Jobb befektetés a lakás kiadása, mint egy bankbetét

Pénzcentrum
2012. január 26. 14:09

A 2011 szeptembere és decembere közti időszakban láthatóan megugrott a befektetési céllal vásárlók aránya, és a trend 2012 januárjában is folytatódik - álla Duna House legfrissebb elemzésében. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy kik is a befektetők, illetve hol, és mit vásárolnak.

A végtörlesztés hatására csökkenő lakásárak és a bizonytalan gazdasági környezet sok befektetési célú vásárlót vonzott az ingatlanpiacra, így arányuk a múlt hónapban már elérte a 24 százalékot, januárban pedig eddig a 31 százalékot az összes vevő közül. A vevők valamivel több, mint fele budapesti lakást vásárolt. Természetesen a fővárosi kerületek között is kialakult egy népszerűségi rangsor a befektetők körében, melyet a 7. kerület vezet. Az összes ilyen céllal elkelt budapesti lakás közül ez 13 százalékot tesz ki.


Az 5 legnépszerűbb kerület listáján a második a 14. kerület, ezt követik a 11. a 13. és a 9. kerületek. (Ez utóbbi nagyon magas átlagértéket mutat, ennek az oka, hogy a megvett lakások fele 2000 után épült új, vagy újszerű ingatlan.) A budapesti befektetői vásárlások átlagára egyébként 13,3 millió, méretét tekintve pedig 50 négyzetméteres.

Legintenzívebben a harmincasok vásárolnak befektetési céllal, átlagban valamivel 10 millió fölött. A legdrágább átlagárban, 12 millió körül az 50-esek vesznek befektetési ingatlant. Ha egy kicsit mélyebbre ásunk, jól látható, hogy a vállalkozói kör teszi ki a legnagyobb részt - 210 ezer forintos átlag négyzetméter árral.


Őket csak a felső vezetők előzik meg, akik a legnagyobb és legdrágább lakásokat veszik befektetésre, itt az átlag négyzetméter ár már 286 ezer forint. A vevők közel harmada tehát befektetésre vásárol és láthatóan nem klasszikus "befektető", hanem a lakosság különböző korú és státuszú szereplői, akik meglátták az ingatlanpiacban rejlő pillanatnyi lehetőségeket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Az ingatlan bérbeadása állapottól és helytől függő, de 7,5-10 százalék közötti hozamra képes, ami felülír minden banki befektetést. Ezen felül jó inflációkerülő megoldás és az árak is emelkedni fognak, igaz nehéz megjósolni, hogy ez mikor következik be. A végtörlesztés végével így nem áll meg újra az ingatlanpiac, feltehetően még pár hétig intenzíven pörög, így aki eladáson gondolkodott a közeljövőben, annak lehet, hogy érdemes előrehozni a szándékát, hiszen ebben a rövid intervallumban könnyebben vevőre találhat.

 

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?