4 °C Budapest

Tízből ketten kérték eddig az árfolyamrögzítést

Pénzcentrum
2012. november 29. 18:02

A jogosult devizahitelesek 20,7 százaléka szerződött október végéig az árfolyamgát konstrukcióra - közölte csütörtökön a PSZÁF. A megnyitott gyűjtőszám-hitelek darabszáma 78 610, ami 17,5%-os részvételi arányt jelent. A jogosultak december 31-éig nyújthatják be igényüket bankjuknak, a döntést cikkünkben ezúttal is a Pénzcentrum.hu kalkulátora segíti.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2012. október 31-ig 78 610 darab gyűjtőszámlát nyitottak meg a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások deviza alapú jelzáloghiteles ügyfeleik igénylése alapján - közölte a PSZÁF.

Devizahitelesek: megérkeztek a legfrissebb adatok


Októberben 15 552 db új szerződést kötöttek és ezzel a megkötött árfolyamgát szerződések kumulált darabszáma már meghaladta a 93 ezret. Mint az alábbi ábrán is látható, októberben több szerződés kötöttek, mint szeptemberben, de így is elmaradt a júniusi csúcstól, így a bankok által korábban várt év végi felfutás októberben még nem volt érzékelhető.

Devizahitelesek: megérkeztek a legfrissebb adatok

 

Az árfolyamrögzítésben való részvétel feltételei
- az adósnak lakáscélú vagy szabad felhasználású devizaalapú (frank, euró, jen) jelzáloghitele van, amelyet forintban törleszt
- a kölcsön folyósításkor alkalmazott árfolyamon számított forintösszege nem haladta meg a 20 millió forintot
- a kölcsön fedezete Magyarország területén lévő lakóingatlanon alapított zálogjog
- az adós fizetési késedelme nem haladta meg a 90 napot, nem áll fizetéskönnyítő program hatálya alatt (kivéve futamidő-hosszabbítás), és az ingatlan nem áll végrehajtás alatt
- pénzügyi lízingszerződés esetében a szerződést a felek 2011. december 15-e előtt kötötték

Mivel a lehetséges igénybe vevők teljes köre közel 450 ezer fő (korábban erre 489 ezer főt közölt a PSZÁF, ábráinkat azonban módosítottuk a friss információval), így az érintettek mintegy 20,7%-a lépett már be az árfolyamgát konstrukcióba (alábbi ábránk a megnyitott gyűjtőszámlák száma alapján mutatja a részvételi arányt). A rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök teljes állománya október végén 731 Mrd Ft volt, amely a lehetséges teljes hitelállomány 23,7%-a.

Devizahitelesek: megérkeztek a legfrissebb adatok


A gyűjtőszámlahitelesek eddig 2,304 milliárd forint kamat megfizetése alól mentesültek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Devizahitelesek: megérkeztek a legfrissebb adatok


Az adósok 2,4 milliárd forintnyi gyűjtőszámla-tartozás halmoztak fel október végéig (ki nem fizetett, és a bank/állam által el nem engedett törlesztőrészletek BUBOR-ral kamatoztatva).

Devizahitelesek: megérkeztek a legfrissebb adatok


A rögzített devizahitelek átlagos nagysága folyamatosan csökken, jellemzően az átlagnál jóval magasabb tartozással rendelkezők kötötték meg még az első hónapokban az árfolyamgát-szerződésüket.

Hogy a részvételi arány egyelőre jelentősen elmarad a korábbi várakozásoktól, annak több oka lehet:

1. a szerződéskötés hosszú átfutási ideje (a bankoknak 60 nap áll rendelkezésére)
2. a hasonló programokban általában a határidő előtt ugrik meg a részvétel
3. a hiteladósok nagy része ódzkodik "még egy hitel" felvételétől annak ellenére, hogy az számára kedvezőbb az eredeti állapot fenntartásánál. Fontos lehet a 2017-ben várható törlesztőrészlet-emelkedés visszatartó ereje.
4. az adósok nagy része nem érti a konstrukciót, különösen a rögzített árfolyam fölötti kamattörlesztés elengedésére vonatkozó rész bonyolult számukra
5. rombolta az állami kommunikáció a fizetési fegyelmet és az ügyfelek bankokkal való együttműkő készségét újabb és újabb "mentőcsomagok" belebegtetésével
6. sokan öt évnél korábban szeretnének megszabadulni hitelüktől (nem biztos, hogy felmérik, hogy erre a konstrukció lehetőséget ad). 

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20