15 °C Budapest

Akár milliókat is kaszálhatsz az új árfolyamrögzítéssel

Pénzcentrum
2012. január 20. 05:27

Meg is szabadulhatunk a devizatartozásunk egy részétől az új árfolyamrögzítéssel. A piacinál jóval kedvezőbb forinthitelre cserélhetjük devizatartosásunkat, ehhez csak minden hónapban félre kell tennünk az árfolyamrögzítés alatt megspórolt összeget. Ha legalább 4 évig tesszük ezt és azt lakáskasszába befizetjük, akkor 294 ezer forint állami támogatáshoz juthatunk és közel 2 millió forint - igen kedvezményes - forintkölcsönhöz is. Ennek a hitelnek a költségei még alacsonyabbakis lehetnek, mint a devizahitelé, ráadásul kamat és devizakockázata sincs.

Mit kell tenni, ha kedvezményes forinthitelt és állami támogatást akarsz?

1. lépés: Árfolyamrögzítés igénylése (előreláthatólag áprilisban indulhat a program)
2. lépés: Bármelyik lakáskasszánál nyitnod kell egy számlát, ahova befizeted a havonta megspórolt összeget.
3. lépés: Kivárod a lakáskassza szerződés végét és a megfelelő pillanatban (erről lejjebb) betörleszted a megtakarításodat és az ahhoz kapcsolt kedvezményes hitel összegét a devizakölcsönödbe.
4. lépés: A lakáskasszától származó és eredeti devizahiteledet is fizeted a futamidő lejártáig.

A Fundamenta lakáskassza jogi állásfoglalása szerint erre lehetőség is van: az árfolyamrögzítés új konstrukciója - csakúgy, mint a korábbi - nem változtatja meg az eredetileg megkötött kölcsönszerződés jogcímét, így ha az az Ltp.tv. 8. §-a alapján lakáscélú kölcsönnek minősült és ezért kiváltható lett volna lakás-takarékpénztári finanszírozásból, akkor erre azt követően is van lehetőség, hogy a törlesztés tekintetében az ügyfél élt ezzel a fizetéskönnyítő eszközzel.

Jelenleg az OTP Lakástakaréknál a teljes, míg az Ersténél a számlanyitási díj felét engedik el. A Fundamenta Lakáskassza egy bögrét ad, méghozzá minden számlanyitójának.

A lakáskasszákat összehasonlító elemzésünk (érdemes összehasonlítani a hitelajánlatokat részletesebben, hiszen lehet érdemes nagyobb számlanyitási díjat kifizetni a kedvezőbb hitelfeltételekért cserébe): Melyik a legjobb lakáskassza?Tavasszal indulhat az új árfolyamrögzítés, mellyel korábbi elemzésünk szerint az adósok többsége több mint 20 ezer forintot spórol havonta. Közel 5 évig a fix árfolyam felett fizetendő kamatokat a bank és az állam közösen átvállalja. A fix árfolyam feletti részének tőketörlesztője egy elkülönített úgynevezett gyűjtőszámlán halmozódik. Mindenkinek megéri tehát belépnie a rendszerbe, hiszen gyakorlatilag ajándék, amit a bank és az állam átvállal. Mégis vannak olyanok, akiknek nem létszükség a törlesztőrészlet csökkenése, és inkább minél hamarabb szeretnének megszabadulni a tartozásuktól.

Ha valaki emellett dönt, a megspórolt 20 ezer forintot teljes egészében befizetheti egy lakáskasszába, ahol ezért évi 72 ezer forint állami támogatás jár. És olcsó hitel, közel 5 százalékos THM-mel, ingyenes előtörlesztéssel és nulla kamatkockázattal. A 20 ezer forintos befizetések húzza majd a pénztárcánkat, de ezzel legalább szinte biztosan fedezni tudjuk a gyűjtőszámlán közben felhalmozott tartozást, ráadásul állami támogatással. A fenti diagramon jól látszik, hogy az árfolyamrögzítés utáni időszak tetemes részében 20 150 plusz költségünk van a lakáskasszából, ami a megtakarítás és a számlavezetési díj, de még így is azzal számolhatunk, hogy a havi teher jelentősen csökken a mostanihoz képest.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A megtakarítási időszak végén lehet egy kis mozgásterünk az előtörlesztés kérésekor. A jelenlegi szabályozás szerint csak lassan, 3 hónap alatt utalnak a lakáskasszák kifizetéskor, de még így is marad mozgásterünk, hogy a legkedvezőbb árfolyamon törleszthessük devizatartozásunk jelentős részét. Itt még ügyelni kell arra is, hogy az előtörlesztésnek különböző költségei vannak. (A tőketartozás felének törlesztése után egyszer mindenki ingyenesen törleszthet be tartozásába.) A fenti példánkban szereplő hitel esetén közel 2 millió forint megtakarítást jelent ez a mai árfolyammal számolva.

A végtörlesztés és árfolyamrögzítést összehasonlító elemzésünkből kitűnt, hogy szinte minden hitel esetén megspórolható havi 20 ezer forint a jelenlegi árfolyamszintek mellett, ezt félretéve és lakáskasszába befizetve a Fundamenta hitelének adatait felhasználva kiszámoltuk, hogy mennyit nyerhetünk, ha lakáskasszába tesszük az öt évig megspórolt összeget.

 

 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
MEDIA1  |  2022. május 26. 19:19
People Group néven folytatja tevékenységét a jövőben a 1080p Reklám- és médiaügynökség – közölték la...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?