22 °C Budapest

Nincs hitel a közszolgáknak: ezen bukhat a kormány ötlete

Pénzcentrum
2012. január 16. 13:46

Még ha elegendő is lenne a hátralévő két hét, akkor is akad még egy gond a kormány által kínált kamattámogatással: nincs megfelelő hitel a piacon. Egy az Index birtokába jutott dokumentum szerint kamattámogatással segítené a kormány a közalkalmazottak végtörlesztését. Több feltétel mellett megszabnák a kiváltó hitel maximum THM-jét is, ami nem lehetne magasabb, mint az egyéves állampapír-referenciahozam 3 százalékponttal növelt értéke. De 12 százalék körül jelenleg nincs végtörlesztő hitel egy nagyobb hitelintézetnél sem.

A jelenlegi egyéves állampapír-referenciahozam 9 százalék, ez 12 százalékos THM gátat szab az közalkalmazottak hiteldíjának. Jelenleg két nagyobb hitelintézet, az OTP és az FHB kínál devizahitel kiváltásra jelzálogkölcsönöket, a legolcsóbbat 12,63 százalékos díjjal, ez bőven a kormány által elvárt érték felett van.

Az előterjesztés az eltartott gyerekek számától tenné függővé a támogatás mértékét. A gyerektelenek maximum 3,75 millió forintos forinthitelre kaphatnák meg a 2 százalékpontos kamatkedvezményt, ez egy gyerekkel 4,5 millióra, két gyerekkel 5,25 millióra, míg három gyerek esetén 7,5 millióra nőne - írja az Index.

Azon túl, hogy egy jelenlegi hitel sem felel meg a fenti kritériumnak, a hátralévő idő is túl szűk. Január 30-ig kell visszavonhatatlan hitelígérvényt szereznie az 55 ezer közalkalmazott devizaadósnak bankjuktól, ami lehetetlen feladatnak tűnik.

Ha nem lenne lehetetlen, jól járnának a közszolgák!

Számításaink szerint nem járnának rosszul a közszolgák, hogyha 10 (12-2) százalékos hitelből tudnák visszafizetni devizatartozásukat a fix árfolyamon. A nem sokára valós lehetőségként is megjelenő új árfolyamrögzítéssel összehasonlítva 3 millió forinttal is jobban járhatnak a jelenlegi árfolyamszintek mellett.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 25. 17:01
Hosszú fejezet zárult le Roman Abramovics távozásával, aki 19 esztendő után adta át azt a klubot, am...
MEDIA1  |  2022. május 25. 16:48
Automatizált stúdió segíti a 200 munkatárs munkáját.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?