Újabb banknál lesz kamattámogatott hitel januártól

Pénzcentrum
2012. december 27. 14:26

2013. január 2-ától otthonteremtési kamattámogatással is igényelhetőek lakáshitelek a Budapest Banknál. Az állami kamattámogatással egy használt lakás vásárlásához igénybe vett, átlagos lakáshitel esetén havi 7 500 forintot is megspórolhat az adós a kamattámogatás ideje alatt. A bank 5 millió helyett már 2 millió forinttól elérhetővé teszi az Egyenlítő hitelét is állami kamattámogatás mellett, amely így különösen kedvező kondíciókat biztosít az ügyfelek számára.

2013. január 2-tól kezdődően otthonteremtési kamattámogatással is lehet lakáshitelt igényelni a Budapest Banknál. A 2012. év végén kihirdetett új szabályok szerint a futamidő első öt évében a kamattámogatás mértéke használt lakás vásárlása esetén 50%. Egy átlagos 5 millió forint értékű, 20 éves futamidejű hitel esetén a kamattámogatás időszakában havi 7 500 forinttal kevesebbet kell így fizetni az adósnak.
A tavaly bevezetett állami kamattámogatás egyik újdonsága a korábbi otthonteremtési programhoz képest, hogy használt lakás vásárlásához is igénybe vehető. Ez a lehetőség a piaci igényeknek is jobban megfelel, amit jól mutat, hogy a Budapest Banknál az elmúlt évben döntően használt lakás vásárlásához vettek igénybe jelzáloghiteleket. A bank e tapasztalatokra való tekintettel jövő év elejétől első lépésben használt lakás vásárlására teszi elérhetővé a kamattámogatást, amelyet az új szabályok szerint legfeljebb 20 millió forintos vételárig, legfeljebb 10 millió forintos kölcsönösszegig lehet igénybe venni. Az otthonteremtési kamattámogatás piaci jelzálogkölcsönökkel is kombinálható.

"Az otthonteremtési kamattámogatás új szabályainak köszönhetően jövőre még nagyobb arányt képviselhetnek majd az új lakáshitel igénylésekben az államilag támogatott konstrukciók. Várakozásaink szerint ügyfeleink elsősorban az eddig is nagy népszerűségnek örvendő Egyenlítő hitelünkkel fogják kombinálni a kamattámogatást. 5 millió forint helyett ezért már 2 millió forinttól elérhetővé tesszük támogatott hiteleknél ezt a konstrukciót, ami lehetővé teszi, hogy a hitelhez tartozó folyószámlán elhelyezett megtakarítások révén évekkel és több százezer forinttal csökkenjenek a lakáshitel terhei." - mondta el Ákos Tamás a Budapest Bank lakossági üzletágnak vezetője a kamattámogatott hitellel kapcsolatos várakozásokról.

 

És hogy pontosan hogyan is működik az Egyenlítő 1 Hitel?
Minden, a folyószámláján elhelyezett pénzösszeg után napi szinten hitel kamatkedvezményt számol el Bankunk. A kamatkedvezmény mértéke megegyezik a hitelkamat mértékével. Az elszámolási periódus végén (félévente) a kedvezményt a tőketartozással szemben automatikusan, mint egy költség és díjmentes részleges előtörlesztést jóváírjuk, majd az így csökkentett tőketartozás törlesztését változatlan törlesztő részlet mellett újraütemezzük. Ennek hatására a futamidő csökken, így Ön hamarabb visszafizetheti jelzáloghitelét, mintha ugyanazt az összeget azonos feltételek mellett normál jelzálogkölcsönként vette volna fel. Természetesen ez egyúttal azt is jelenti, hogy az Ön összes fizetési kötelezettsége egy normál jelzálogkölcsönhöz képest kevesebb lehet, már akkor is, ha csupán havi rendszeres jövedelmét utaltatja a hiteléhez kötődő folyószámlára. Megtakarítását nem kell lekötnie, nem kell rendszeresen újabb és újabb magasabb hozammal kecsegtető ajánlatot kutatnia, bármikor hozzáférhető és mégis úgy dolgozik az Ön számára, hogy a kamatkedvezmény által a hitelkamattal megegyező mértékű kedvezményre tegyen szert. Bármekkora összeget is helyez el a folyószámláján, az csökkenti a jelzáloghitelével kapcsolatban felmerülő kamatfizetési kötelezettség mértékét. (Tőketartozásának maximum 70%-áig terjedő megtakarítására kaphat hitelkamat-kedvezményt). És mindez úgy működik, hogy Ön észre sem veszi: minden hónapban megterheljük az Ön számláját a havi törlesztőrészlet összegével, ahogy azt normál hitelek esetén is történik, minden egyéb a háttérben zajlik. Ön csak a kényelmet, a rugalmasságot és a rövidebb futamidőt tapasztalja.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 29. 15:51
Egy, a magyar miniszterelnökkel folytatott sajtóbeszélgetésen résztvevő német újságíró megírta, hogy...
Bankmonitor  |  2023. január 29. 12:20
A jelen gazdasági helyzet nem éppen könnyű terep. Legyen szó bármilyen élethelyzetről, mindenkinek é...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?