6 °C Budapest

Gyenge euróval szemben tartja erejét a forint

Pénzcentrum
2012. július 12. 09:49

Sem az amerikai jegybank felőli tegnap esti üzenetek nemzetközi hangulatrontó hatása, sem a magyar jegybankárok felőli jelzések az akár e havi kamatcsökkentésről nem gyengítették a forintot ma reggelig. Közben a dollár az egyelőre elmaradó harmadik amerikai jegybanki eszközvásárlási program hatására újabb kétéves csúcsra erősödött az euróval szemben és ez szintén nem ártott érdemben a forint árfolyamának.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A legutóbbi amerikai jegybanki kamatdöntésről tegnap este közzétett jegyzőkönyv hatására az euró/dollár jegyzések 1,22 közelébe süllyedtek és azóta is ezen szint közelében mozognak. Ez újabb kétéves dollárcsúcsot jelent és ebben a két meghatározó tényező játszik szerepet: egyrészt az eurózóna adósságválsága és az Európai Központi Bank felől várt újabb kamatcsökkentés gyengíti az eurót, eközben pedig az amerikai jegybank felől egyelőre elmaradó dollárnyomtatási program erősíti a dollárt.

Nem bír talpra állni az euró, továbbra is stabil a forint


Az amerikai jegybank felőli tegnap esti üzenetek tovább rontottak a nemzetközi befektetői hangulaton, a vezető amerikai részvényindexek sorozatban már ötödik egymást követő napja süllyedtek és ma reggel enyhén negatív a hangulat az európai piacokon is. Mindez azonban nem látszik a forint piacán, mivel az euróval szembeni jegyzések továbbra is a 290-es szint alatt, ma reggel 288,5-289 körül jár a kereskedés.

Nem bír talpra állni az euró, továbbra is stabil a forint


A dollár fokozódó ereje és a forint stabilitása oda vezetett, hogy a dollár/forint jegyzések 236,5-ig emelkedtek, ami egyhavi forintmélypontot jelent. A dollár kitartó erősödése és a forint esetleges (euróval szembeni) gyengülése könnyen elvezethet odáig, hogy a jegyzések ismét a 250 körüli magasságig emelkednek.

Nem bír talpra állni az euró, továbbra is stabil a forint


A svájci frankkal szembeni jegyzések ismét a 240-es szint felett járnak a bankközi piacon amellett, hogy az euró/frank jegyzések folyamatosan az 1,2010-es szinten állnak és hetek óta nincs érdemi mozgás a devizakeresztben.

Nem bír talpra állni az euró, továbbra is stabil a forint


Ma az államkötvény aukciók a befektetői hangulat tesztjének számítanak majd azt követően, hogy a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvény jegybanki műveletekre kiterjesztése befektetői, illetve a gyors EU/IMF-megállapodás szempontjából aggodalomra adhat okot.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?