1 °C Budapest

Devizahitelesek! Már csak egy hét van hátra a nagy napig

Pénzcentrum
2013. június 18. 15:56

Hét nap múlva kerül sor a Kúria tárgyalására, amire nem csak a devizahitelesek készülnek. Az OTP egy zártkörű beszélgetésen fejtette ki a véleményét.

Decemberben számoltunk be a perről, amiben egy devizahitel szerződés semmisségét mondta ki a Fővárosi Törvényszék. Az érintett OTP bank felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriának, aminek a tárgyalása 7 nap múlva lesz a Markó utcában. Erre a napra várnak a devizahitelesek, miközben a Kúriának Szász Károly, a PSZÁF elnöke küld levelet, amiben a bankokra kedvezőtlen döntés esetleges hatásait boncolgatja. Az OTP is egy háttérbeszélgetésen hívta össze a sajtó képviselőit, ahol igazán semmi újdonság nem hangzott el, de érezhető volt, komolyan veszik az ügyet. Hiszen még ha nincs is precedens jog itthon, a döntés irányadó lehet hasonló perekben.

A Fővárosi Törvényszék ítéletében semmisnek nevezte a devizahitel szerződést, amelynél a felszámított költségek nincsenek teljes körűen felsorolva. Ez a fel nem sorolt költség a deviza átváltási árfolyamának különbsége, amit egyébként a THM mutató mindig is tartalmazott - mondták el az OTP képviselői. Az ítélet ellen élt jogorvoslati jogával a bank. A tárgyalást a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület (Pitee) egyenesen a jogállampróbájának tekinti, a honlapon például így hirdetik az eseményt:


Az OTP háttérbeszélgetésén viszont inkább a gazdaság biztonságát féltették, hiszen az elhangzott érvelés szerint a hitelek mögött így vagy úgy, de betétek vannak. Betétek melyek könnyen veszélybe kerülhetnek, ha a kihelyezett hiteleket tömegesen nem kapja vissza a bank. Ez továbbgyűrűzve akár államcsődöt is eredményezhet - hangzott el a beszélgetésen, amin egyébként megkérték az újságírókat, hogy a bank képviselőinek nevét ne közöljék.

Jelenleg 400 bírósági ügy van folyamatban valamilyen formában az OTP bank ellen, de a megindított perek nagy része elutasításra kerül, így érdemi tárgyalás sincs. Szigorúan véve a jelenlegi ügy is a devizahitelek törlesztőrészleteinek egy-két százalékát vitatja "csak", hiszen az árfolyamkülönbségekből minimális törlesztőrészlet változás következik.

7 nap van hátra a tárgyalásig, amikor is eldől, hogy a Kúria semmisnek mondhatja-e a devizahitel szerződéseket vagy esetleg csak egy félmondatos kiegészítést tettet bele, amivel egyértelműsíthetőek a költségek. De az is lehet, hogy teljes mértékben az OTP-nek ad majd igazat, amely szerint a kérdéses tételt fel sem kell tüntetni hasonló esetekben. 

A bank szerint egyébként a hasonló bírósági megoldások helyett inkább az adósokkal való tárgyalás és megegyezés vezethet eredményre, amit az állam eddig alig támogatott. Az adósságelengedést például 27 százalékos EHO és 16 százalékos szja terheli, aminek az eltörlését már régóta kezdeményezik a bankok.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. december 8. 08:58
Sokan panaszkodnak a magas bankszámla költségek miatt, pedig már Magyarországon is találni olyan szá...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 8. 08:00
December elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket...
Holdblog  |  2022. december 8. 05:55
Ha Milton Friedmannak igaza volt, akkor előbb-utóbb jó hírrel szolgálhatunk az inflációval kapcsolat...
MEDIA1  |  2022. december 7. 15:55
A producer-showman vitába szállt Gulyás Márton műsorvezetővel arról, hogy a TV2 a Fidesz televíziója...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?