Még hét évük lehet a devizahiteleseknek?

Pénzcentrum
2013. január 17. 15:32

A PSZÁF lehetővé tenné, hogy a következő hét évben bármikor beléphessenek a devizahitelesek az árfolyamgát konstrukcióba - nyilatkozta Szász Károly a Heti Válasznak. A PSZÁF elnöke szerint a felügyeletnek nem dolga, hogy "árrendészeti erkölcscsősz" legyen.

A fogyasztóvédelem a felügyelet és az azon belül működő Pénzügyi Békéltető sikersztorija, a pénzügyi ombudsmani hivatal létrehozását nem tekinti a PSZÁF és a kormány viszonyának megromlását - jelentette ki az interjúban Szász Károly. Sőt, mint mondta, egy uniós pénzügyi ombudsmani hivatal felállítását is javasolta. Doubravkszy György hatásköre elmondása szerint azokra a kérdésekre terjed csak ki, amelyekre a PSZÁF-é nem vonatkozik.

A PSZÁF várhatóan még januárban nyilvánosság elé tárja a Bubor vizsgálatával kapcsolatos megállapításait. A tranzakciós illeték banki áthárításával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy nem szeretné, ha bárki is kizárólag "árrendészeti erkölcscsőszként" tekintene a felügyeletre. "A bankköltségek befagyasztásának eszköze csak törvényi felhatalmazás alapján szerepelhetne a lehetőségeink között" - tette hozzá. A számlaszerződések terén szerinte van verseny a bankok között.

A hitelezéssel kapcsolatban Szász Károly elmondta: a bankok jövedelemtermelő képességének romlása és köztehervállalásuk rontja hitelezési képességüket, de az aktivitás csökkenésének nem ez a fő oka. "Minden bizonnyal" veszteséggel zárt a bankszektor egésze 2012-ben is, a "repedéseket" az anyabankok másfél alatt 450 milliárd forintos tőkeemeléssel "tömködték be", ami a hosszú távú elköteleződése jele. A hitelezésben Szász szerint elsősorban a kereslettel van probléma.

Az árfolyamgátat érdemes lenne még évekre megnyitni - vélte Szász Károly. "Mivel az árfolyamgát öt évre nyújt védettséget, lehetővé tennénk, hogy a következő hét évben bárki bármikor beléphessen. Ezzel azt fejeznénk ki, hogy a kormány és a bankrendszer hosszú távon elkötelezett a devizahitelezéssel kapcsolatos probléma rendezésére, illetve azt is, hogy már nem lesznek további fizetéskönnyítő konstrukciók" - tette hozzá. Szerinte ez a banki portfólió minőségének javulásához is hozzájárulna. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

>> Árfolyamrögzítő kalkulátor <<

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35