Orosz bankkal spekulálhatsz a forint ellen

Pénzcentrum
2012. február 26. 08:04

Könnyebb spekulálni a forint gyengülésére, mint azt gondolnád. Az orosz kézre kerülő Volksbank első ránézésre igen furcsa feltételt szab az ígéretes 12 százalékos betéti hozam kifizetéséhez. Akkor jár az ügyfeleknek a teljes kamat, ha az euró nem erősödik 40 forintnál nagyobb mértékben a következő egy évben, egyébként szinte semmit nem kapnak. Nehéz mérlegelni, hogy érdemes-e vállani a kockázatot, de ha a forint gyengülésére számítva eurót készülünk vásárolni bebiztosíthatjuk magunkat egy hasonló betéttel.   

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Volksbank Tizenkettes Strukturált Betéttel úgy kovácsolhat előnyt az euró forinttal szembeni mozgásából, hogy nem szükséges az árfolyamot folyamatosan követnie vagy azon gondolkodnia, mi lenne egy adott helyzetben a legmegfelelőbb döntés! A strukturált betétnél elérhető 12 hónapos kamat az EUR/HUF árfolyam mozgásának függvényében kerülhet kifizetésre. Az előre meghirdetett kamatfizetési feltétel, hogy az Európai Központi Bank által jegyzett EUR/HUF árfolyam a hirdetmény szerinti megfigyelési időszakban ne haladja meg a kezdeti értékét 40 forinttal. Amennyiben a fenti feltétel nem teljesül, vagyis az adott figyelési időszakban bármikor a kezdeti árfolyamhoz képest több mint 40 Ft-tal gyengül a forint, a Bank csupán a garantált, évi 0,01%-oskamatot fizet, ami valljuk be édes kevés.

Eurót vennél? 

Jól jöhet egy hasonló termék ha épp eurót vásárolnánk a forint gyengülésében bízva, hiszen ha nem erősödik megfelelő mértékben a valuta akkor is szép kis hozamot érhetünk el a forint betéttel. Tegyünk be például 100 ezer forintot a Volksbank forint betétjébe és ugyanennyiből vásároljunk eurót.  Egészen 330 EUR/HUF árfolyamig szépen kaszálhatunk, bár ezen a ponton túl már szinte semmit nem hoz a forint betét, viszont az euró befektetésünk itt kezd csak igazán gyarapodni. Az euró gyengülésével szemben viszont épp az akkor is jól fizető forintbetét védhet meg valamelyest.

A fenti diagramon ábrázoltuk a különböző árfolyamszinteken történő kifizetéseket (kamatadót is levontuk). Kis forinterősödéssel is pozitív - 4 százalékos - hozamot érhetünk el a teljes portfóliónkon. Az euró emelkedésével pedig akár 14-15 százalékos nyereségünk is lehet. Van egy törés viszont a kezdeti árfolyamszinthez képest +40 forintnál, hiszen ekkor már nem fizet túl jól a forintbetét, de még mindig 7 százalékos hozamot érhetünk el a teljes befektetésen, és ezt csak a magasabb euró árfolyam miatt.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A Volksbank új betéti konstrukciója érdekes lehet mindazoknak, akik a forint lényeges gyengülésére nem számítanak a következő egy évben, de azoknak is, akik valamilyen euróbefektetés kockázatát szeretnék csökkenteni. 

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?