Támogatott lakáshitel: újratöltve

Pénzcentrum
2012. augusztus 23. 09:15

A lakáshitelezés beindulását és ezen keresztül a lakáspiac felpörgését remélik többen attól a kormányzati lépéstől, amely változó feltételekkel ugyan, de újraindította a "szocpolt" és ismét állami támogatást biztosított a hitelből történő lakásvásárláshoz. A kedvező folyamatok beindulása egyelőre várat magára. Csak kevés bank lát újra fantáziát a lakáshitelezésben és mintha a családoknak is elment volna a kedvük az eladósodástól. Pedig az újfajta támogatási rendszer sokak számára kedvező.

Csak rendkívül kevés magyar családnak van arra lehetősége, hogy kizárólag saját megspórolt pénzéből vegyen lakást. A többség csak akkor költözhet új otthonba, ha valaki kölcsön ad neki. Ezt a tényt alátámasztják a lakáspiaci folyamatok is. Az építőipar aranykora a 2000-es évek elején kezdődött, amikor a kormány számottevő támogatást kamattámogatást adott a lakáscélú hitelekhez. Ezáltal az addig magas kamatozású banki kölcsönök megfizethetőbbé, elérhetőbbé váltak a magyar családok széles rétegei számára.

Csakhogy a rendszer fenntarthatatlannak bizonyult, mert túl nagy terheket rótt a központi költségvetésre. A fellendülés azonban ennek ellenére is folytatódott a lakáspiacon. Időközben ugyanis teret nyertek az ugyancsak versenyképes kamat fejében kínált devizalapú lakáshitelek. A lakosság ezek kockázataival nem törődve nyakra-főre vette fel a devizakölcsönöket és ezekből költözött új lakásba.

A kijózanodás brutális volt. A gazdasági világválság miatt a devizakölcsönök törlesztő részletei az egekbe szöktek, magyar családok ezreit sodorva bajba. Ez a hiteltípus villámgyorsan el is tűnt a bankok kínálatából. A pénzintézetek sem voltak azonban könnyű helyzetben. A válság megviselte gazdálkodásukat, védekezésül inkább a betétekre vadásztak, új kölcsönöket nem szívesen helyeztek ki. A magyar költségvetés is felborult, a kormányok kénytelenek voltak a korábbi kedvezményeket visszavonni. Ezek a folyamatok meg is látszanak a lakáspiacon. Új lakások nem épülnek, a használt lakások ára folyamatosan csökken.

Nagy kérdés, mikor fog mindez változni? Mikor tudnak megint költözni a másik lakás után ácsingózó magyar családok? A válasz egyszerű: ha lesz pénzük. A válasz azonban újabb kérdést vet fel: honnan lesz pénzük? A válság most is tart, így arra, hogy a megnövekedett megélhetési költségek mellet sokan milliókat tudnak félretenni, csekély az esély. Hitel kell hát. A bankok még mindig a válság következményeivel küzdenek, hitelezési aktivitásuk, csak lassan élénkül. Többen gondolják, hogy lakáshitelezésben az államnak kell megadnia a kezdő lökést.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kevesen tudják, de az a bizonyos kezdő lökés megtörtént. Újra van támogatott lakáshitel és a korábban eltörölt "szocpol" támogatást is lehet már igényelni. A baj csak az, hogy egyelőre nem sok pénzintézet lát fantáziát újra a lakáshitelezésben. Hogy melyek ezek a bankok? Ők milyen feltételekkel kínálják a támogatott lakáshiteleket? Egyátalán megéri-e felvenni a támogatott lakáshitel? Ezernyi kérdés, amelyre bizony nehéz választ találni.

A Pénzcentrum.hu "Otthonteremtés 2.0" címmel 2012. augusztus 27 és 2012. augusztus 31. között cikksorozatot közöl, melyben igyekszik megválaszolni a fenti kérdéseket. természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy az összes lakáshitelezéssel kapcsolatos probléma nem juthat eszünkbe, ezért Olvasóink segítségét kérjük! Ha nekik akad kérdésük, akkor2012. augusztus 29-én 15 óráig feltehetik azt az FHB Bank lakáshitel szakértőjének. A kérdéseket a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre várjuk!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem