha csak "minimális" módosításokat ejtenének a hitelszerződéseken, illetve akkor, ha a kormány eltökélt szándéka a devizahitelek problémájának "végleges" megoldása. A portfolio.hu korábbi számításai alapján, amennyiben a kormány az árfolyamrésbe "nyúl bele", az a bankszektor egészére 13-81 milliárd forintnyi terhet róna.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Amennyiben azonban a radikálisabb megoldást favorizálná a kormány, akkor valószínűleg bankszektor szinten több, mint 1000 milliárd forintnyi lehet a veszteség. Ehhez jön még hozzá az a bevételkiesés, ami azért keletkezik, mert a most még teljesítő hitelek "kiesnek" a rendszerből, és a következő években nem termelnek kamatbevételt.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. november 29. 14:10
A Detekto néven indult oldal célja a hamis információk felismerésének és értelmezésének gyakorlása f...
Holdblog  |  2023. november 29. 14:08
Könnyen hihetnénk, hogy az előttünk álló téli hónapokban már semmilyen meglepetés sem érhet minket a...
Kiszámoló  |  2023. november 29. 09:25
Sorban kapom a panaszokat a Wise-ra hónapok óta. Valaki utalni akart, letiltották az utalást, adjon...
MNB Intézet  |  2023. november 28. 10:05
A versenyben másodikként sorra kerülő versenyzőre mindig nagy nyomás nehezedik. Így van ez a gazdasá...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem