12 °C Budapest

Tízből ketten kérték eddig az árfolyamrögzítést

Pénzcentrum
2012. november 29. 18:02

A jogosult devizahitelesek 20,7 százaléka szerződött október végéig az árfolyamgát konstrukcióra - közölte csütörtökön a PSZÁF. A megnyitott gyűjtőszám-hitelek darabszáma 78 610, ami 17,5%-os részvételi arányt jelent. A jogosultak december 31-éig nyújthatják be igényüket bankjuknak, a döntést cikkünkben ezúttal is a Pénzcentrum.hu kalkulátora segíti.

2012. október 31-ig 78 610 darab gyűjtőszámlát nyitottak meg a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások deviza alapú jelzáloghiteles ügyfeleik igénylése alapján - közölte a PSZÁF.

Devizahitelesek: megérkeztek a legfrissebb adatok


Októberben 15 552 db új szerződést kötöttek és ezzel a megkötött árfolyamgát szerződések kumulált darabszáma már meghaladta a 93 ezret. Mint az alábbi ábrán is látható, októberben több szerződés kötöttek, mint szeptemberben, de így is elmaradt a júniusi csúcstól, így a bankok által korábban várt év végi felfutás októberben még nem volt érzékelhető.

Devizahitelesek: megérkeztek a legfrissebb adatok

 

Az árfolyamrögzítésben való részvétel feltételei
- az adósnak lakáscélú vagy szabad felhasználású devizaalapú (frank, euró, jen) jelzáloghitele van, amelyet forintban törleszt
- a kölcsön folyósításkor alkalmazott árfolyamon számított forintösszege nem haladta meg a 20 millió forintot
- a kölcsön fedezete Magyarország területén lévő lakóingatlanon alapított zálogjog
- az adós fizetési késedelme nem haladta meg a 90 napot, nem áll fizetéskönnyítő program hatálya alatt (kivéve futamidő-hosszabbítás), és az ingatlan nem áll végrehajtás alatt
- pénzügyi lízingszerződés esetében a szerződést a felek 2011. december 15-e előtt kötötték

Mivel a lehetséges igénybe vevők teljes köre közel 450 ezer fő (korábban erre 489 ezer főt közölt a PSZÁF, ábráinkat azonban módosítottuk a friss információval), így az érintettek mintegy 20,7%-a lépett már be az árfolyamgát konstrukcióba (alábbi ábránk a megnyitott gyűjtőszámlák száma alapján mutatja a részvételi arányt). A rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök teljes állománya október végén 731 Mrd Ft volt, amely a lehetséges teljes hitelállomány 23,7%-a.

Devizahitelesek: megérkeztek a legfrissebb adatok


A gyűjtőszámlahitelesek eddig 2,304 milliárd forint kamat megfizetése alól mentesültek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Devizahitelesek: megérkeztek a legfrissebb adatok


Az adósok 2,4 milliárd forintnyi gyűjtőszámla-tartozás halmoztak fel október végéig (ki nem fizetett, és a bank/állam által el nem engedett törlesztőrészletek BUBOR-ral kamatoztatva).

Devizahitelesek: megérkeztek a legfrissebb adatok


A rögzített devizahitelek átlagos nagysága folyamatosan csökken, jellemzően az átlagnál jóval magasabb tartozással rendelkezők kötötték meg még az első hónapokban az árfolyamgát-szerződésüket.

Hogy a részvételi arány egyelőre jelentősen elmarad a korábbi várakozásoktól, annak több oka lehet:

1. a szerződéskötés hosszú átfutási ideje (a bankoknak 60 nap áll rendelkezésére)
2. a hasonló programokban általában a határidő előtt ugrik meg a részvétel
3. a hiteladósok nagy része ódzkodik "még egy hitel" felvételétől annak ellenére, hogy az számára kedvezőbb az eredeti állapot fenntartásánál. Fontos lehet a 2017-ben várható törlesztőrészlet-emelkedés visszatartó ereje.
4. az adósok nagy része nem érti a konstrukciót, különösen a rögzített árfolyam fölötti kamattörlesztés elengedésére vonatkozó rész bonyolult számukra
5. rombolta az állami kommunikáció a fizetési fegyelmet és az ügyfelek bankokkal való együttműkő készségét újabb és újabb "mentőcsomagok" belebegtetésével
6. sokan öt évnél korábban szeretnének megszabadulni hitelüktől (nem biztos, hogy felmérik, hogy erre a konstrukció lehetőséget ad). 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem