Még hét évük lehet a devizahiteleseknek?

Pénzcentrum
2013. január 17. 15:32

A PSZÁF lehetővé tenné, hogy a következő hét évben bármikor beléphessenek a devizahitelesek az árfolyamgát konstrukcióba - nyilatkozta Szász Károly a Heti Válasznak. A PSZÁF elnöke szerint a felügyeletnek nem dolga, hogy "árrendészeti erkölcscsősz" legyen.

A fogyasztóvédelem a felügyelet és az azon belül működő Pénzügyi Békéltető sikersztorija, a pénzügyi ombudsmani hivatal létrehozását nem tekinti a PSZÁF és a kormány viszonyának megromlását - jelentette ki az interjúban Szász Károly. Sőt, mint mondta, egy uniós pénzügyi ombudsmani hivatal felállítását is javasolta. Doubravkszy György hatásköre elmondása szerint azokra a kérdésekre terjed csak ki, amelyekre a PSZÁF-é nem vonatkozik.

A PSZÁF várhatóan még januárban nyilvánosság elé tárja a Bubor vizsgálatával kapcsolatos megállapításait. A tranzakciós illeték banki áthárításával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy nem szeretné, ha bárki is kizárólag "árrendészeti erkölcscsőszként" tekintene a felügyeletre. "A bankköltségek befagyasztásának eszköze csak törvényi felhatalmazás alapján szerepelhetne a lehetőségeink között" - tette hozzá. A számlaszerződések terén szerinte van verseny a bankok között.

A hitelezéssel kapcsolatban Szász Károly elmondta: a bankok jövedelemtermelő képességének romlása és köztehervállalásuk rontja hitelezési képességüket, de az aktivitás csökkenésének nem ez a fő oka. "Minden bizonnyal" veszteséggel zárt a bankszektor egésze 2012-ben is, a "repedéseket" az anyabankok másfél alatt 450 milliárd forintos tőkeemeléssel "tömködték be", ami a hosszú távú elköteleződése jele. A hitelezésben Szász szerint elsősorban a kereslettel van probléma.

Az árfolyamgátat érdemes lenne még évekre megnyitni - vélte Szász Károly. "Mivel az árfolyamgát öt évre nyújt védettséget, lehetővé tennénk, hogy a következő hét évben bárki bármikor beléphessen. Ezzel azt fejeznénk ki, hogy a kormány és a bankrendszer hosszú távon elkötelezett a devizahitelezéssel kapcsolatos probléma rendezésére, illetve azt is, hogy már nem lesznek további fizetéskönnyítő konstrukciók" - tette hozzá. Szerinte ez a banki portfólió minőségének javulásához is hozzájárulna. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

>> Árfolyamrögzítő kalkulátor <<

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 2. 22:36
A 444 információi szerint hozzávetlegesen 3 milliárd forintba kerül az államnak, hogy átveszi a korm...
Bankmonitor  |  2022. október 2. 12:30
A befektetések és megtakarítások piacán is fontos hírek és újdonságok láttak napvilágot a héten. A B...
Holdblog  |  2022. október 2. 07:00
Archívumunkból (2020) Magyarországon a rendszerváltás utáni években kiépült egy hazai tulajdonb...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?