Az ír példával húznák ki a bajba jutott hiteleseket

Pénzcentrum
2013. május 8. 15:08

Felvettem a kapcsolatot az illetékes ír államtitkárral, az ottani magáncsőd intézmény nagyon jó megoldásnak tűnik a 90 napon túl késedelmes hitelek problémájára - mondta a Portfolio.hu szerdai hitelezési konferenciáján Orbán Gábor, az NGM államtitkára. A magáncsőd "jó formájának" bevezetését Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója is támogatta, a bankok képviselői pedig nem zárkóztak el az ötlettől, amennyiben az a jelzáloghitelezés újraindulását segíti.

Árfolyamgát

Sokan nem értik, miről szól az árfolyamgát, illetve bizonyos bankoknál másféle ösztönzők is léteznek, ezért van jelenleg mindössze 37% körül az igénybevevők aránya a jogosultak körében - mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója. A kampány is kevés lesz ahhoz, hogy egy 70%-os arány összejöjjön - vélte.

Orbán Gábor, az NGM államtitkára szerint jelenleg jobbat nem tudnak kitalálni annak a körnek, amelyik igénybe veszi az árfolyamgátat. Az árfolyamgát elve bevett gyakorlatnak tekinthető külföldön is, de gyakorlati előnyét (hogy ez nem csak átütemezés, de a törlesztés egy részének elengedését is jelenti) nem mindenki érti meg. Az alacsony részvételi arány fő oka a bonyolultsága, és valamennyire a bankok is ellenérdekeltek. Az adósok egy része még kedvezőbb konstrukcióra vár, de erre hiába várnak - jelentette ki Orbán. Kérdésre válaszolva elmondta: lehet szó a program meghosszabbításáról, de kampánnyal még fokozható a népszerűsége.
Képgaléria: Portfolio.hu Hitelezési Konferencia 2013
b5589.jpg' width=630 height=420 border=0 hspace=5 vspace=5>
Képgaléria: Portfolio.hu Hitelezési Konferencia 2013
kció panelbeszélgetésén.

Az MKB-nál a jogosultak 40% körüli aránya igényelte a konstrukciót - mondta Nagy Gyula, az MKB lakossági üzletágat vezető vezérigazgató-helyettese. A CIB a piaci átlagon van, de telefonos kampányt folytat, hogy minél magasabb legyen az árfolyamgátban részt vevők aránya - mondta Horváth Krisztián, a CIB Bank ügyvezető igazgatója.

90 napon túl késedelmesek

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Felfalusi Péter, a MAKISZ elnöke szerint a makrogazdasági helyzet javulása segíthet csak abban, hogy a nem teljesítő hitelek problémája enyhüljön. Szerinte talán a Nemzeti Eszközkezelőt igénybevevők jogosultsági körének bővítése lenne a legjobb megoldás a helyzet rendezésére. Horváth Krisztián megemlítette, hogy a csökkentett törlesztőrészlettel járó átütemezési időszakok lejártát követően is nő a nemteljesítés veszélye. Nagy Gyula szerint az ideiglenes megoldások helyett végleges megoldásra van szükség. A magáncsőd jó megoldás lehet, de csak a jog szigorú betartatása mellett.

Nagy Márton szerint a nem teljesítő hitelek kezelésére jelenleg nincs hatékony program Magyarországon. A bankok irtóznak a magáncsődtől, mert attól félnek, hogy olyan formája fog megvalósulni, amely a jelzáloghitelezés intézményét veszélybe sodorja. Kérdés, a magáncsőd a meglévő szerződésekben milyen változást hoz. Szerinte lehet egyensúlyt teremteni, van jó magáncsőd is. Írország példája szerinte kiegyensúlyozott.

Orbán Gábor jó iránynak nevezte a tavalyi program valamiféle megismétlését és a Nemzeti Eszközkezelő jogosultsági körének bővítését a késedelmes hitelek problémájának rendezésére (de ez utóbbiban szerinte nem kellően együttműködők az ügyfelek). Az ír példa nagyon jó - mondta a magáncsőddel kapcsolatban. Elmondása szerint fel is vette a kapcsolatot a témában az illetékes ír államtitkárral. A magáncsőd bevezetéséhez komoly felkészülési idő kell, csodálkoznék, ha már idén bevezethető lenne - mondta Orbán.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?