-5 °C Budapest

Akár milliókat is kaszálhatsz az új árfolyamrögzítéssel

Pénzcentrum
2012. január 20. 05:27

Meg is szabadulhatunk a devizatartozásunk egy részétől az új árfolyamrögzítéssel. A piacinál jóval kedvezőbb forinthitelre cserélhetjük devizatartosásunkat, ehhez csak minden hónapban félre kell tennünk az árfolyamrögzítés alatt megspórolt összeget. Ha legalább 4 évig tesszük ezt és azt lakáskasszába befizetjük, akkor 294 ezer forint állami támogatáshoz juthatunk és közel 2 millió forint - igen kedvezményes - forintkölcsönhöz is. Ennek a hitelnek a költségei még alacsonyabbakis lehetnek, mint a devizahitelé, ráadásul kamat és devizakockázata sincs.

Mit kell tenni, ha kedvezményes forinthitelt és állami támogatást akarsz?

1. lépés: Árfolyamrögzítés igénylése (előreláthatólag áprilisban indulhat a program)
2. lépés: Bármelyik lakáskasszánál nyitnod kell egy számlát, ahova befizeted a havonta megspórolt összeget.
3. lépés: Kivárod a lakáskassza szerződés végét és a megfelelő pillanatban (erről lejjebb) betörleszted a megtakarításodat és az ahhoz kapcsolt kedvezményes hitel összegét a devizakölcsönödbe.
4. lépés: A lakáskasszától származó és eredeti devizahiteledet is fizeted a futamidő lejártáig.

A Fundamenta lakáskassza jogi állásfoglalása szerint erre lehetőség is van: az árfolyamrögzítés új konstrukciója - csakúgy, mint a korábbi - nem változtatja meg az eredetileg megkötött kölcsönszerződés jogcímét, így ha az az Ltp.tv. 8. §-a alapján lakáscélú kölcsönnek minősült és ezért kiváltható lett volna lakás-takarékpénztári finanszírozásból, akkor erre azt követően is van lehetőség, hogy a törlesztés tekintetében az ügyfél élt ezzel a fizetéskönnyítő eszközzel.

Jelenleg az OTP Lakástakaréknál a teljes, míg az Ersténél a számlanyitási díj felét engedik el. A Fundamenta Lakáskassza egy bögrét ad, méghozzá minden számlanyitójának.

A lakáskasszákat összehasonlító elemzésünk (érdemes összehasonlítani a hitelajánlatokat részletesebben, hiszen lehet érdemes nagyobb számlanyitási díjat kifizetni a kedvezőbb hitelfeltételekért cserébe): Melyik a legjobb lakáskassza?Tavasszal indulhat az új árfolyamrögzítés, mellyel korábbi elemzésünk szerint az adósok többsége több mint 20 ezer forintot spórol havonta. Közel 5 évig a fix árfolyam felett fizetendő kamatokat a bank és az állam közösen átvállalja. A fix árfolyam feletti részének tőketörlesztője egy elkülönített úgynevezett gyűjtőszámlán halmozódik. Mindenkinek megéri tehát belépnie a rendszerbe, hiszen gyakorlatilag ajándék, amit a bank és az állam átvállal. Mégis vannak olyanok, akiknek nem létszükség a törlesztőrészlet csökkenése, és inkább minél hamarabb szeretnének megszabadulni a tartozásuktól.

Ha valaki emellett dönt, a megspórolt 20 ezer forintot teljes egészében befizetheti egy lakáskasszába, ahol ezért évi 72 ezer forint állami támogatás jár. És olcsó hitel, közel 5 százalékos THM-mel, ingyenes előtörlesztéssel és nulla kamatkockázattal. A 20 ezer forintos befizetések húzza majd a pénztárcánkat, de ezzel legalább szinte biztosan fedezni tudjuk a gyűjtőszámlán közben felhalmozott tartozást, ráadásul állami támogatással. A fenti diagramon jól látszik, hogy az árfolyamrögzítés utáni időszak tetemes részében 20 150 plusz költségünk van a lakáskasszából, ami a megtakarítás és a számlavezetési díj, de még így is azzal számolhatunk, hogy a havi teher jelentősen csökken a mostanihoz képest.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A megtakarítási időszak végén lehet egy kis mozgásterünk az előtörlesztés kérésekor. A jelenlegi szabályozás szerint csak lassan, 3 hónap alatt utalnak a lakáskasszák kifizetéskor, de még így is marad mozgásterünk, hogy a legkedvezőbb árfolyamon törleszthessük devizatartozásunk jelentős részét. Itt még ügyelni kell arra is, hogy az előtörlesztésnek különböző költségei vannak. (A tőketartozás felének törlesztése után egyszer mindenki ingyenesen törleszthet be tartozásába.) A fenti példánkban szereplő hitel esetén közel 2 millió forint megtakarítást jelent ez a mai árfolyammal számolva.

A végtörlesztés és árfolyamrögzítést összehasonlító elemzésünkből kitűnt, hogy szinte minden hitel esetén megspórolható havi 20 ezer forint a jelenlegi árfolyamszintek mellett, ezt félretéve és lakáskasszába befizetve a Fundamenta hitelének adatait felhasználva kiszámoltuk, hogy mennyit nyerhetünk, ha lakáskasszába tesszük az öt évig megspórolt összeget.

 

 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 7. 19:13
Látványos amerikai technikai- és csapatsportok, valamint egy Emmy-díjas sporttörténelmi sorozat érke...
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?