17 °C Budapest

Pánik: tömegesen húzhatják le a rolót a magyar zacik

Pénzcentrum
2013. április 16. 14:41

Pánikszerű zuhanás mutatkozik az arany világpiaci árában. Az árzuhanás különösen érzékenyen érinti a záloghitelezést is, ahol a kölcsönök fedezetét jórészt aranytárgyak adják.

Zuhan az arany ára

Főként a válság elhúzódó hatásainak következtében az elmúlt két évben elképesztő rallit produkált az arany világpiaci ára, meghaladta az unciánként 1900 dolláros szintet. A tapasztalt piaci szereplők számára világos volt, hogy ez a trend nem tarthat örökké, a gazdasági bizonytalanságok enyhülésével a befektetők kockázatvállalási hajlandósága is növekszik, ami törvényszerűen az arany iránti érdeklődés csökkenéséhez fog vezetni.


Ez a korrekció tavaly ősz óta be is következett, az arany ára egyre lejjebb került és elérte az 1600 dolláros szintet. A lassú lecsurgás az elmúlt napokban pánikszerű eladásokba csapott át, az árfolyam 15 százalékkal, bőven 1400 dollár alá esett, és egyelőre nincs jele annak, hogy a zuhanás megtorpant volna. Szakértők szerint kisebb-nagyobb kilengésekkel egy hosszabb árkorrekciós időszak következhet, amelyben további árcsökkenés várható.

A zálogházakat is érinti

Az árzuhanás nem csupán a befektetőket, hanem az arany és nemesfém fedezetű ügyletekkel foglalkozókat is közvetlenül érinti. Különösen érzékeny terület a záloghitelezés, ahol a kölcsönök fedezetét jórészt aranytárgyak adják. Nagyon hasonló a helyzet, mint amit az utóbbi időben a lakáshiteleknél látunk, ahol részben az ingatlanok értékvesztése, részben a devizaárfolyamok változása nyomán a lakás már nem nyújt elég fedezetet a felvett kölcsönhöz. A záloghitelezésnél a sokkal magasabb aranyár alapján nyújtott kölcsön összege több, mint a fedezetként elfogadott aranyékszer stb. valós piaci értéke, és az értékkülönbözet a hitelnyújtó kárára egyre nő. Ez főként a finanszírozáshoz külső forrást igénybe vevő zálogfiókokat hozza rendkívül nehéz helyzetbe, sőt áttételesen az őket hitelező bankokat is, hiszen a kockázati kitettségük folyamatosan nő.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A kérdés az, erre ki hogyan reagál? Az esés miatti sokk egyes zálogházakat annyira felkészületlenül ért, hogy kedd reggel jobban megérte náluk elzálogosítani az aranyat, mint eladni a világpiacon. Igazán nagy bajba a kisebb zálogfiókok kerülhetnek, amelyek megfelelő háttér híján jobban ki vannak téve a kockázatoknak, főleg akkor, ha maguk is finanszírozásra szorulnak. Könnyen elképzelhető, hogy ha az arany és nemesfémek árzuhanása tartós lesz, ahogy azt az elemzők többsége vélelmezi, az átrendezheti a záloghitelezési piacot is.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. október 6. 15:14
A rezsiszabályok átalakítása hatással van az ingatlanpiacra: az energiatakarékos, modern otthonok fe...
MEDIA1  |  2022. október 6. 15:09
A változás célja a magyarázat szerint, hogy a Telekom a nagyvállalati szegmensben is képes legyen eg...
MNB Intézet  |  2022. október 6. 11:00
Az orosz-ukrán háború átrendezte az energiapiaci erviszonyokat. Fél, hogy a zöld beruházások az alac...
Kiszámoló  |  2022. október 6. 08:40
Sokan szeretnék tudni, hogy melyik ftési mód az olcsóbb, a villany vagy a gáz. Nem segíti a tájékozó...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?