20 °C Budapest

Ide folyik a pénz a bankokból? Magasabb kamatokat is találtunk

Pénzcentrum
2013. június 10. 05:00

A jegybank folyamatos kamatcsökkentései miatt a bankok nem kínálnak már magas kamatokat a betétekre. Az öt százalék alatti hozamok sokakat arra késztetnek, hogy más helyet keressenek pénzüknek. Hova érdemes tenni a pénzünk és mire kell figyelnünk, hogy mégis biztonságban legyen?

A BankRáció.hu internetes betétösszehasonlító kalkulátorának adataiból jól látszik, hogy jelenleg a bankok 4,5 százalék körüli kamatot kínálnak a betététekre. Akik ennél magasabb kamatot szeretnének a közeljövőben azoknak a betéteknél jobb lehetőségek után kell nézniük. Vannak is ajánlatok bőven, de nem mindegyik felelhet meg az igényeinknek. Magasabb kamat általában nagyon kockázatot vagy kötöttséget jelent. Azért a betétekhez hasonló rugalmasságú és kockázatmentes megtakarításokat akár el is felejthetjük, ha magasabb hozamra vágyunk.

Gondoltam, hogy azzal kezdem el a cikkírást, amivel mások a befektetésük megtervezését tennék. A Google-be beírtam, hogy "betéteknél magasabb hozam", és rögtön 30-50 százalékos ajánlatokat találtam. Úgy látszik, hogy nem csak a devizahitelesek nyomorán akarnak meggazdagodni egyesek, hanem azokon is, akik egy keveset félre tudnak tenni. A lényeg, hogy kerüljük el ezeket az oldalakat és minden olyan irreálisan magas hozamot ígérő befektetést, amit nem ismerünk és értünk alaposan.

Még a bankfiókokban érdeklődve is találhatunk magasabb hozamot ígérő megtakarításokat. Több "trükköt" is alkalmaznak a bankok, hogy odavigyük a pénzünk. Például friss pénzre rendszerint magasabb kamatot fizetnek vagy kombinált betéteket ajánlanak, melyek 2 megtakarítási formát kombinálnak. Egy rövid és hosszú lejáratú részt, a hosszú lejáratú részre átlagos kamatot fizet, míg rövid lejáratú részt magas kamattal hirdeti.

A bankok legkedveltebb kamattrükkjeiről még itt olvashatsz többet: Négy trükk a bankoktól: ne dőlj be a magas kamatoknak

Még ugyancsak a bankfiókokban találkozhatunk több befektetési alappal is. Ahogy írtuk több bank is kínál ilyen befektetési alapot, ami gyakorlatilag valamilyen pénzeszköz vagy értékpapír befektetés egy közvetítőn keresztül. Választhatunk többféle alap közül, van ingatlan, részvény és még sok egyéb alap. A pénzünket tehát közvetlenül nem mi fektetjük be, de az alap kiválasztásával eldönthetjük, hogy a világ melyik részén milyen iparágban forogjon és hozzon magasabb hozamot. Az alapok akár jóval magasabb hozamot is kínálhatnak, mint a betétek, de rendszerint csak a futamidő végén derül ki, hogy mekkora a tényleges nyereségünk. Az ilyen befektetéseket nem is érdemes 1-2 hónapra kötni, legalább 1, de sok esetben 3-5 év is kellhet, mire a befektetésünk valóban eléri a kívánt hozamot. Átlagosan 1,8 százalékot vonnak el az alapkezelők saját működésükre (noha ez bizonyos díjakat, például a sikerdíjat nem foglalja magába) a megtakarításunkból, tehát a hozamból erre is futnia kell valamint a jutalékra, amit a közvetítő cég számol fel.

Tőkevédett, hozamvédett?

Alapok és más megtakarítások között is vannak hozam- és tőkevédettek, ami előbbi esetében annyit jelent, hogy egy minimális hozamot biztosan megkapunk, míg az utóbbi csak a befektetett pénzünkre ad garanciát.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha meguntuk a meguntuk a bankokat, akkor dönthetünk állampapír vásárlása mellett is, amit az államkincstárnál vásárolhatunk. A rossz hír viszont az, hogy a kiemelkedő kamatok már itt is eltűntek. Az éves kincstárjegy 4,5 százalékos kamatot fizet jelenleg. De ha tovább írnánk az állam történetét, itt érdemes még olvasgatni: http://www.allampapir.hu/

Befektetési alapokhoz hasonló termék a Unit Linked biztosítás, ami lényegében egy befektetési alap és egy életbiztosítás vadházassága. A költsége kisebb, mintha a kettőt külön fizetnénk és ez is a legnagyobb előnye. Ha egy hosszú (nagyon hosszú) befektetést keresünk és egy életbiztosítás se jönne rosszul akkor gondoljunk ezekre. Sokan azért csalódnak ezekben a termékekben, mert nem tájékozódnak megfelelően a költségekről, ami akkor érinthet kínosan, amikor az első néhány évben szeretnénk a pénzünkhöz férni. A visszavásárlási táblában találjuk, hogy tőkénk mekkora részét kaphatjuk vissza abban az esetben, amikor a lejáratnál hamarabb kivennénk a pénzünk.

Saját kezünkbe is vehetjük a befektetésünk jövőjét és vehetünk aranyat, részvényeket vagy más értékpapírt is, de a tapasztalat az, hogy ezzel csak a pénzünk elvesztésére van esélyünk, nem a magas hozamokra.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 11:55
A holland újságírók szövetsége (NVJ) több jogvédő szervezettel és internetszolgáltatóval együtt pert...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?