A lakásmaffia trükkjei: ügyvédek is benne vannak a mutyiban

Pénzcentrum
2012. január 25. 11:18

Úgy tűnik, nehéz leállítani a Magyarországon működő lakásmaffiát: bár a napokban épp egy több mint tíz éve történt ingatlancsalási ügyekben született ítélet, a csalók trükkjei kifogyhatatlanok. Már a végtörlesztést is kihasználják.

Tíz év alatt került kérdőjel a mondat végére

Több mint tíz éve történt ingatlancsalási ügyekben született ítélet hétfőn Szegeden; a városi bíróság szerint a tizennyolc vádlott 1997 és 2002 között több sértettet megtévesztéssel vagy fenyegetéssel megfosztott a lakástulajdonától.

A bűncselekmények értelmi szerzőjének tartott első- és harmadrendű vádlottat - nem jogerősen - kilenc év börtönbüntetésre ítélték. Előzetes letartóztatásukat a bíróság azonnal elrendelte, a két nőt fegyőrök vitték el a tárgyalóteremből. A többi vádlott, akik feladata a bíróság álláspontja szerint az idős, beteg vagy más okból kiszolgáltatott sértettek "felhajtása" volt, tíz hónap és hat év közötti - egy részük végrehajtásában felfüggesztett - börtönt kapott. A vádlottak egy részével szemben a bíróság több millió forint pénzbüntetést szabott ki, s a sértettek javára kötelezte őket milliós kártérítések megfizetésére is.

A vádlottak a koruk miatt vagy egészségi okból nehéz helyzetbe került sértettek bizalmába férkőztek, majd rávették őket arra, hogy eltartási vagy adásvételi szerződést kössenek velük. Akadt olyan, írni és olvasni nem tudó sértett, akivel elhitették, hogy a házassága felbontásával kapcsolatos okiratot lát el kézjegyével, miközben adásvételi szerződést szignált. Egy másik esetben pedig egy pszichiátrián kezelt páciens azt gondolta, hogy az egyik vádlott - magát koncertszervező ügynöknek kiadva - lemezszerződést írat alá vele, miközben ő az aláírásával az ingatlanját adta el. Volt, akinek munkát ígértek, és olyan is, akinek a közüzemi tartozásait segítettek kifizetni - mint utóbb kiderült, a lakásáért cserébe.

A szerződések megkötésénél közreműködő ügyvédek közül ketten vádlottként álltak a bíróság elé. Volt olyan eset, amikor az ügyvéd tudta, hogy az adásvételi szerződést nem a tulajdonos írta alá, és az adásvétel kapcsán nem történt valós pénzmozgás. Más alkalommal pedig a jogásznak fel kellett volna ismernie, hogy a sértett - egészségi állapota miatt - képtelen felfogni a szerződés tartalmát. A bíróság az egyik ügyvédet öt év börtönre ítélte, a másik ügyvéd büntetése egy esztendő, végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés lett, s mindkettőjüket eltiltották a hivatásuk gyakorlásától, öt, illetve három évre.


A vádlottak az eljárás során azzal védekeztek, hogy nem becsapták, megtévesztették, hanem segítették a sértetteket. Több idős embert befogadtak, ápoltak, gondoskodtak az ellátásukról. Arra is hivatkoztak, hogy nem is volt szükségük az ingatlanok ellenértékére, mert cigarettacsempészésből és valutázásból jól megéltek; az elsőrendű vádlott szavai szerint "annyi pénzük volt, hogy el sem tudták szórni".

Az ítélet nem jogerős, mivel a vádlottak és a védők többsége fellebbezést jelentett be, néhány vádlott esetében az ügyész is gondolkodási időt kért.

Kecskeméti példa: így dolgoznak a csalók

Jól példázza az ingatlanmaffia módszereit az a kecskeméti eset, amelyről a baon.hu számolt be. Buki Péter 2010-ben került a kecskeméti kórházba, ahol a bizalmába férkőzött egyik betegtársa felesége. A 45 éves asszony gyakran meglátogatta, és szóba került, hogy Péter vevőt keres az anyjától örökölt lakásra. A nő egy alkalommal az erős gyógyszerek hatása alatt álló férfit elcipelte egy ügyvédi irodába, ahol azt mondta: segít az eladásban, ehhez azonban egy megbízási szerződést kell aláírnia.

Valójában egy adásvételi szerződést íratott alá a sértettel, mely szerint 4 millió forintért megvásárolta és ki is fizette a Botond utcai lakást. A férfi egyetlen forintot sem kapott, végleg elvesztette a lakását, mert azt a szerződés alapján átvezette a földhivatal a csaló nevére, ő pedig egy hónap múlva 4,3 millió forintért eladta egy jóhiszemű vevőnek, aki azonnal be is költözött Péter örökségébe.

A nő ellen nemrég emeltek vádat, a kecskeméti ügyészség álláspontja az, hogy a férfit tévedésbe ejtette az asszony. Az ügyvédről viszont nem csak a kamara, hanem az ügyészség is azt mondja, hogy nem követett el bűncselekményt.

Kihasználják a végtörlesztést

Napjainkban sok család számára a rögzített árfolyamon való végtörlesztés lehetősége még akkor is kecsegtető megoldásnak tűnik, ha ennek az az ára, hogy lakásuktól akár a tényleges piaci ár alatt megváljanak. Azonban erre a lehetőségre a bűnözők is felfigyeltek, és már konkrét bűncselekmények gyanúja is felmerült - figyelmeztet Gratzer Gábor rendőr alezredes az ingatlanmagazin.com-on megjelent tanulmányában.

Mint írja, a megkötött adásvételi szerződés alapján az áldozat nem kapta meg az ellenértéket, illetve az ellenértékből kizárólag a végtörlesztés történt meg. A már megtörtént esetekben 3-5 millió forintos végtörlesztést követően kerültek az ingatlan tulajdonjogok átírásra, és gyanú merült fel arra, hogy az áldozatok nem kapták meg a végtörlesztésen felül, a szerződés alapján nekik járó több millió forintot.

A módszer rendkívül egyszerű, a bűnözők az eladónak egy meglehetősen kecsegető ajánlatot tesznek, vagy elfogadják az általa meghirdetett vételárat. Ezután szerződést kötnek ügyvéd jelenlétében, amely természetesen csak akkor lesz érvényes, amennyiben a végtörlesztés alapján a pénzintézet kiadja a jelzálogjog törléséhez a hozzájárulást. Az adóssal abban állapodnak meg a bűnözők, hogy a szerződés aláírásakor nem adnak foglalót vagy előleget, hanem a teljes törlesztési összeget a pénzintézetnél fizetik meg, a fennmaradó vételárrészt azonban csak a tulajdonjog bejegyzését követően fogják átadni. Ennek persze feltétele, hogy az eladó a szerződésben hozzájáruljon a tulajdonjog bejegyzéséhez.

Egy esetben a szerződést készítő és ellenjegyző ügyvéd a felek előtte kinyilvánított akaratát rögzítette, sőt a későbbi áldozat figyelmét fel is hívta arra, hogy csak abban az esetben járuljon hozzá a tulajdonjog bejegyzéséhez, ha a teljes vételárat megkapta. Az eladó azonban, mivel megbízott a rendkívül "szimpatikus" vevőben, hozzájárulását adta a tulajdonjog bejegyzéséhez. Sokan viszont azért dönthetnek így, mert rendkívül fontos számukra a minél gyorsabb eladás, ezért bármilyen feltételbe belemennek.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?