3 °C Budapest

Az OTP-nél sincs több végtörlesztő hitel

Pénzcentrum
2012. január 17. 16:22

Már az OTP Bank sem nyújt több végtörlesztő hitelt - derül ki legfrissebb hirdetményükből. Az FHB és az OTP bankok voltak az utolsók, akik még fogadtak be végtörlesztésre vonatkozó hitelkérelmet. Még némi lehetőség ugyan maradt a hitelkiváltásra a legnagyobb magyar hitelintézetnél is, de ez már keveseknek lehet kiút.

A hirdetmény szövege:

"2012. január 17‐től a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény 200/B. §‐a szerinti, deviza hitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztéshez jelzálog típusú hitel kizárólag abban az esetben igényelhető, amennyiben 2012. január 17‐én az OTP Bank rendelkezésére áll a fedezetül felajánlott ingatlanról az OTP Jelzálogbank Zrt. által készített, az igénylés időpontjától számított egy évnél nem régebbi - az ügyfél kezdeményezésére készített - hitelbiztosítéki érték‐megállapítás."

A fenti szövegből kiderül, hogy csak abban az esetben fogad be ez után is végtörlesztő hitelt az OTP, ha már előzetesen benyújtásra került egy évesnél nem régebbi értékbecslés.

Ha csak a deviza és az új forinthitelek törlesztőrészlete közötti különbségeket nézzük, akkor is elgondolkoztató kinek érhette meg a váltás az OTP által kínált hitellel, amit 15 százalékos THM felett nyújtott a bank. Az új árfolyamrögzítés lehetőségét figyelembe véve szinte biztosan kijelenthető: érdemesebb inkább megtartani jelenlegi devizatartozásiunkat.

A 15,43 százalékos THM mellett kínálta végtörlesztő hitelét az OTP Bank, a jelenlegi árfolyamon ez csak azon hitelek esetében lehetett megfontolandó ajánlat, melyeknek futamideje igen rövid vagy a teljes költsége a piaci átlag felett van

Jobb várni az új árfolyamrögzítésre?

Korábbi elemzésünkben már kiveséztük az új árfolyamrögzítés lehetőségét, akkor megállapítottuk, hogy több hitel esetén is érdemes kivárni az új lehetőségre, mint most magas költségekkel végtörleszteni. Az OTP 15 százalékos hitele esetén is megnéztük, hogy mit nyerhetünk volna

Korábbi elemzésünk és a következő ábra magyarázata: Végtörlesztés vagy árfolyamrögzítés, melyik a jobb?

A két lehetőséget összehasonlítva jól látszik, hogy az árfolyamrögzítés a feltételezett 250 CHF/HUF árfolyamszint mellett sokkal jobb megoldás. 2,5 millió forinttal kevesebbet kelhet így visszafizetni, mint a forinthitel esetén. Számításaink szerint, még ha 270 forint felé megy az árfolyam, akkor is 800 ezer forinttal olcsóbb az árfolyamrögzített devizahitel és ekkor még a forinthitelt is sújtó kamatkockázatokkal nem is számoltunk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. november 28. 06:01
Amikor a gazdasági teljesítmény romlására és a háztartások rendelkezésre álló jövedelmének stagnálás...
Bankmonitor  |  2022. november 27. 14:34
Kimondani is szörnyű, de idén októberben már 21 százalék fölötti az infláció. Az egyre nehezedő anya...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06