2 °C Budapest

Eladja házát a Heti hetes legendája: súlyos anyagi gondok a háttérben?

Pénzcentrum
2012. január 29. 12:27

"Sajnos képtelenség két háztartást fenntartani egyszerre. Szelídebbre kell venni a figurát! Többek között ezért árulom pár hónapja a régi házat, de ma egy csillárt sem lehet eladni, így máson is spórolni kell, például a méregdrága benzinen" - nyilatkozta keserűen a minap Bajor Imre.

Az ismert színész a Blikknek nyilatkozott arról, hogy komoly megszorításokra kényszerül. A Heti hetes szüneteltetésével a színésznek is jelentősen csökkent a bevétele, ráadásul korábban becsődölt étterme, a Kicsi huszár is.

"Nemcsak nekem megy érezhetően rosszul, de jóval kevesebbet hívnak saját műsorommal is fellépni. Csak néha érkezik felkérés, ám megértem: ahogy én, a közönség is inkább a villanyszámlát igyekszik kifizetni szórakozás helyett" - mondta a lapnak Bajor, akinek a tervezettnél hamarabb kellett áruba bocsátania a Dunakeszin lévő házát.

A Blikk szerint a Heti hetes tagjai havi több mint félmillió forintot mindenki hazavihetett a csapatból a műsor idején.

Az euróválság a lakáspiacra is jókora ütést mért

A csökkenés ugyan nem volt olyan mértékű, mint amikor a "békeidőkhöz" képest először zsugorodott a lakáspiac három évvel ezelőtt, tavaly mégis kevesebb lakástranzakciót regisztráltak, mint 2010-ben. Az idei év első néhány napja azonban reményre ad okot: január első hete a megszokottnál aktívabb vevői érdeklődést hozott a lakóingatlan piacon, ami mögött főleg a végtörlesztés, és a gazdasági események miatt a vagyonuknak biztos helyet keresők állhatnak.

A 2011-es lakáspiac tranzakciószámait tekintve - bár a hivatalos KSH adatok még nem ismertek - az elmúlt három év legalacsonyabb eladási számaira számít az Otthon Centrum. A tranzakciószámok csökkenése nem annyira drámai, mint amikor a 2007-es 191 000 tranzakcióról 2009-ben a felére, 90 000 körülire esett vissza az eladások száma, de így is körülbelül 10 százalékos visszaesés történt 2010-ről 2011-re.

"A 2009-ben és 2010-ben tapasztalható országos 90 000 tranzakciós szintet nem tudta hozni a piac tavaly, nagyságrendileg 80 000 lakás cserélt tulajdonost. A csökkenés mögött a piacot 2011 első félévében jellemző kivárás, illetve, a második félévtől egyre érezhetőbb euróválság jelentette bizonytalanság áll. A végtörlesztés az év végén felpörgette a piacot, de ez sem volt elég, a 2010-es szintre már nem tudott felkapaszkodni az eladások száma." - mondta Kühne Kata az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója.

A tavalyi első félévre jellemző kereslet oldali kivárást leginkább az akkor még érvényben lévő moratóriumok, illetve ezeknek feloldásához kötődő várakozások fűtötték. Nagy mennyiségű, nyomott árú ingatlan piacra kerülése ugyanis jelentős árcsökkenést hozhatott volna. Erre nem került sor, mivel a moratóriumok feloldásával párhuzamosan bevezetett szabályok - főleg az árverési kvótarendszernek köszönhetően - szabályozott mederbe terelték a nem teljesítő hitelek mögötti ingatlanok értékesítését.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. december 8. 08:58
Sokan panaszkodnak a magas bankszámla költségek miatt, pedig már Magyarországon is találni olyan szá...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 8. 08:00
December elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket...
Holdblog  |  2022. december 8. 05:55
Ha Milton Friedmannak igaza volt, akkor előbb-utóbb jó hírrel szolgálhatunk az inflációval kapcsolat...
MEDIA1  |  2022. december 7. 15:55
A producer-showman vitába szállt Gulyás Márton műsorvezetővel arról, hogy a TV2 a Fidesz televíziója...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?