10 °C Budapest

Ők a magyar csúcshitelesek: mégis, hogy fogják ezt kifizetni?

Pénzcentrum
2013. január 21. 05:27

Érdekes ábrára lettünk figyelmesek az MNB legutolsó stabilitás jelentésében. A késedelmes hitelekkel foglalkozó fejezetében láthatjuk, minél több hitelt vesz fel valaki, annál valószínűbb, nem tudja majd azt visszafizetni tartozásait. Ez elég egyértelműnek tűnik, de igazán érdekes része  az, hogy kiderült: Magyarországon 998 olyan ember van, akinek 10 vagy annál több jelzáloghitele van. 46 százalékuk már alig tudja fizetni a törlesztőrészleteket. A összes jelzáloghitel-adós közül 47 százaléknak egynél több szerződése van, így minimum 2 törlesztőrészlet kell fizetnie. Hogyan jutottunk el ide, mi az oka a törlesztések elmaradásának?

A devizahitelesek között sokkal nagyobb arányban vannak jelen a késedelmesek. Ennek a végtörlesztés is az oka, hiszen több jó adós szabadultak a kölcsöntől vagy kiváltották forint alapú tartozásra. Épp azoknak kedvezett a program, akik eddig is rendben tudták fizetni tartozásukat, így azok maradtak, akik nem tudták kifizetni zsebből a tartozásukat.  Jól látszik, hogy a forinthitelektől tavaly év végén húztak el nagyobb mértékben a devizahitelek, ami a nemfizető adósokat illeti. Amíg a forinthiteleseknek elsősorban a közvetlen gazdasági hatások miatt nem tudtak fizetni (munkanélküliség stb.) a devizahiteleseknek szembe kellett néznie a magasabb törlesztőrészletekkel, ami a magasabb árfolyam és kamatszintek miatt ugrottak meg elsősorban.

Egy még tavalyi jelentés szerint viszont nem ezek voltak az elsődleges okai a bedőlő devizahiteleknek. Az MNB ábrája szerint ugyan duplájára nőtt azoknak a száma, akik az árfolyam vagy a kamatváltozások miatt nem tudták végül fizetni tartozásukat, de a legfőbb ok mégis a bankok túlzott kockázatvállalási hajlandósága.

A túlzott kockázatvállalással kapcsolatos vádak elsősorban a bankokat érintik, de a mostani adósok is mindent megtettek annak érdekében, hogy minél magasabb összeghez jussanak hitelfelvételkor. A hitelintézetek felelőssége nem vitatható, hiszen sokszor az ingatlan értékének elenyésző részét képező önerő mellett is hajlandóak voltak hitelezni. Hogy a jövőben ne forduljon elő hasonló eset, több változtatásra is szükség lehet a jövőben, de vannak már olyan lépések, melyek a bankok és a hiteleseknek is kedveznek. A hitelek átlátható árazását elősegítő törvény már április óta él, ennek értelmében csak referenciahozamhoz vagy hosszabb időszakra 3-5 évre fixált hitelek nyújtására van lehetőség.

Ennek köszönhetően megvalósulhat az, hogy a hitelintézetek a hitelnyújtás idején már felmérik a teljes futamidőre kockázataikat. A válság idején jól látszott, hogy a kockázatok növekedésével a törlesztőrészletek is nőni kezdtek, ezzel gyakorlatilag a jól fizető adósokkal megfizettetve azt a kárt, amit a késedelmesek jelentenek a bankok számára. Egy ilyen korai kockázatkezelés mérsékeltebb hitelbírálatra kényszerítheti a bankokat, aminek következtében kisebb lehet a nemfizetés kockázata. Az új hitelfelvevők viszont alacsonyabb hitelösszegre számíthatnak.

Másik már megvalósult lépés a pozitív adóslista felállítása, amin a jól fizető adósok hiteltörténete gyűjthető. Nem kell magyarázni, mennyivel könnyítheti meg a bankok dolgát egy ilyen rendszer a jövőben.

Ami még segíthet

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magáncsőd bevezetése lehetővé tenné, hogy ha az adós és a hitelező nem jut megegyezésre a késedelem megállapítása után, az adós korlátozott ideig (pl. 5-7 évig) egy vagyonkezelővel együttműködve előre kiszámítható módon először egyes vagyontárgyainak eladásából, majd jövedelméből rendezhesse tartozását, ezt követően pedig a megmaradt tartozást a hitelező - a tartozásteljesítés sikerétől és a magáncsőd intézményének konkrét formájától függően - elengedje.

Ez segítene a hiteleseknek, hogy jobb feltételekkel zárják le tartozásukat, amikor már nem tudják fizetni a törlesztőrészleteket. A bevezetés módjától függően nagyobb kockázatot tolna a bankokra, ezzel a fedezet pontosabb értékelésére a hitelbírálati rendszer tökéletesítésére ösztönözné őket.

Az IMF szeretné: mi a magáncsőd?

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 2. 17:32
A kölcsönök részbeni előtörlesztésével csökkenthetjük a teljes visszafizetendő összeget, hiszen keve...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 2. 16:38
Nem vettem és nem adtam el semmit. Osztalékot öt cégtől is kaptam: T, NWBI, OHI, PFC, ABBV.Változáso...
Holdblog  |  2024. március 2. 09:07
Sose becsüld alá a piac és a technológia erejét! Azon tengerentúli olaj- és gázcégek, amelyek az új...
Összkép  |  2024. március 1. 19:03
A vezető globális elemző intézetek anyagaiból összeáll egy kép arról, hogy milyen elvek szerint kezd...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem