A 9 százalékos hitel ösztönözheti a lakásvásárlást

Pénzcentrum
2012. augusztus 29. 15:45

A lakossági hitelek feltételei enyhültek, a vállalatiaké azonban szigorodtak 2012 második negyedévében Magyarországon. A Magyar Nemzeti Bank szerdán megjelent hitelezési felmérése emellett arra a megállapításra jutott, hogy az állami kamattámogatás ösztönözheti a lakáshitelek iránti keresletet, az átlagos kamatszintet ugyanis 13%-ról 9%-ra csökkenti. Jó hír, hogy a második negyedévben lelassult a külföldi források kiáramlása, így a bankok alacsony hitelezési hajlandóságának már nem a hitelezési képesség csökkenése az oka.

Az MNB csütörtökön közzétett, júliusban készített hitelezési felmérésnek fő megállapításai:

- A lakáshitelek állami kamattámogatása jelentősen csökkenti a jelenlegi 13 százalék körüli kamatszintet, ugyanis a támogatott lakáscélú hitelek teljes hitelköltsége 9 százalék körül alakul a támogatás elején
- A teljes hitelköltség csökkenése élénkítheti a keresletet, a bankok aktívabbá válhatnak a piacon, amely ugyan nem jelentős, de érzékelhető növekedést okozhat az új kihelyezésekben
- A vállalati hitelfeltételek tovább szigorodtak az előző negyedév során
- A vállalati hitelfeltételek szigorításában tovább csökkent a hitelezési képesség szerepe, a külföldi források kiáramlása lassul
- Az alacsony hitelezési hajlandóság szerepe ismételten megnőtt, amely a kedvezőtlen makrogazdasági környezettel magyarázható.

Lakossági hitelezés

A lakossági hitelezésben mind a lakás-, mind a fogyasztási hitelek feltételei enyhültek - ismertette Homolya Dániel, az MNB vezető elemzője a jegybank szerdai sajtótájékoztatóján. A szakértő szerint bár a lakáshitelek kamattámogatása jelentősen nem fogja növelni a hitelkihelyezéseket, érzékelhető keresletemelkedést fog okozni. A banki feltételek további enyhülésére azonban csak a fogyasztási hitelek esetében számítanak a bankok - ismertette Fábián Gergely, a jelentés készítője.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A háztartási hitelezésben a lakáscélú és fogyasztási hitelek kínálata egyaránt nőtt a második negyedévben, az év második felében viszont csak utóbbi növekedésére számítanak a bankok, a lakáshitelezésben elsősorban a kereslet növekedése hozhatja meg a kihelyezések növekedését. A kereslet mindkét típusú hitel iránt csökkent a közelmúltban, az év második felében azonban egyöntetűen nőhet.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 7. 12:09
Stratégiai együttműködést kötött az Indamedia csoport és a Mediaworks Hungary.
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?