15 °C Budapest

Támogatott lakáshitel: újratöltve

Pénzcentrum
2012. augusztus 23. 09:15

A lakáshitelezés beindulását és ezen keresztül a lakáspiac felpörgését remélik többen attól a kormányzati lépéstől, amely változó feltételekkel ugyan, de újraindította a "szocpolt" és ismét állami támogatást biztosított a hitelből történő lakásvásárláshoz. A kedvező folyamatok beindulása egyelőre várat magára. Csak kevés bank lát újra fantáziát a lakáshitelezésben és mintha a családoknak is elment volna a kedvük az eladósodástól. Pedig az újfajta támogatási rendszer sokak számára kedvező.

Csak rendkívül kevés magyar családnak van arra lehetősége, hogy kizárólag saját megspórolt pénzéből vegyen lakást. A többség csak akkor költözhet új otthonba, ha valaki kölcsön ad neki. Ezt a tényt alátámasztják a lakáspiaci folyamatok is. Az építőipar aranykora a 2000-es évek elején kezdődött, amikor a kormány számottevő támogatást kamattámogatást adott a lakáscélú hitelekhez. Ezáltal az addig magas kamatozású banki kölcsönök megfizethetőbbé, elérhetőbbé váltak a magyar családok széles rétegei számára.

Csakhogy a rendszer fenntarthatatlannak bizonyult, mert túl nagy terheket rótt a központi költségvetésre. A fellendülés azonban ennek ellenére is folytatódott a lakáspiacon. Időközben ugyanis teret nyertek az ugyancsak versenyképes kamat fejében kínált devizalapú lakáshitelek. A lakosság ezek kockázataival nem törődve nyakra-főre vette fel a devizakölcsönöket és ezekből költözött új lakásba.

A kijózanodás brutális volt. A gazdasági világválság miatt a devizakölcsönök törlesztő részletei az egekbe szöktek, magyar családok ezreit sodorva bajba. Ez a hiteltípus villámgyorsan el is tűnt a bankok kínálatából. A pénzintézetek sem voltak azonban könnyű helyzetben. A válság megviselte gazdálkodásukat, védekezésül inkább a betétekre vadásztak, új kölcsönöket nem szívesen helyeztek ki. A magyar költségvetés is felborult, a kormányok kénytelenek voltak a korábbi kedvezményeket visszavonni. Ezek a folyamatok meg is látszanak a lakáspiacon. Új lakások nem épülnek, a használt lakások ára folyamatosan csökken.

Nagy kérdés, mikor fog mindez változni? Mikor tudnak megint költözni a másik lakás után ácsingózó magyar családok? A válasz egyszerű: ha lesz pénzük. A válasz azonban újabb kérdést vet fel: honnan lesz pénzük? A válság most is tart, így arra, hogy a megnövekedett megélhetési költségek mellet sokan milliókat tudnak félretenni, csekély az esély. Hitel kell hát. A bankok még mindig a válság következményeivel küzdenek, hitelezési aktivitásuk, csak lassan élénkül. Többen gondolják, hogy lakáshitelezésben az államnak kell megadnia a kezdő lökést.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kevesen tudják, de az a bizonyos kezdő lökés megtörtént. Újra van támogatott lakáshitel és a korábban eltörölt "szocpol" támogatást is lehet már igényelni. A baj csak az, hogy egyelőre nem sok pénzintézet lát fantáziát újra a lakáshitelezésben. Hogy melyek ezek a bankok? Ők milyen feltételekkel kínálják a támogatott lakáshiteleket? Egyátalán megéri-e felvenni a támogatott lakáshitel? Ezernyi kérdés, amelyre bizony nehéz választ találni.

A Pénzcentrum.hu "Otthonteremtés 2.0" címmel 2012. augusztus 27 és 2012. augusztus 31. között cikksorozatot közöl, melyben igyekszik megválaszolni a fenti kérdéseket. természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy az összes lakáshitelezéssel kapcsolatos probléma nem juthat eszünkbe, ezért Olvasóink segítségét kérjük! Ha nekik akad kérdésük, akkor2012. augusztus 29-én 15 óráig feltehetik azt az FHB Bank lakáshitel szakértőjének. A kérdéseket a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre várjuk!

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. szeptember 24. 06:55
Vakmajom: nem igaz, hogy Nyugat-Európában csak és kizárólag az (aktuális a szerk.) bevándorlás miatt...
MEDIA1  |  2023. szeptember 23. 17:30
A TV2 új realityjének szereplőjét próbálja azzal promózni a hírműsor honlapja, amire mindenki kattin...
KonyhaKontrolling  |  2023. szeptember 22. 07:45
A befektetési stratégiák között az egyik legismertebb, sőt megkockáztatom, hogy a legnagyobb hívőbáz...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 21. 10:10
Világszerte egyre élesebb verseny tapasztalható a felsőoktatási intézmények között a hallgatókért. E...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 24. vasárnap
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
A siketek világnapja
Szeptember 24.
Tengerészeti világnap
Szeptember 24.
A fehér kendő napja
Szeptember 24.
A szív világnapja
Szeptember 24.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 23. 19:18
Hello vidék  |  2023. szeptember 24. 06:30
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM