2 °C Budapest

Állami támogatásból kijön a lakás harmada, milliók járnak a fészekrakóknak

Pénzcentrum
2012. szeptember 25. 05:27

Egy jobb helyre, nagyobb lakásba vagy csak egyszerűen kevesebb pénzből költözhetnek új lakásba azok a fészekrakók, akik minden állami támogatást maximálisan próbálnak kihasználni. A kamattámogatással, szocpollal és a lakáskasszával akár 3-4 millió forintot is nyerhetnek a családok, ami egy átlagos lakás értékének akár harmada is lehet.

Elemzésünkben sorra vettük az állami támogatásokat, mint a szocpol, kamattámogatás és lakás-takarékpénztári megtakarításhoz nyújtott kiegészítés. Számításaink során arra jutottunk, hogy a szocpolra is jogosult, új lakásra vágyó családok juthatnak mellett azok is nagyobb összeget kaphatnak, akik ezeket a lehetőségeket kombinálva próbálják a lehető legjobb feltételekkel megvásárolni új otthonukat.

A Szocpol és a kamattámogatott hitel igénylése után még milliókat spórolhatnak a családok, ha a lakás-takarékpénztári megtakarításba fognak. A piacinál kedvezőbb hitellel kiválthatjuk más hitelintézetnél felvett kölcsönünket, így több tízezer forinttal csökkenthetjük törlesztőrészletünket.

Akár önerő nélkül is új lakásba költözhetünk

Mi kell a lakásvásárláshoz? Önerő és hitel! A kizárólag új, 2010. január 1. után kiadott építési engedéllyel rendelkező új lakás építésére vagy e dátumot követően kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkező új lakás megvásárlására igényelhető szocpol támogatás, ami akár az önerőt is kiválthatja a gyerekeseknél. A családalapítás előtt állók be is ígérhetnek néhány gyereket, amivel milliókat tehetnek zsebre azonnal.

>>Feltételek<<

Új építésű és a feltételeknek megfelelő méretű lakást nehéz találni, korábbi elemzésünkben a szocpollal lakást vásárlók szemével mértük fel a lakáspiacot. >>Lakáspiac szocpolos szemmel<<


Az önerőt összeszedhetjük még lassanként is, több éves megtakarításunkat a lakáskasszákban az állam maximum 30 százalékkal ki is egészíti. A maximális állami támogatás elérésének módjáról is már írtunk hosszas elemzésünkben. A lényeg, hogy minél rövidebb ideig teszünk félre, annál nagyobb hozamra tehetünk a teljes eddig félretett pénzre vetítve. Ugyanis csak minimális kamat jár a már lakáskasszánál lévő pénzekre. A szocpollal ellentétben a lakáskasszában felhalmozódott összeget az állami támogatással együtt is elkölthető használt lakára is.

A közel 5 éves megtakarítási időszak miatt a lakás-takarékpénztári megtakarítás akkor sem késő, ha már most lakást szeretnénk és kamattámogatott lakáshitelben gondolkozunk. A megtakarítási időszak végén ugyanis könnyen lecserélhetjük a már akkor nem kedvezményes hitelünk jelentős részét egy fix kamatozású lakáskassza által nyújtott kedvezményes hitelre. ugyan ezt a módszert tanácsoltuk az árfolyamrögzítőknek, az akkori elemzésünk tanulságos lehet a most kamattámogatott hitelt igénylőknek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kamattámogatással is sokat nyerhetnek a családok, erről már korábbi cikkünkben is írtunk, de az ezzel megspórolt százezrekmellé még egymilliót tehetünk, ha lakáskasszával is kombináljuk a kölcsönt. Egy átlagosnak számító 6 millió forintos, 10 évre felvett hitel esetén 10 millió forint helyett csak 9-et kell visszafizetni a hitelintézeteknek.

A milliós spóroláshoz csak a kamattámogatott hitel felvétele után (akár 8 hónappal) lakás-takarékpénztári szerződést kell kötnünk. A kamattámogatási időszak végén, amikor épp a megtakarításunk is kifizethetővé válik, betörleszthetjük azt a meglévő hitelünkbe, aminek a törlesztőrészlete így drasztikusan csökken. A továbbiakban a lakáskassza felé és a hitelintézet felé is fizetnünk kell a törlesztőrsézleteket, de ez a példa hitelünk esetében 40 ezer forinttal kisebb összeg, mint a piaci kamatozású kölcsön esetén lenne. 10 év alatt összesen így 1 millió forintot spórolunk.

Mennyit nyerhetünk a kamattámogatáson?

egy használt lakás megvásárlásához nyújtott, 6 millió forintos (maximális összegű) hitelösszeghez igénybe vett kamattámogatás törlesztőrészletre gyakorolt hatását mutatjuk be. A futamidő 20 év, a feltételezés szerint a következő öt év banki kamata (és egyben hiteldíja) 12%, az ÁKK-hozam pedig stabilan 7%. Ebben az esetben az első évben közel 14 ezer forinttal kisebb havi törlesztőrészletet kell megfizetni, mint támogatás nélkül (közel 52 ezer forintot 66 ezer forint helyett). A ötödik évben 57,5 ezer forint a kamattámogatott hitel havi törlesztőrészlete, szemben a piaci hitel 66 ezer forintos törlesztésével. A 6. évtől már 66 ezer forint a törlesztőrészlet mind a két hiteltípus esetén, hiszen megszűnik az állami kamattámogatás.

A hitel teljes futamideje alatt tehát több százezer forintos különbség van a piaci és kamattámogatott hitelek között. Kalkulátorunk segítségével személyre szabottan is kiszámolhatod, mennyit nyerhetsz a konstrukcióval. A példánkban szereplő adatok esetén az első évben 168 ezer forintot spórolhatunk, a kamattámogatás teljes - 5 éves - ideje alatt pedig közel 678 ezer forinttal kell kevesebbet fizetni bankunknak, mint piaci hitel esetén. Új lakás vásárlása vagy építése esetén a nagyobb hitelösszeg (max. 10 millió Ft) és a magasabb kamattámogatás miatt még ennél is jelentősebb mértékű megtakarítás érhető el.

Mennyit nyerhetünk összesen az állami támogatásokon?

A fenti táblázatban foglaltuk össze, milyen nagyságrendű megtartásra számíthatnak azok a lakásvásárlók, akik minén több állami támogatást igénybe próbálnak venni. Különösen igaz ez a lakáskasszák által kínált kedvezmények hitelekre, ami talán nem egyértelmű minden fészekrakónak. A számításaink során feltételeztük, hogy a kamattámogatott hitelek esetében az első 5 éves időszak után nem csökken a teljes hitelköltség. Hosszabb futamidejű konstrukciók esetén viszont különösen fontos a jövőben kamatszint, ami optimista feltételezéssel élve akár meg is közelítheti a fix lakáskasszás kölcsönön szintjét. 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 28. 09:07
Pikó András, Budapest VIII. kerülete, Józsefváros Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP színekben megválasz...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?