Nincs menekvés, összeroppannak a magyarok a hitelek alatt

Pénzcentrum
2012. január 12. 17:10

Elérte a 910 ezret a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR), régi nevén a BAR-listán szereplő adósok száma 2011 utolsó három hónapjában. A fennálló lakossági mulasztások és az élő tartozással rendelkezők számának növekedési üteme viszont számottevően csökkent. A negatív adóslistát várhatóan tavasztól pozitív adóslista egészíti ki, mely javíthatja a fizetőképes ügyfelek hitelhez jutását. A meglévő adósok fizetőképességét pedig a várhatóan tavasszal induló kedvezményes árfolyamrögzítés is javíthatja.

A BISZ Zrt. legfrissebb, december végére vonatkozó adatai szerint jelenleg 910 ezer magánszemély szerepel a BAR-listán, vagyis ennyien vannak azok, akik számára legalább 90 napos, minimálbért meghaladó összegű folyamatos késedelem vagy visszaélés, csalás miatt gyakorlatilag lehetetlen a banki hitelhez jutás.

A lista tavaly február végén volt a leghosszabb, ekkor 939 ezren szerepeltek a rendszerben, azonban egy jogszabályi változás miatt az egy éven túli lezárt tartozással rendelkezők, mintegy százezer fő márciusban kikerült belőle. Ha nem történt volna ez a bankok által egyáltalán nem üdvözölt változás, a BAR-listások száma mára valószínűleg meghaladta volna az egymilliót, de a jogszabályi változással együtt is majdnem ugyanannyira nőtt, ahol az eddigi csúcson volt.

Többet mond az élő mulasztással rendelkező magánszemélyek száma, hiszen őket nem érintette a döntés, és ez a szám jobban mutatja az aktuális fejleményeket is. Jelenleg 849 ezren vannak azok, akik még nem rendezett tartozás miatt szerepelnek a KHR-ben, ami 10,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 768 ezret.

A 849 ezer mulasztóra 1 567 000 fennálló mulasztás jutott december végén, ami 9,3 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi adatnál. Magas tehát az egyszerre több hitelügylet esetében is késedelemmel rendelkezők aránya. A lezárt mulasztások száma ugyanakkor 374 ezerről 137 ezerre csökkent, de ez az említett jogszabályi változás következménye, hisz ma már csak a legfeljebb egy éve lezárt ügyletek szerepelnek a rendszerben.

Optimizmusra ad okot, hogy a negyedik negyedévben csökkent a KHR-be kerülők számának növekedési üteme. Mindez előrevetítheti, hogy a negyedik negyedévben kevésbé nőtt a bankok nem teljesítő lakossági hiteleinek állománya is, ám erről majd csak a következő hetekben kaphatunk pontosabb képet a PSZÁF és az MNB statisztikáiból.

Éves összevetésben is tovább nőtt 2011-ben az aktív BAR-listások létszáma és mulasztásaik darabszáma, de a növekedési ütem már jóval kisebb volt, mint az előző négy esztendőben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vállalkozási alrendszer a vállalkozók adatait háromfajta nyilvántartásban, hitelszerződések, fizetésképtelen vállalkozások és felmondott készpénz-helyettesítő fizetési eszköz elfogadási szerződések szerint tárolja. A lakosságival ellentétben ez a rendszer teljes listás nyilvántartás, vagyis a teljesítő szerződéseket is tartalmazza. Szeptember végén 171 ezer vállalkozást tartottak nyilván a rendszerben, szemben az egy évvel korábbi 178 ezerrel.

Az élő vállalati hitelszerződések száma szeptember végén 389 ezer darab volt, ami közel 3 százalékkal marad el a tavalyelőtt decemberitől. Amint arról a Portfolio.hu beszámolt, egy új törvény értelmében várhatóan tavaszig feláll hazánkban a pozitív adóslista a lakossági ügyfelek esetében is, amit szintén a BISZ Zrt. működtet majd.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm