27 °C Budapest

Nagyrészt készpénzből fizetnek lakásvásárláskor

Pénzcentrum
2013. április 20. 11:02

Még mindig több lakáshitellel tartozik a magyar lakosság, mint 2008 nyarán, és magasabb a devizahitelek aránya is. Óvatosabbá váltak azonban a családok és a bankok is: öt évvel ezelőtt még 7,5 millió forintot, tavaly már csak 3,7 millió forintot vettünk fel átlagosan használt lakás vásárlására, persze szinte kizárólag forintban. Érdekesség, hogy tavaly a hitelek kevesebb, mint a felét nyújtották csak a kereskedelmi bankok, jelentősen nőtt velük szemben a lakástakarék-pénztári hitelek jelentősége. A piaci kamatok ma is nagyon magasak, állami támogatással azonban kedvező kamatok is elérhetők. Cikkünkben összefoglaljuk a magyarországi lakáshitelekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.


2012-ben mindössze 56 ezer darab lakáscélú hitelt vettek fel Magyarországon a családok, amennyiben nem vesszük figyelembe a meglévő hitelek kiváltására (leginkább a tavaly februárig igénybe vehető kedvezményes végtörlesztésre) igénybe vett hiteleket. A KSH 2001-ig visszatekintő statisztikáiban nem volt olyan év, amikor ilyen kevés új lakáshitelt vett volna fel a lakosság. A felvett 164 milliárd forintos összeg szintén több mint egy évtizedes negatív rekordnak számít.

Összeomlás után - Így néznek ki most a lakáshitelek

Míg 2008-ban még 1500 milliárd forintnyi, tavaly már kevesebb mint 700 milliárdnyi értékű használt lakás cserélt gazdát Magyarországon. A használt lakások vételéhez felhasznált hitelek teljes összege 2008-ban még csaknem 600, tavaly viszont alig több mint 100 milliárd forint volt. Míg 2008-ban 37%-át, tavaly már csak 15%-át teremtették elő hitelből a vevők a teljes vételárnak.

Összeomlás után - Így néznek ki most a lakáshitelek


Az új lakások esetében hagyományosan magasabb ennél a hitelarány: 2008-ban 54%, tavaly 48% a hitelfelvételek és lakástranzakciók teljes összegének aránya. A megvásárolt használt lakások átlagértéke tavaly 9,7 millió forint volt, a használt lakások vásárlásához felvett hiteleké (amelyeknél volt ilyen) pedig 3,7 millió forint. A megvásárolt új lakások átlagértéke 15,6 millió forint volt, ahol pedig hitelt is felvettek ezek megvásárlásához, ott az átlagos hitelösszeg 4,2 millió forint környékén alakult, ahogy már említettük.

Összeomlás után - Így néznek ki most a lakáshitelek


A lakossági lakáscélokat a magyar állam továbbra is jelentős összegekkel támogatja, ám ennek teljes összege tavaly is jóval alacsonyabb volt a korábbi, bőkezű kamattámogatás miatt a válság előtt megszokottnál.

Összeomlás után - Így néznek ki most a lakáshitelek


Januárban lazított a kormány a használt és új lakásokhoz egyaránt felhasználható, tavaly bevezetett kamattámogatási program feltételein. E változás egyik fontos eleme, hogy bár a kamattámogatás továbbra is csak a futamidő első öt évében vehető igénybe, a mértéke ezen öt év alatt nem csökken. Emellett magasabb értékű használt lakás és nagyobb összegű kölcsön esetében vehető igénybe a támogatás.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Összeomlás után - Így néznek ki most a lakáshitelek
Klikk a képre!


Az államilag is támogatott lakáshitelezés az egy-másfél évvel ezelőtti végtörlesztéshez hasonlóan segíthet abban, hogy a lakosság devizaadósságának jelentősége folyamatosan csökkenjen. Az alábbi ábrák összeg és darabszám szerint mutatják a lakosság lakáscélú forint- illetve deviza-adósságát. Tavaly a családok lakáshitel-tartozása (a végtörlesztésnek és a forint erősödésének is köszönhetően) összeg szerint 17%-kal esett, a lakáshitelek darabszáma pedig 7%-kal csökkent. Ezen belül (elsősorban a végtörlesztés miatt) a devizahitelek 28%-os, illetve 21%-os csökkenést produkáltak. A lakossági lakáshitelek teljes összege 2012 végén a KSH szerint 3511 milliárd forint volt (746 ezer szerződés), aminek 54%-a (darabszám szerint 31%-a) volt devizahitel. Még mindig több lakáshitellel tartozik a magyar lakosság, mint 2008 nyarán, és magasabb a devizahitelek aránya is.

Összeomlás után - Így néznek ki most a lakáshitelek

 

Összeomlás után - Így néznek ki most a lakáshitelek


Egy átlagos lakáshitel hitelköltség-mutatója (THM) ma még mindig 10% fölötti, ami erőteljes magyarázat arra, miért nem nagyon vesz fel új hitelt a lakosság. Állami kamattámogatással azonban ma már 6%-nál alig magasabb, többévnyi előtakarékosság mellett lakás-takarékpénztári konstrukcióban pedig még alacsonyabb hitelköltség is elérhető.

Összeomlás után - Így néznek ki most a lakáshitelek


Ennek ellenére a Portfolio.hu-nak nyilatkozó bankok többsége idén még nem, inkább jövőre várja a lakáshitelezés érdemi növekedését a recesszióba hajló gazdasági környezet miatt.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. szeptember 28. 11:49
Az elmúlt hónapok legnépszerűbb és egyben legfájdalmasabb befektetése a nemzetközi tőkepiacokon a ho...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 28. 11:05
A professzionális előrejelzők predikciói sem minden esetben racionálisak ugyanakkor ezt az eltérést...
MEDIA1  |  2023. szeptember 28. 09:37
Az első évad, az Adom a napom első évadának sikere nyomán újabb részeket rendelt a Viasat3 csatornát...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM