Pánik: tömegesen húzhatják le a rolót a magyar zacik

Pénzcentrum
2013. április 16. 14:41

Pánikszerű zuhanás mutatkozik az arany világpiaci árában. Az árzuhanás különösen érzékenyen érinti a záloghitelezést is, ahol a kölcsönök fedezetét jórészt aranytárgyak adják.

Zuhan az arany ára

Főként a válság elhúzódó hatásainak következtében az elmúlt két évben elképesztő rallit produkált az arany világpiaci ára, meghaladta az unciánként 1900 dolláros szintet. A tapasztalt piaci szereplők számára világos volt, hogy ez a trend nem tarthat örökké, a gazdasági bizonytalanságok enyhülésével a befektetők kockázatvállalási hajlandósága is növekszik, ami törvényszerűen az arany iránti érdeklődés csökkenéséhez fog vezetni.


Ez a korrekció tavaly ősz óta be is következett, az arany ára egyre lejjebb került és elérte az 1600 dolláros szintet. A lassú lecsurgás az elmúlt napokban pánikszerű eladásokba csapott át, az árfolyam 15 százalékkal, bőven 1400 dollár alá esett, és egyelőre nincs jele annak, hogy a zuhanás megtorpant volna. Szakértők szerint kisebb-nagyobb kilengésekkel egy hosszabb árkorrekciós időszak következhet, amelyben további árcsökkenés várható.

A zálogházakat is érinti

Az árzuhanás nem csupán a befektetőket, hanem az arany és nemesfém fedezetű ügyletekkel foglalkozókat is közvetlenül érinti. Különösen érzékeny terület a záloghitelezés, ahol a kölcsönök fedezetét jórészt aranytárgyak adják. Nagyon hasonló a helyzet, mint amit az utóbbi időben a lakáshiteleknél látunk, ahol részben az ingatlanok értékvesztése, részben a devizaárfolyamok változása nyomán a lakás már nem nyújt elég fedezetet a felvett kölcsönhöz. A záloghitelezésnél a sokkal magasabb aranyár alapján nyújtott kölcsön összege több, mint a fedezetként elfogadott aranyékszer stb. valós piaci értéke, és az értékkülönbözet a hitelnyújtó kárára egyre nő. Ez főként a finanszírozáshoz külső forrást igénybe vevő zálogfiókokat hozza rendkívül nehéz helyzetbe, sőt áttételesen az őket hitelező bankokat is, hiszen a kockázati kitettségük folyamatosan nő.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A kérdés az, erre ki hogyan reagál? Az esés miatti sokk egyes zálogházakat annyira felkészületlenül ért, hogy kedd reggel jobban megérte náluk elzálogosítani az aranyat, mint eladni a világpiacon. Igazán nagy bajba a kisebb zálogfiókok kerülhetnek, amelyek megfelelő háttér híján jobban ki vannak téve a kockázatoknak, főleg akkor, ha maguk is finanszírozásra szorulnak. Könnyen elképzelhető, hogy ha az arany és nemesfémek árzuhanása tartós lesz, ahogy azt az elemzők többsége vélelmezi, az átrendezheti a záloghitelezési piacot is.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?