12 °C Budapest

Devizahitelesek! Már csak egy hét van hátra a nagy napig

Pénzcentrum
2013. június 18. 15:56

Hét nap múlva kerül sor a Kúria tárgyalására, amire nem csak a devizahitelesek készülnek. Az OTP egy zártkörű beszélgetésen fejtette ki a véleményét.

Decemberben számoltunk be a perről, amiben egy devizahitel szerződés semmisségét mondta ki a Fővárosi Törvényszék. Az érintett OTP bank felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriának, aminek a tárgyalása 7 nap múlva lesz a Markó utcában. Erre a napra várnak a devizahitelesek, miközben a Kúriának Szász Károly, a PSZÁF elnöke küld levelet, amiben a bankokra kedvezőtlen döntés esetleges hatásait boncolgatja. Az OTP is egy háttérbeszélgetésen hívta össze a sajtó képviselőit, ahol igazán semmi újdonság nem hangzott el, de érezhető volt, komolyan veszik az ügyet. Hiszen még ha nincs is precedens jog itthon, a döntés irányadó lehet hasonló perekben.

A Fővárosi Törvényszék ítéletében semmisnek nevezte a devizahitel szerződést, amelynél a felszámított költségek nincsenek teljes körűen felsorolva. Ez a fel nem sorolt költség a deviza átváltási árfolyamának különbsége, amit egyébként a THM mutató mindig is tartalmazott - mondták el az OTP képviselői. Az ítélet ellen élt jogorvoslati jogával a bank. A tárgyalást a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület (Pitee) egyenesen a jogállampróbájának tekinti, a honlapon például így hirdetik az eseményt:


Az OTP háttérbeszélgetésén viszont inkább a gazdaság biztonságát féltették, hiszen az elhangzott érvelés szerint a hitelek mögött így vagy úgy, de betétek vannak. Betétek melyek könnyen veszélybe kerülhetnek, ha a kihelyezett hiteleket tömegesen nem kapja vissza a bank. Ez továbbgyűrűzve akár államcsődöt is eredményezhet - hangzott el a beszélgetésen, amin egyébként megkérték az újságírókat, hogy a bank képviselőinek nevét ne közöljék.

Jelenleg 400 bírósági ügy van folyamatban valamilyen formában az OTP bank ellen, de a megindított perek nagy része elutasításra kerül, így érdemi tárgyalás sincs. Szigorúan véve a jelenlegi ügy is a devizahitelek törlesztőrészleteinek egy-két százalékát vitatja "csak", hiszen az árfolyamkülönbségekből minimális törlesztőrészlet változás következik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

7 nap van hátra a tárgyalásig, amikor is eldől, hogy a Kúria semmisnek mondhatja-e a devizahitel szerződéseket vagy esetleg csak egy félmondatos kiegészítést tettet bele, amivel egyértelműsíthetőek a költségek. De az is lehet, hogy teljes mértékben az OTP-nek ad majd igazat, amely szerint a kérdéses tételt fel sem kell tüntetni hasonló esetekben. 

A bank szerint egyébként a hasonló bírósági megoldások helyett inkább az adósokkal való tárgyalás és megegyezés vezethet eredményre, amit az állam eddig alig támogatott. Az adósságelengedést például 27 százalékos EHO és 16 százalékos szja terheli, aminek az eltörlését már régóta kezdeményezik a bankok.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 15. 18:58
Starcz Ákos, a kormányközelből bekebelezett Index.hu Zrt. vezérigazgatóját felkérték a szintén kormá...
Holdblog  |  2024. április 15. 13:15
Mennyire leszek képes gazdagodni 2024-ben? nemekre és generációkra bontva végzett ön-bevalláson alap...
Bankmonitor  |  2024. április 15. 12:48
Miért lenne szükségem életbiztosításra? Ha meghalok, mindenem a családé lesz, nekem akkor már nincs...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem