13 °C Budapest

Utálsz sorban állni? Itt a megoldás!

Pénzcentrum
2012. október 24. 15:28

Hosszan sorba állni a pénztárnál senki sem szeret. Ha lehet, minden vevő szívesen spórolna az ezzel töltött idővel. Bár az árucikkek árának beolvasását nem lehet lerövidíteni, a fizetés idejét igen. Erre találták ki az érintésmentes bankkártyát. Hogy és mire lehet ezt használni? Ennek jártunk utána.

Hétköznapi életkép egy magyar üzletből. Pénztáros bemondja a fizetendő összeget. Vásárló zavartan kotorászni kezd a pénztárcájában. Előbb a papírpénzt, aztán az aprót adja oda. Pénztáros előkeresi a visszajárót, odaadja a vásárlónak, majd átadja blokkot is és körülbelül 2-3 perc után jöhet a következő vevő. Ő felkészültebb. Bankkártyával fizet. A pénztáros a kártyát berakja a leolvasóba, a vásárló beüti a PIN kódot. Várnak kicsit a gép visszajelzésére, majd a vásárló megkapja a bizonylatot és körülbelül 1-1,5 perc után távozhat.

A kassza előtt kígyózó sorban állva bizonyára sokan elgondolkodtak azon, nem lehetne ezt az egész fizetési procedúrát valahogy felgyorsítani. Nem sokan tudják, de erre a problémára is létezik már megoldás, csak az még gyerekcipőben jár. Az érintésmentes bankkártyákkal ugyanis a fizetés csak néhány másodpercet vesz igénybe. Ezt a fajta plasztiklapot nem kell odaadni a pénztárosnak, csak 4-6 centire odatartani egy azt érzékelni képes terminálhoz. Az hangos csippantással jelzi, hogy a fizetés megtörtént, a vevő máris indulhat tovább.

A fenti élethelyzet talán kissé olyan, mintha a jövőben játszódna, pedig az úgynevezett NearFieldCommunication (NFC) technológián alapuló fizetőeszközök már 2009 ősze óta megszerezhetők Magyarországon. Az OTP Bank volt az első, amelyik Multipont Maestro PayPass kártyát dobott piacra. Azóta már több bank többféle termékkel van jelen a piacon. Az OTP mellett a Cetelem Bank, a Citibank, az Erste Bank és az MKB Bank, a Raiffeisen Bank és a Takarékbank többféle kártyája is érintésmentes technológiával működik.

Könnyen, gyorsan, egyszerűen

Ezeket a plasztiklapokat a MasterCard PayPass technológiájával látták el, de a másik nagy nemzetközi kártyatársaságnak is van saját alkalmazása, a payWave, ám ez egyenlőre nem jelent meg Magyarországon. Érintésmentesen fizetni azonban nem csak plasztiklappal lehet. Matrica formájában is elérhető a szolgáltatás, amelyet bárhova (pénztárca, mobiltelefon stb.) felragaszthatunk. De igényelhető olyan karóra is, amely egy apró kártyát rejt, így szintén az időmérő szintén alkalmas érintésmentes fizetésre.

De lássuk, milyen előnyei és esetleg milyen hátrányai vannak az érintésmentes bankkártyáknak. Mint a fenti példából látható, nagy előny, hogy nagyon könnyen és nagyon gyorsan lehet fizetni vele. Már ha van hol. Bár a bankok adatai szerint csaknem 100 ezer honfitársunk zsebében lapul érintésmentes kártya, az elfogadóhelyekből csak a fővárosban és Pécsett van elegendő. Még a legnagyobb üzletláncok közül sem mindegyik van felkészülve az NFC technológia alkalmazására.

Ha sikeresen szeretnénk vásárolni, például a Tesco, a Spar, a CBA, az IKEA, a McDonald's, a Burger King, a Don Pepe vagy az Il Treno vagy a Cinema City üzletekben kell próbálkoznunk. Itt is könnyen előfordulhat azonban, hogy a pénztáros meglepődik, és hirtelen nem tud mit kezdeni a szokatlan fizetési módszerrel. Természetesen a technológia terjedésével számíthatunk arra is, hogy az elfogadóhelyek száma ugrásszerűen bővülni fog és a pénztárosok is kellő rutinhoz jutnak az új eszköz kezelésében.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fő az óvatosság!

Furcsa, de az érintésmentes kártyák gyorsaságával is akadhat gond. Ha ugyanis az adatkapcsolat minősége nem a legjobb, akkor a várakozási idő pár másodperc helyett fél perc is lehet. Nem árt tudni azt sem, hogy az érintésmentes kártyákkal csak kisebb vásárlásokat tudunk elintézni. Ha 5 ezer forintnál többet költünk, akkor kártyán hagyományos bankkártyává "változik", amelyet csak PIN kód megadását követően lehet használni.

Nem árt nagyon vigyáznunk a kártyánkra. Bár az adatforgalom rádióhullámokon bonyolódik a plasztiklap és a terminál között, adatainkat nem lehet lehallgatni. De ha elveszítjük a kártyánkat, akkor azzal sokszor 5 ezer forintot emelhet le számlánkról a rosszindulatú megtaláló. Védekezni az ilyen károk ellen úgy lehet, ha bankunktól SMS értesítést kérünk minden kártyahasználatról, ám ennek költsége van. Ezek a kiadások pedig, ha sokat használjuk fizetésre az érintésmentes kártyánkat, akkor bizony több ezer forintra is rúghatnak.

Természetesen a legjobb megoldás az, ha a kártya elvesztése után azt azonnal letiltatjuk a kibocsátó bank éjjel nappal hívható telefonos ügyfélszolgálatánál. Egyébként ez a forradalmian új technológia megszerzése nem kerül sokba. Az érintésmentes kártyák éves díja néhány ezer forint körül van, bár vannak olyan prémium kártyák is, amelyekért ennek többszörösét kell fizetnünk. A fizetés ezekkel az eszközökkel is ingyenes a vásárló számára, a kereskedőnek viszont ugyanúgy tranzakciós díjat kell fizetniük, mint a normál bankkártyák esetében.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm