13 °C Budapest

Ezt is lehet okosabban jövőre: innen szerezz százezreket

Pénzcentrum
2012. december 27. 05:27

Ha hitelre van szükségünk, nem mindegy, hogy melyik termékhez nyúlunk, hiszen a megfelelő opció választásával akár több tízezer forintot is meg tudunk spórolni. Minden hiteltermék jó valamire, csak a megfelelő helyzetben és módon kell használni.

A hiteltermékek közül az egyik lehetőség a folyószámlahitel. Ez egyfajta biztonsági tartalékként működik, amely segíthet, ha hónap végén pénzügyi nehézségeink adódnak vagy váratlanul nagyobb lesz a havi kiadásunk, mint a jövedelmünk.

Az átlagos folyószámlahitel THM értéke 30 százalék körül alakul, emellett akár évi néhány ezer forintos rendelkezésre állási díjat is kérhetnek a hitelintézetek . Az, hogy mekkora összeget igényelhetünk, nagyban függ a havi jövedelmünktől: a bankok általában a bankszámlára érkező fizetésünk 2-3-szorosát szokták felajánlani. Ha rendelkezünk folyószámlahitellel, nem csak a saját pénzünk, hanem a hitelkeret mértékéig van fedezet a költéseink kiegyenlítésére. A folyószámlahitel esetében kamatot csak a ténylegesen felhasznált pénz után számol a bank és csak annyi időre, amíg a pénzt vissza nem fizettük. Átmeneti pénzügyi zavarok kezelésére kedvezőbb lehet, mint a személyi kölcsön és olcsóbb, mint a hitelkártya. Későbbi példánkban látni fogjuk, hogy elsősorban néhány tízezer, esetleg százezer forintos összegeknél éri meg a folyószámlahitel. Amolyan biztonsági tartalékként tekintsünk rá, kezeljük okosan.

Mikor éri meg?

A folyószámlahitel másik nagy előnye, hogy minden, a számlánkra érkező jóváírás csökkenti tartozásunkat, így kevesebb kamatot kell fizetnünk. Azaz, ha megérkezett a fizetésünk, az azonnal csökkenti a tartozásunkat, viszont minden olyan költés után, amelyet a folyószámlahitel-keretünkből fedezünk, kamatot számít fel a bank (azokra a napokra, amikor a keretet használtuk, a kihasznált keret mértékéig).

A következő táblázatban egy 300 ezer forintos személyi kölcsön és folyószámlahitel tőketartozását ábrázoltuk.

A személyi kölcsön folyamatosan kamatozik, a tartozás csak a havi törlesztések után csökken. A folyószámlahitel ezzel szemben csökkenthető a folyószámlánkra érkező jövedelmünkkel. Ez lehet az óriási előnye ennek a konstrukciónak. A két példa hitelünk között közel 26 ezer forint kamatkülönbség van, ennyivel fizet többet az, aki mégis személyi kölcsönt választ hasonló helyzetben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A lehetőségek mellett a legtöbb hitelszakértő figyelmeztet az esetleges negatív hatásokra. A folyószámlahitellel rendelkező banki ügyfelek egy része hajlamosabb a túlköltekezésre, amit később nehezen tudnak visszafizetni. A folyószámlahitel keret igénylésekor tartsuk szem előtt egyéni igényeinket. Amennyiben a bank nagyobb összeget is kínál fel, fontoljuk meg, valóban szükségünk van-e erre, illetve ellen fogunk-e tudni állni a nagyobb költekezéseknek. Fontos tájékozódni az egyes bankok ajánlatai között, hiszen abban az esetben, ha rendelkezésre tartási díjat is felszámol a pénzintézet, a ki nem használt keret után is fizetnünk kell.

A személyi kölcsönök magasabb hitelösszeg esetében jobban megérik, hiszen alacsonyabb kamatot kell utána fizetnünk.


Ugyanakkor, ha egy nagy összegű folyószámlahitelt veszünk igénybe, a hitelösszeghez képest alacsonyabb fizetésünk kevésbé tudja csökkenteni a tartozás mértékét, így a havi kamatokra költött összeg folyamatosan nő.

Összességében tehát a folyószámlahitel kisebb összegű és rövid átfutási idejű pénzzavarok estén hasznos segítség lehet. Megfelelően magas fizetéssel több százezret is érdemes így kölcsönözni. Azonban ha a keresetünkhöz képest relatíve nagyobb összegre van szükségünk, azt inkább igényeljük személyi kölcsön formájában. Különösen igaz ez akkor, ha a 1 és 5 év közötti futamidő alatt tervezzük csak visszafizetni a kölcsönvett összeget.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem