12 °C Budapest

Az ír példával húznák ki a bajba jutott hiteleseket

Pénzcentrum
2013. május 8. 15:08

Felvettem a kapcsolatot az illetékes ír államtitkárral, az ottani magáncsőd intézmény nagyon jó megoldásnak tűnik a 90 napon túl késedelmes hitelek problémájára - mondta a Portfolio.hu szerdai hitelezési konferenciáján Orbán Gábor, az NGM államtitkára. A magáncsőd "jó formájának" bevezetését Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója is támogatta, a bankok képviselői pedig nem zárkóztak el az ötlettől, amennyiben az a jelzáloghitelezés újraindulását segíti.

Árfolyamgát

Sokan nem értik, miről szól az árfolyamgát, illetve bizonyos bankoknál másféle ösztönzők is léteznek, ezért van jelenleg mindössze 37% körül az igénybevevők aránya a jogosultak körében - mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója. A kampány is kevés lesz ahhoz, hogy egy 70%-os arány összejöjjön - vélte.

Orbán Gábor, az NGM államtitkára szerint jelenleg jobbat nem tudnak kitalálni annak a körnek, amelyik igénybe veszi az árfolyamgátat. Az árfolyamgát elve bevett gyakorlatnak tekinthető külföldön is, de gyakorlati előnyét (hogy ez nem csak átütemezés, de a törlesztés egy részének elengedését is jelenti) nem mindenki érti meg. Az alacsony részvételi arány fő oka a bonyolultsága, és valamennyire a bankok is ellenérdekeltek. Az adósok egy része még kedvezőbb konstrukcióra vár, de erre hiába várnak - jelentette ki Orbán. Kérdésre válaszolva elmondta: lehet szó a program meghosszabbításáról, de kampánnyal még fokozható a népszerűsége.
Képgaléria: Portfolio.hu Hitelezési Konferencia 2013
b5589.jpg' width=630 height=420 border=0 hspace=5 vspace=5>
Képgaléria: Portfolio.hu Hitelezési Konferencia 2013
kció panelbeszélgetésén.

Az MKB-nál a jogosultak 40% körüli aránya igényelte a konstrukciót - mondta Nagy Gyula, az MKB lakossági üzletágat vezető vezérigazgató-helyettese. A CIB a piaci átlagon van, de telefonos kampányt folytat, hogy minél magasabb legyen az árfolyamgátban részt vevők aránya - mondta Horváth Krisztián, a CIB Bank ügyvezető igazgatója.

90 napon túl késedelmesek

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Felfalusi Péter, a MAKISZ elnöke szerint a makrogazdasági helyzet javulása segíthet csak abban, hogy a nem teljesítő hitelek problémája enyhüljön. Szerinte talán a Nemzeti Eszközkezelőt igénybevevők jogosultsági körének bővítése lenne a legjobb megoldás a helyzet rendezésére. Horváth Krisztián megemlítette, hogy a csökkentett törlesztőrészlettel járó átütemezési időszakok lejártát követően is nő a nemteljesítés veszélye. Nagy Gyula szerint az ideiglenes megoldások helyett végleges megoldásra van szükség. A magáncsőd jó megoldás lehet, de csak a jog szigorú betartatása mellett.

Nagy Márton szerint a nem teljesítő hitelek kezelésére jelenleg nincs hatékony program Magyarországon. A bankok irtóznak a magáncsődtől, mert attól félnek, hogy olyan formája fog megvalósulni, amely a jelzáloghitelezés intézményét veszélybe sodorja. Kérdés, a magáncsőd a meglévő szerződésekben milyen változást hoz. Szerinte lehet egyensúlyt teremteni, van jó magáncsőd is. Írország példája szerinte kiegyensúlyozott.

Orbán Gábor jó iránynak nevezte a tavalyi program valamiféle megismétlését és a Nemzeti Eszközkezelő jogosultsági körének bővítését a késedelmes hitelek problémájának rendezésére (de ez utóbbiban szerinte nem kellően együttműködők az ügyfelek). Az ír példa nagyon jó - mondta a magáncsőddel kapcsolatban. Elmondása szerint fel is vette a kapcsolatot a témában az illetékes ír államtitkárral. A magáncsőd bevezetéséhez komoly felkészülési idő kell, csodálkoznék, ha már idén bevezethető lenne - mondta Orbán.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?