-5 °C Budapest

Beperelte bankját a magyar nő: a városi bíróság nem döntött

MTI
2012. február 16. 12:32

Hatáskör hiányában a Kiskunhalasi Városi Bíróság nem tárgyalta csütörtökön egy kiskunhalasi asszony keresetét, aki azért perelte be az OTP Bankot, mert szerinte a pénzintézet jogsértő módon kezelte a devizahitelét.

Hegyes Emőke bíró felolvasta Horváth Ferencné bírósághoz benyújtott keresetét, melyben többek között azt kifogásolta a felperes, hogy a bank nem vette figyelembe a kölcsönös együttműködés elvét, jogsértő módon megemelte a hitelét anélkül, hogy pontos elszámolást adott volna róla, nem biztosította az átláthatóságot a valós tőkéről, a kamatról, az árfolyamkülönbségről és túlszámlázott.

A keresetlevél szerint a felperes 2006-ban vett fel 3 millió forint svájci frank alapú hitelt az OTP Banktól 155 forintos árfolyamon. A nyugdíjas asszony havi törlesztőrészlete időközben 25 ezer forintról 52 ezer forintra emelkedett, ennek ellenére 2011 májusáig fizette a havi részleteket. A keresetében leírta: míg az adóstól korrekt magatartást követelt meg a bank, vele szemben viszont inkorrekt magatartást tanúsított.

Horváth Ferencné keresetében arra kérte a bíróságot, hogy semmisítse meg a bankkal kötött szerződését, állítsa vissza az eredeti állapotot, és fennmaradó tartozását olyan havi részletben törleszthesse, amely mellett meg is tud élni.

Keresetlevelében azt is kérte, hogy a magyar állam kötelezze a devizahitelező bankokat, visszamenőleg dolgozzák át az összes hitelszerződést a hatályos jogszabályoknak megfelelően, a meglévő hitelszerződésekben pedig a teljes hiteldíj mutatón felül a hitelt felvevőre hárított összeget írják jóvá az adós számláján késedelmi és büntető kamattal együtt. Ezen kívül a bank költségén állítsák vissza az eredeti állapotot azoknál az ingatlanoknál, amelyeket még nem értékesítettek.

"Tisztában vagyok azzal, hogy a hitelt vissza kell fizetnem, és nem is bújok ki ez alól, de tisztességes elszámolás mellett" - áll a felolvasott keresetlevélben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hegyes Emőke bíró ezután megkérdezte a felperest, aki kijelentette: írásban benyújtott keresetét fenntartja. A bíróság ezután kihirdette végzését, mely aszerint hatáskör hiányában átadja az ügyet a Kecskeméti Törvényszéknek.

Sárközy Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék szóvivője az MTI-nek elmondta, olyan súlyú az ügy, amelyben nincs hatásköre a városi bíróságnak, ezért a törvényszéken indul a polgári peres eljárás.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 7. 19:13
Látványos amerikai technikai- és csapatsportok, valamint egy Emmy-díjas sporttörténelmi sorozat érke...
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?