11 °C Budapest

Elkészült a magáncsőd tervezete

Pénzcentrum
2013. május 21. 10:01

Elkészítette a Kereszténydemokrata Néppárt azt a magáncsődről szóló tervezetet, amelyre már hónapokkal ezelőtt utaltak nyilatkozataikban kormánypárti politikusok - számolt be több közszolgálati médiatermék. Még a nyári szünet előtt dönthet az Országgyűlés a jelentős késedelemben lévő hiteladósokat érintő új szabályozásról, amely így 2014 elején léphetne hatályba.

Nagyon csodálkoznék, ha még idén be tudná vezetni Magyarország a magáncsőd intézményét - mondta a Portfolio.hu május 8-ai hitelezési konferenciáján Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Szavai szerint az ír magáncsőd (amelyről korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk) példaértékű lehet Magyarország számára, ugyanakkor a bankszektorral és egyéb érdekeltekkel folytatandó egyeztetetések hosszú időt vehetnek igénybe.

Kész az új hiteles mentőcsomag - Friss részletek a magáncsődről


Ehhez képest a közszolgálati média arról számolt be, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) javaslata alapján elkészült tervezetről már a nyári szünet előtt szavazhat az Országgyűlés. A javaslatcsomag alapján a magáncsődöt jelentő családok csődgondnokot kapnának (közvetítő a bank és az adós között), aki a meglévő családvédelmi rendszerben működve kezelné a háztartások pénzügyeit: meghatározhatná például, mennyit költhetnek ruházkodásra, tanulásra, és megtilthatná a luxuskiadásokat, miközben a hiteltörlesztésre is ügyelne.

Bagdy Gábor, a KDNP alelnöke, Budapest főpolgármester-helyettese szerint a gondnok az életviteli tanácsadás mellett segítené a bankok és az adósok közötti megállapodások tető alá hozását, például az adósság átütemezéséről. "Szerencsés esetben ez a megállapodás oda is vezethet, hogy néhány év törlesztés után a hitelezők az adósság egy részét el is engedik; ez az igazi nagy nyereség és a tiszta lappal indulás lehetőségét nyitja meg"- mondta az alelnök. Mindez azoknak lehet segítség, akik összegyűlt adósságukat csak részben tudják teljesíteni, de készek a minél nagyobb összeg törlesztésére. Az így együttműködő adósok akár a saját otthonukban is maradhatnak. A csődeljárás időtartama a lejárt tartozás mértékétől is függhet, de akár 15-20 év is lehet.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 18. 08:28
Az elektromos autók térnyerésének nagy nyertesei között lehetnek a lítiumot kitermelő bányatársaságo...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem