Nagy változás Magyarországon; pofátlan lakásárak - a hét hírei

Pénzcentrum
2012. július 1. 18:37

Ismét izgalmas hetet tudhatunk magunk mögött. Többek között megmutattuk, miként alakultak Budapesten a kínálati ingatlanárak, de elkalauzoltuk olvasóinkat a kifejezetten kisjövedelműek számára ajánlott számlacsomagok házatájára is. Természetesen foglalkoztunk a Bankszövetség és a kormány megállapodásával is, mely a hét második felében került tető alá. De nem feledkeztünk meg néhány július elsején induló módosításról sem, mely nagymértékben érinti a magyar családok mindennapjait. Ilyen többek között a 4 órán belüli átutalások rendszere vagy, hogy a piacra kerülő gumiabroncsok takarékosságát, tapadását és zaját ezentúl címkével kell jelölni. Ezek tehát a hét legfontosabb hírei a Pénzcentrum.hu-n - a teljes cikk elolvasásához kattints a címekre.


Pofátlan és filléres lakásárak Budán és a pesti belvárosban

Legújabb összeállításunkban megvizsgáltuk a főváros budai oldalán fekvő, illetve a pesti belső kerületek ingatlanpiacát, különös tekintettel a tégla építésű társasházi lakásokra. Az eredmények azt mutatják, hogy bár a keresleti árak a legtöbb piaci elemzés szerint stagnálnak, a kínálati árak számos kerületben jelentős emelkedésnek indultak.

A legolcsóbb számla kell? Több tízezret spórolhatsz

Nem mindenki keres nettó 150 ezret, de bankszámlára a kis jövedelműeknek is szüksége van. Megkerestük a legolcsóbb számlákat, hogy mindenki közel ingyen intézhesse a pénzügyeit. Ez különösen azoknak fontos, akik nem a szolgáltatás minőségét tartják elsődlegesnek, hanem, hogy minél több maradjon a pénztárcában a hó végén. A legnagyobb bankok számlacsomag ajánlatait hasonlítottuk össze egy 90 ezer forintot kereső ügyfél esetén.

A pénzváltóknál is meg kell fizetnünk a tranzakciós illetéket
Az elmúlt napokban világossá vált, hogy közös álláspontra jutott a Bankszövetség és a kormány a pénzügyi tranzakciós illetékről. Információink szerint a megállapodás nemcsak azokat az elemeket tartalmazza, amelyek csütörtökön a Parlament elé kerültek egy bizottsági módosító javaslat formájában. Az egyezség részét képezi, hogy a pénzváltókra is kiterjesztenék az illeték hatályát és az is, hogy a készpénzfizetés maximuma a tervezett 5 millió forint helyett 1,5 millió forint lesz. Értesüléseink szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium 2013. július 1-ig megvizsgálja az illeték vállalatok közötti készpénzes tranzakciókra történő kiterjesztését.

Te is vehetsz lakást hónapokon belül: jönnek a támogatott
Még mindig nem érhetőek el az Otthonteremtési kerekasztal által tavaly kidolgozott új kamattámogatott lakáshitelek. A bankok saját elmondásuk szerint a rendszer kiépítésének időigényessége miatt késlekedik támogatott lakáshitelek bevezetésével, de sejthető, hogy a törvényben foglalt kamatplafon miatt sem sietnek a piacra lépéssel - írtuk ezt alig egy hónappal ezelőtt. Azóta biztosak lehetünk, hogy valóban a túl alacsony kamatplafon miatt nem léptek eddig a hitelintézetek. A kormány és a bankszövetség az említett felső korlát emelésével kívánja minél előbb életre hívni a kamattámogatott lakáshiteleket. Számold ki te is, mennyivel lesz könnyebb a lakásvásárlás.

15 éve nem volt ilyen Magyarországon: nagy változás jön júliustól
Néhány nap múlva a pénzforgalom elmúlt 15 évének legjelentősebb fejlesztése valósul meg Magyarországon. A hazai bankok ugyanis képesek lesznek az elektronikusan benyújtott átutalásokat a jelenlegi egy munkanap helyett legfeljebb négy órán belül eljuttatni a címzettekhez. A rendszer napokon belül élesedik, a bankok - saját bevallásuk szerint - felkészültek, a Pénzcentrum.hu pedig mutatja a részleteket.

Újabb előírás: holnaptól erre is figyelhetnek a magyar autósok
Az Európai Parlament döntése szerint július 1-től kötelező a piacra kerülő gumiabroncsok takarékosságát, tapadását és zaját is címkével jelölni. Bár az unió tervei szerint így a gépjárművek fogyasztása akár 20-30 százalékkal is csökkenhet, a mínőségi új abroncsok ára ugyanakkor emelkedésnek indulhat.

Ezért tiltották be a strandolást Pest megyében
A Szentendrei Rendőrkapitányság területén a Luppa-tavak teljes területe üzemi terület, ezért már a megközelítése, a fürdés, a vizibiciklizés és a jet-ski használata is tilos - figyelmeztet honlapján a Szentendrei Rendőrkapitányság! Az Omszki-tó területére ugyanez vonatkozik azzal a különbséggel, hogy a tavon legálisan vízisípályát alakítottak ki, ennek használata engedélyezett. Akit viszont a tiltás ellenére is fürdőzésen kapnak, akár 50 ezer forintos pénzbírságra is számíthat.

Rémálom a bölcsődékben: tyúkketrecnyi hely jutna a gyermekeknek
Kevesebb mint 3 négyzetméternyi hely jutna egy bölcsődés gyermeknek, ha az Országgyűlés elfogadná Lázár János, a Fidesz képviselője, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár törvénymódosító javaslatát, amely szerint az engedélyezett férőhelyszám 110 százalékára lehetne duzzasztani a bölcsődések létszámát. A bölcsődei alkalmazottak szakszervezete szerint az indítvány tovább növeli a bölcsődék zsúfoltságát, az államtitkár szerint viszont a lépést költségvetési szempontok és szülői érdekek is indokolttá teszik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Halva született a kormány ötlete: marad a kilakoltatás a hiteleseknek
Kevesen kérik a tartozásuk negyedének elengedését, a maradék forintosítását. A pénzügyi szakemberek és a Pénzcentrum.hu számításai szerint is azért alakulhatott ki ez a helyzet, mert a devizahitelesek mentőcsomagjának ezen része nem könnyít megfelelő mértékben az adósok terhein. A tartozás egy részének elengedése után forintosított hitel törlesztőrészlete magasabb, a már korábban sem fizetettnél, így megoldás aligha várható az elképzeléstől.

Te is beleszaladhatsz a NAV csapdájába - ez lehet az oka?
Nem kell érteniük az adóügyekhez az adóhatóság vezetőinek, egyedül a felsőfokú végzettség lesz a kötelező előírás számukra - derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról (NAV) szóló törvénymódosító javaslatból, amelyről a tervek szerint a mai ülésén határoz az Országgyűlés. Az Európai Bíróság múlt hét csütörtöki döntése ismét felveti azt a kérdést, hogyan lehet felelősen dönteni adóhatósági ügyekben, amikor nem elvárás a határozatokat jegyző osztályvezetőkkel, főosztályvezetőkkel szemben, hogy adóügyi végzettséggel rendelkezzenek.

Ilyen még nem volt Magyarországon: nagy változás a gázszámlákon
A jövőben nem csak a villany-, hanem a gázszámlákon is kWh-ban szerepel majd a fogyasztásunk. Az új uniós szabályozás hatására könnyebben össze lehet majd hasonlítani a gáz- és áramfogyasztást. Ez azonban nem jelent majd plusz terhet a fogyasztóknak.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm