6 °C Budapest

Kibővítené a szocpolt a Népesedési kerekasztal

Pénzcentrum
2012. március 29. 14:40

A lakásépítési támogatás (szocpol) kibővítését javasolja a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) a Népesedési kerekasztal - tudósít az MTI.Gergely Károly, a Népesedési kerekasztal lakástámogatási munkacsoportjának vezetője (és egyben a Fundamenta elnök-vezérigazgatója) csütörtökön sajtótájékoztatón hangsúlyozta: azt javasolják, hogy használt lakásra ismét járjon fél-szocpol támogatás, az állami kamattámogatás pedig ne 3, hanem 5 százalék legyen.

Bánkuty Tamás miniszteri főtanácsos - aki Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert képviselve vett részt a tájékoztatón - ennek kapcsán elmondta: a konkrét javaslat elkészültével tudják megnézni, mekkora lenne a költségvetési vonzata az otthonteremtési támogatás kibővítésének.

Gergely Károly elmondta, hogy a héten véglegesítik javaslataikat, ezek a jövő héten kerülnek a minisztérium asztalára. Az állami kamattámogatás emelésének szükségességét azzal indokolta, hogy az állampapírok hozama az elmúlt másfél évben körülbelül 1,3 százalékkal emelkedett, a bankok ugyanakkor 3-3,5 százalékkal magasabb kamaton kapnak refinanszírozási hitelt a piacon, így a pénzintézetek számára nincs profit a hitelezésen, vagyis "nem lehet elvárni" tőlük a hitelezést. Hozzátette, hogy összesen eddig csak három bank ad szocpolt.

Bánkuty Tamás emlékeztetett arra, hogy az arányos, családbarát adórendszer 155 milliárd forintot hagyott 2011-ben a családoknál, emellett átlagosan 6 százalékkal nőtt a reálbér, a háromgyerekeseknél pedig csaknem 20 százalékos reálbér növekedést regisztráltak. Elmondta, hogy a rugalmas foglalkoztatás segítése szintén a kerekasztaltól indult, az új - júliusban hatályba lépő - Munka törvénykönyvébe ezt is beépítették. Hozzátette: a munka és a családi élet összehangolása érdekében a kormány 21 milliárd forint keretösszegű pályázati konstrukcióval támogatja munkahelyi családi napközik létrehozását, ezt ugyancsak a népesedési kerekasztal kezdeményezte.

Bánkuty Tamás szólt arról is, hogy az NGM-en belül létrejött a "Családbarát Magyarországért" elnevezésű munkacsoport, amely kidolgoz egy munkaanyagot, ebben is benne lesznek a népesedési kerekasztal és a civilek javaslatai, és folyamatosan követik majd, hogy ezek megvalósítása hol áll. Decemberre elkészülhet a teljes anyag - jelezte, hozzátéve, hogy a kormány elkötelezett a költségvetési hiány tartása mellett, de a fontos intézkedésekre biztosan lesz forrás.

Gergely Károly ismertette a lakástámogatási munkacsoport különböző javaslatait. Elmondta, hogy a devizahitelesek problémáinak megoldása a lakás területen 700.000 családot érintett. A középtávú javaslatok között kiemelte a szocpol kamattámogatásának emelését, és a támogatás kibővítését. A hosszútávú tervekről elmondta: ösztönözni kell a minőségi építést, és energiahatékony konstrukciókat kell kidolgozni. Hozzátette: fontos lenne, hogy a bioenergia egyre nagyobb szerephez jusson.

Kopp Mária, a Népesedési kerekasztal szervezője elmondta, hogy 2011 második felében 3 százalékkal - különösen magasabb végzettségűek körében - emelkedett a születések száma, és ez az emelkedő tendencia idén januárban is kitartott. Komoly, pozitív irányba mutató változás az is, hogy 2011 utolsó két hónapjában 7 százalékkal nőtt a házasságkötések száma. Ez nem elég, további konkrét intézkedésekre van szükség - jelezte Kopp Mária, s egyben üdvözölte, hogy az NGM külön munkacsoportot állított fel a családbarát Magyarország megteremtése érdekében. Ismertette a népesedési kerekasztal legfontosabb javaslatait, így például hogy támogatni kell a gyermeket vállaló fiatalok lakhatását, a munka és a család összehangolását, családbarát munkahelyek létrehozását, a részmunkaidős foglalkoztatást, az otthoni távmunkát, valamint ki kell alakítani egy rugalmas gyermekgondozási hálózatot, illetve támogatni kell a családi, és munkahelyi családi napközik létrehozását. Hozzátette, hogy a júliusban életbe lépő új Munka törvénykönyve már ösztönzi a rugalmas foglalkoztatási formák elterjedését.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?