30 °C Budapest

Ki hinné? Több tízezret kereshetsz a legjobb hitelkártyákkal

Pénzcentrum
2012. december 28. 05:27

Többféle kedvezményt és megfelelő használat mellett kamatmentes hitelre történő vásárlást biztosítanak a hitelkártyák. A bankok legjobb hitelkártya ajánlatait szedtük össze és megmutatjuk, hogyan is jó azt használni.

Aki betart néhány egyszerű szabályt, az hasznos társra lelhet a hitelkártyákban, a felelőtlen használatukkal viszont óriási tartozások halmozhatók fel, amitől később csak nehezen lehet megszabadulni. Nézzük, mire is kell odafigyelni!
A legtöbb hitelkártyával 45-50 napig kamatmentesen lehet vásárolni. Még ebben az időszakban is fontos azonban, hogy hitelkártyánkkal ne költsünk többet, mint amennyit egyébként is megengedhetnénk magunknak.

A kamatmentes időszak két részből áll: a költési vagy elszámolási időszakból, valamint az ezen időszak alatt végzett költéseink visszafizetésére időt hagyó türelmi időszakból. Az elszámolási időszak vagy egy teljes naptári hónapot, vagy pl. az adott hónap 15-étől a következő hónap 14-éig tartó időszakot takar, a türelmi időszakot pedig a fizetési határidő zárja le. A kártya igénylésekor kérdezzünk rá, hogy milyen hosszú a türelmi időszak, vagy ha szükségesnek látjuk, van-e lehetőség a fizetési határidő megválasztására, módosítására,illetve hogy hogyan tudjuk rendezni tartozásunkat. Ha ugyanis időben visszafizetjük a banknak a hitelkártya keretünkből vásárlásra felhasznált összeget, valamint a kártya használatával járó díjakat (éves díj, havi számlavezetési díj, SMS értesítések díja, stb.), nem kell semmilyen kamatot fizetnünk.

A legbiztonságosabban úgy rendezhetjük a bank felé fennálló tartozásunkat, ha csoportos beszedési megbízással hagyjuk leemelni az elszámolási időszak alatt keletkezett tartozást a számlánkról. Ez a szolgáltatás nem minden banknál érhető el, de ez még senkit sem kell, hogy elriasszon a hitelkártya-használattól, hiszen előző havi költéseinket mi magunk is rendezhetjük egy egyszerű utalással. A befizetést követően, de legkésőbb másnap reggeltől a befizetett összeg pedig ismét elkölthető.

A TVE nemrégiben egy teszttel próbálta felhívni a közvélemény figyelmét, hogy szerintük a pontgyűjtő kártyával csak a kereskedők járnak jól. Miközben szinte az összes fontosabb adatunkat megszerzik, rávesznek a további vásárlásra, mindezt néhány fillérért - állítja a TVE. A tesztet egy táblázatban össze is foglalták, melynek eredménye szerint az utóbbi években Magyarországon a kasszákban otthagyott összeghez képest a visszatérítés vagy a juttatás aránya többnyire jóval 1% százalék alatt van az úgynevezett hűségkártyáknál. Miért használjuk ezeket sokkal szívesebben, mint a hitelkártyákat?Kereshetünk pénzt a hitelkártyával?

A fizetésünk minden hónap elején megérkezik a folyószámlánkra, amit általában a hónap folyamán fel is használunk a folyó kiadásainkra. De mi lenne akkor, ha be tudnánk fektetni egy hónapra ezt az összeget? Akár ezt is megtehetjük, ha hitelkártyával vásárolunk. A hitelkártya-tartozást a türelmi időszak végén természetesen rendeznünk kell, de addig akár néhány ezer forint kamatot is kaphatunk a befektetett pénzünk után. A kamatoknak és a hitelkártyával végzett vásárlások után járó jóváírásoknak köszönhetően év végére összesen több tízezer forintot is kereshetünk. A hitelkártya éves díja ezzel szemben csak 3-5 ezer forint. Ezeket a díjakat és a jóváírások mértékét az összehasonlító táblázatunk tartalmazza.

Hogyan válasszunk hitelkártyát?

A BankRáció.hu portáls segítségével összeszedtünk azokat a hitelkártyákat, melyek valamilyen jóváírást tesznek lehetővé birtokosaik számára. Vannak olyan speciális kártyák, melyek csak egy bizonyos szolgáltatónál történő költekezéseink után biztosítanak jóváírást, vagy azt csak egy bizonyos társaságnál lehet elkölteni.


A táblázatban feltüntetett maximális jóváírás mértékével is érdemes tisztában lenni: ez az az összeg, amit a bank maximálisan jóváír számunkra a vásárlások után. Tehát hiába vásárolunk nagyobb összegben, ha az adott hitelkártya esetén a havi limitünket elértük, nem kapunk további pontokat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A különböző jóváírások elszámolása vásárláskor, vagy a hónap végén, összesítve történik. Vannak olyan hitelkártyák, melyek különböző típusú vásárlások esetén más mértékű jóváírást adnak. Ilyenkor mindig az adott üzlet POS-terminálja (azaz a készülék, amelynél a kártyánkkal fizetünk) a döntő.

Ha a jóváírás formájával és mértékével tisztában vagyunk és kiválasztottuk a számunkra legkedvezőbb kártyát, nézzük meg annak az éves díjat, amit vagy havi lebontásban, vagy évente kell megfizetnünk. A legtöbb esetben azonban éves díjat és havi számlavezetési- vagy fenntartási díjat is fizetnünk kell.

Tipp: a lakáshitel törlesztés is olcsóbb lehet,ha hitelkártyát használunk

Aki havi szinten is félre tud tenni a hitel törlesztése mellett, és a bankszámlájára is nagyobb jóváírás érkezik havonta, annak érdemes lehet a Budapest Bank Egyenlítő hitelével is számolni. A konstrukció lényege, hogy a folyószámlán tartott összeg a hitellel megegyezően kamatozik és csökkenti a tőketartozást. Ennek köszönhetően vagy a futamidő vagy a törlesztőrészlet csökkenthető. Ezzel a hitellel tehát csökkenhet a lakáshitelünk díja csak azáltal, hogy több pénzt tartunk a folyószámlánkon, amit azzal is megvalósíthatunk, hogy hitelkártyát használunk a fent leírt módon.

Egyes kártyákkal prémium kedvezményeket is kaphatunk

Magyarországon is egyre elterjedtebb, hogy a kártyatársaságok különféle magas színvonalú szolgáltatásokat, exkluzív ajándékokat, kedvezményeket nyújtanak az úgynevezett prémium kártyákkal (például arany vagy platinakártyákkal) rendelkező ügyfeleiknek. Tipikusan ilyenek az exkluzív éttermi, kulturális ajánlatok, vagy az utazási kedvezmények, de például a budapesti repülőtér exkluzív várótermébe is csak prémium kártyával juthatunk be egy vendéggel és saját 18 év alatti gyermekeinkkel együtt. A váróban teljesen ingyen fogyaszthatunk az étel és ital kínálatból. Érdekes, hogy ez már nem csak a gazdagok kiváltsága, hiszen már több alap hitelkártya is prémiumnak számít, így érvényes a váróba.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 9. 13:42
A 10 részes, Rise of the Raven címen futó, Hunyadi János török hódítás elleni küzdelmét bemutató sor...
Holdblog  |  2022. augusztus 9. 06:04
Exkluzív (mini)interjút készítettünk Zsiday Viktor portfóliómenedzserrel, aki az elmúlt hetekben, tö...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?