1 °C Budapest

Devizahitelesek! Már csak egy hét van hátra a nagy napig

Pénzcentrum
2013. június 18. 15:56

Hét nap múlva kerül sor a Kúria tárgyalására, amire nem csak a devizahitelesek készülnek. Az OTP egy zártkörű beszélgetésen fejtette ki a véleményét.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Decemberben számoltunk be a perről, amiben egy devizahitel szerződés semmisségét mondta ki a Fővárosi Törvényszék. Az érintett OTP bank felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriának, aminek a tárgyalása 7 nap múlva lesz a Markó utcában. Erre a napra várnak a devizahitelesek, miközben a Kúriának Szász Károly, a PSZÁF elnöke küld levelet, amiben a bankokra kedvezőtlen döntés esetleges hatásait boncolgatja. Az OTP is egy háttérbeszélgetésen hívta össze a sajtó képviselőit, ahol igazán semmi újdonság nem hangzott el, de érezhető volt, komolyan veszik az ügyet. Hiszen még ha nincs is precedens jog itthon, a döntés irányadó lehet hasonló perekben.

A Fővárosi Törvényszék ítéletében semmisnek nevezte a devizahitel szerződést, amelynél a felszámított költségek nincsenek teljes körűen felsorolva. Ez a fel nem sorolt költség a deviza átváltási árfolyamának különbsége, amit egyébként a THM mutató mindig is tartalmazott - mondták el az OTP képviselői. Az ítélet ellen élt jogorvoslati jogával a bank. A tárgyalást a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület (Pitee) egyenesen a jogállampróbájának tekinti, a honlapon például így hirdetik az eseményt:


Az OTP háttérbeszélgetésén viszont inkább a gazdaság biztonságát féltették, hiszen az elhangzott érvelés szerint a hitelek mögött így vagy úgy, de betétek vannak. Betétek melyek könnyen veszélybe kerülhetnek, ha a kihelyezett hiteleket tömegesen nem kapja vissza a bank. Ez továbbgyűrűzve akár államcsődöt is eredményezhet - hangzott el a beszélgetésen, amin egyébként megkérték az újságírókat, hogy a bank képviselőinek nevét ne közöljék.

Jelenleg 400 bírósági ügy van folyamatban valamilyen formában az OTP bank ellen, de a megindított perek nagy része elutasításra kerül, így érdemi tárgyalás sincs. Szigorúan véve a jelenlegi ügy is a devizahitelek törlesztőrészleteinek egy-két százalékát vitatja "csak", hiszen az árfolyamkülönbségekből minimális törlesztőrészlet változás következik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

7 nap van hátra a tárgyalásig, amikor is eldől, hogy a Kúria semmisnek mondhatja-e a devizahitel szerződéseket vagy esetleg csak egy félmondatos kiegészítést tettet bele, amivel egyértelműsíthetőek a költségek. De az is lehet, hogy teljes mértékben az OTP-nek ad majd igazat, amely szerint a kérdéses tételt fel sem kell tüntetni hasonló esetekben. 

A bank szerint egyébként a hasonló bírósági megoldások helyett inkább az adósokkal való tárgyalás és megegyezés vezethet eredményre, amit az állam eddig alig támogatott. Az adósságelengedést például 27 százalékos EHO és 16 százalékos szja terheli, aminek az eltörlését már régóta kezdeményezik a bankok.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?