17 °C Budapest

Devizahitelesek! Már csak egy hét van hátra a nagy napig

Pénzcentrum
2013. június 18. 15:56

Hét nap múlva kerül sor a Kúria tárgyalására, amire nem csak a devizahitelesek készülnek. Az OTP egy zártkörű beszélgetésen fejtette ki a véleményét.

Decemberben számoltunk be a perről, amiben egy devizahitel szerződés semmisségét mondta ki a Fővárosi Törvényszék. Az érintett OTP bank felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriának, aminek a tárgyalása 7 nap múlva lesz a Markó utcában. Erre a napra várnak a devizahitelesek, miközben a Kúriának Szász Károly, a PSZÁF elnöke küld levelet, amiben a bankokra kedvezőtlen döntés esetleges hatásait boncolgatja. Az OTP is egy háttérbeszélgetésen hívta össze a sajtó képviselőit, ahol igazán semmi újdonság nem hangzott el, de érezhető volt, komolyan veszik az ügyet. Hiszen még ha nincs is precedens jog itthon, a döntés irányadó lehet hasonló perekben.

A Fővárosi Törvényszék ítéletében semmisnek nevezte a devizahitel szerződést, amelynél a felszámított költségek nincsenek teljes körűen felsorolva. Ez a fel nem sorolt költség a deviza átváltási árfolyamának különbsége, amit egyébként a THM mutató mindig is tartalmazott - mondták el az OTP képviselői. Az ítélet ellen élt jogorvoslati jogával a bank. A tárgyalást a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület (Pitee) egyenesen a jogállampróbájának tekinti, a honlapon például így hirdetik az eseményt:


Az OTP háttérbeszélgetésén viszont inkább a gazdaság biztonságát féltették, hiszen az elhangzott érvelés szerint a hitelek mögött így vagy úgy, de betétek vannak. Betétek melyek könnyen veszélybe kerülhetnek, ha a kihelyezett hiteleket tömegesen nem kapja vissza a bank. Ez továbbgyűrűzve akár államcsődöt is eredményezhet - hangzott el a beszélgetésen, amin egyébként megkérték az újságírókat, hogy a bank képviselőinek nevét ne közöljék.

Jelenleg 400 bírósági ügy van folyamatban valamilyen formában az OTP bank ellen, de a megindított perek nagy része elutasításra kerül, így érdemi tárgyalás sincs. Szigorúan véve a jelenlegi ügy is a devizahitelek törlesztőrészleteinek egy-két százalékát vitatja "csak", hiszen az árfolyamkülönbségekből minimális törlesztőrészlet változás következik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

7 nap van hátra a tárgyalásig, amikor is eldől, hogy a Kúria semmisnek mondhatja-e a devizahitel szerződéseket vagy esetleg csak egy félmondatos kiegészítést tettet bele, amivel egyértelműsíthetőek a költségek. De az is lehet, hogy teljes mértékben az OTP-nek ad majd igazat, amely szerint a kérdéses tételt fel sem kell tüntetni hasonló esetekben. 

A bank szerint egyébként a hasonló bírósági megoldások helyett inkább az adósokkal való tárgyalás és megegyezés vezethet eredményre, amit az állam eddig alig támogatott. Az adósságelengedést például 27 százalékos EHO és 16 százalékos szja terheli, aminek az eltörlését már régóta kezdeményezik a bankok.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm