3 °C Budapest

Orosz bankkal spekulálhatsz a forint ellen

Pénzcentrum
2012. február 26. 08:04

Könnyebb spekulálni a forint gyengülésére, mint azt gondolnád. Az orosz kézre kerülő Volksbank első ránézésre igen furcsa feltételt szab az ígéretes 12 százalékos betéti hozam kifizetéséhez. Akkor jár az ügyfeleknek a teljes kamat, ha az euró nem erősödik 40 forintnál nagyobb mértékben a következő egy évben, egyébként szinte semmit nem kapnak. Nehéz mérlegelni, hogy érdemes-e vállani a kockázatot, de ha a forint gyengülésére számítva eurót készülünk vásárolni bebiztosíthatjuk magunkat egy hasonló betéttel.   

A Volksbank Tizenkettes Strukturált Betéttel úgy kovácsolhat előnyt az euró forinttal szembeni mozgásából, hogy nem szükséges az árfolyamot folyamatosan követnie vagy azon gondolkodnia, mi lenne egy adott helyzetben a legmegfelelőbb döntés! A strukturált betétnél elérhető 12 hónapos kamat az EUR/HUF árfolyam mozgásának függvényében kerülhet kifizetésre. Az előre meghirdetett kamatfizetési feltétel, hogy az Európai Központi Bank által jegyzett EUR/HUF árfolyam a hirdetmény szerinti megfigyelési időszakban ne haladja meg a kezdeti értékét 40 forinttal. Amennyiben a fenti feltétel nem teljesül, vagyis az adott figyelési időszakban bármikor a kezdeti árfolyamhoz képest több mint 40 Ft-tal gyengül a forint, a Bank csupán a garantált, évi 0,01%-oskamatot fizet, ami valljuk be édes kevés.

Eurót vennél? 

Jól jöhet egy hasonló termék ha épp eurót vásárolnánk a forint gyengülésében bízva, hiszen ha nem erősödik megfelelő mértékben a valuta akkor is szép kis hozamot érhetünk el a forint betéttel. Tegyünk be például 100 ezer forintot a Volksbank forint betétjébe és ugyanennyiből vásároljunk eurót.  Egészen 330 EUR/HUF árfolyamig szépen kaszálhatunk, bár ezen a ponton túl már szinte semmit nem hoz a forint betét, viszont az euró befektetésünk itt kezd csak igazán gyarapodni. Az euró gyengülésével szemben viszont épp az akkor is jól fizető forintbetét védhet meg valamelyest.

A fenti diagramon ábrázoltuk a különböző árfolyamszinteken történő kifizetéseket (kamatadót is levontuk). Kis forinterősödéssel is pozitív - 4 százalékos - hozamot érhetünk el a teljes portfóliónkon. Az euró emelkedésével pedig akár 14-15 százalékos nyereségünk is lehet. Van egy törés viszont a kezdeti árfolyamszinthez képest +40 forintnál, hiszen ekkor már nem fizet túl jól a forintbetét, de még mindig 7 százalékos hozamot érhetünk el a teljes befektetésen, és ezt csak a magasabb euró árfolyam miatt.

A Volksbank új betéti konstrukciója érdekes lehet mindazoknak, akik a forint lényeges gyengülésére nem számítanak a következő egy évben, de azoknak is, akik valamilyen euróbefektetés kockázatát szeretnék csökkenteni. 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 2. 10:38
A főszerkesztőváltás még szeptember utolsó harmadában történhetett a fideszes médiakonglomerátumba,...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Holdblog  |  2022. december 2. 09:50
HOLD After Hours. Évad végén ajtó berúgva, hozamok összemérve, Fed Call levonva, Putyin szankcionálv...
Bankmonitor  |  2022. december 2. 07:54
Egyre többen keresik az eurós megtakarításokat abban a reményben, hogy ilyen módon hatékonyabban meg...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 2. 07:52