4 °C Budapest

Az OTP-nél sincs több végtörlesztő hitel

Pénzcentrum
2012. január 17. 16:22

Már az OTP Bank sem nyújt több végtörlesztő hitelt - derül ki legfrissebb hirdetményükből. Az FHB és az OTP bankok voltak az utolsók, akik még fogadtak be végtörlesztésre vonatkozó hitelkérelmet. Még némi lehetőség ugyan maradt a hitelkiváltásra a legnagyobb magyar hitelintézetnél is, de ez már keveseknek lehet kiút.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A hirdetmény szövege:

"2012. január 17‐től a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény 200/B. §‐a szerinti, deviza hitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztéshez jelzálog típusú hitel kizárólag abban az esetben igényelhető, amennyiben 2012. január 17‐én az OTP Bank rendelkezésére áll a fedezetül felajánlott ingatlanról az OTP Jelzálogbank Zrt. által készített, az igénylés időpontjától számított egy évnél nem régebbi - az ügyfél kezdeményezésére készített - hitelbiztosítéki érték‐megállapítás."

A fenti szövegből kiderül, hogy csak abban az esetben fogad be ez után is végtörlesztő hitelt az OTP, ha már előzetesen benyújtásra került egy évesnél nem régebbi értékbecslés.

Ha csak a deviza és az új forinthitelek törlesztőrészlete közötti különbségeket nézzük, akkor is elgondolkoztató kinek érhette meg a váltás az OTP által kínált hitellel, amit 15 százalékos THM felett nyújtott a bank. Az új árfolyamrögzítés lehetőségét figyelembe véve szinte biztosan kijelenthető: érdemesebb inkább megtartani jelenlegi devizatartozásiunkat.

A 15,43 százalékos THM mellett kínálta végtörlesztő hitelét az OTP Bank, a jelenlegi árfolyamon ez csak azon hitelek esetében lehetett megfontolandó ajánlat, melyeknek futamideje igen rövid vagy a teljes költsége a piaci átlag felett van

Jobb várni az új árfolyamrögzítésre?

Korábbi elemzésünkben már kiveséztük az új árfolyamrögzítés lehetőségét, akkor megállapítottuk, hogy több hitel esetén is érdemes kivárni az új lehetőségre, mint most magas költségekkel végtörleszteni. Az OTP 15 százalékos hitele esetén is megnéztük, hogy mit nyerhetünk volna

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Korábbi elemzésünk és a következő ábra magyarázata: Végtörlesztés vagy árfolyamrögzítés, melyik a jobb?

A két lehetőséget összehasonlítva jól látszik, hogy az árfolyamrögzítés a feltételezett 250 CHF/HUF árfolyamszint mellett sokkal jobb megoldás. 2,5 millió forinttal kevesebbet kelhet így visszafizetni, mint a forinthitel esetén. Számításaink szerint, még ha 270 forint felé megy az árfolyam, akkor is 800 ezer forinttal olcsóbb az árfolyamrögzített devizahitel és ekkor még a forinthitelt is sújtó kamatkockázatokkal nem is számoltunk.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20