Megjelent a Visa érintés nélküli kártyája Magyarországon

Pénzcentrum
2012. november 5. 13:09

Visa payWave funkcióval ellátott kártyákat vezet be az Erste Bank, ezzel a hazai piacon eddig is jelen lévő MasterCard újabb területen versenyezhet a Visával a piaci részesedésért. A bank Visa Electron Diák kártyája képes lesz arra, hogy akár 2-3 centiméteres távolságból is pénzügyi műveleteket lehessen végezni vele az arra alkalmas terminálokon.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Magyarországon az Erste Bank Diák kártyája lesz az első olyan Visa kártya, amely kontaktmentes funkcióval lesz ellátva, a Mastercard PayPass megoldása már évek óta elérhető volt Magyarországon. A tehcnológia segítségével a kártyabirtokos minden olyan terminálon, amelyen fel van tüntetve a Visa payWave felirat, a kártya lehúzása nélkül is tud fizetni. Amikor a vásárlás összege megjelenik a kijelzőn, elég a bankkártyát egyszerűen a terminálhoz tartani néhány pillanatig. A fizetés sikeres megtörténtét és a vásárlás befejezését hang és egy felvillanó fény jelzi.

Az érintés nélküli kártya a leggyorsabb eszköz olyan, jellemzően kis összegű tranzakciók esetén, amelyeknél a hagyományos kártyákkal történő fizetés körülményes. Ilyen például egy újság vagy mozijegy megvásárlása, vagy akár a reggeli kávé kifizetése. Érintés nélküli fizetés esetén, ha a tranzakció összege nem éri el az 5 ezer forintos értékhatárt, alapesetben még a PIN-kódot sem kell megadni, ami jelentősen felgyorsítja ezeket a pénzügyi műveleteket.

A VISA már negyvennégy millió feletti darabszámban bocsátott ki contactless kártyákat Európa szerte, és ezekkel a bankkártyákkal több mint háromszázezer terminálon lehet fizetni érintés nélkül. A növekedés gyors ütemét jellemzi, hogy havonta több mint kétmillió ilyen új kártya kerül forgalomba. Magyarországon is terjedőben van ez a fizetési mód, hiszen a legfrissebb adatok szerint már hazánkban is több ezer terminál alkalmas Visa érintés nélküli fizetésre, és ez a szám dinamikusan nő.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 18. hétfő
Lukács
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 17. 16:07