-5 °C Budapest

Nincs hitel a közszolgáknak: ezen bukhat a kormány ötlete

Pénzcentrum
2012. január 16. 13:46

Még ha elegendő is lenne a hátralévő két hét, akkor is akad még egy gond a kormány által kínált kamattámogatással: nincs megfelelő hitel a piacon. Egy az Index birtokába jutott dokumentum szerint kamattámogatással segítené a kormány a közalkalmazottak végtörlesztését. Több feltétel mellett megszabnák a kiváltó hitel maximum THM-jét is, ami nem lehetne magasabb, mint az egyéves állampapír-referenciahozam 3 százalékponttal növelt értéke. De 12 százalék körül jelenleg nincs végtörlesztő hitel egy nagyobb hitelintézetnél sem.

A jelenlegi egyéves állampapír-referenciahozam 9 százalék, ez 12 százalékos THM gátat szab az közalkalmazottak hiteldíjának. Jelenleg két nagyobb hitelintézet, az OTP és az FHB kínál devizahitel kiváltásra jelzálogkölcsönöket, a legolcsóbbat 12,63 százalékos díjjal, ez bőven a kormány által elvárt érték felett van.

Az előterjesztés az eltartott gyerekek számától tenné függővé a támogatás mértékét. A gyerektelenek maximum 3,75 millió forintos forinthitelre kaphatnák meg a 2 százalékpontos kamatkedvezményt, ez egy gyerekkel 4,5 millióra, két gyerekkel 5,25 millióra, míg három gyerek esetén 7,5 millióra nőne - írja az Index.

Azon túl, hogy egy jelenlegi hitel sem felel meg a fenti kritériumnak, a hátralévő idő is túl szűk. Január 30-ig kell visszavonhatatlan hitelígérvényt szereznie az 55 ezer közalkalmazott devizaadósnak bankjuktól, ami lehetetlen feladatnak tűnik.

Ha nem lenne lehetetlen, jól járnának a közszolgák!

Számításaink szerint nem járnának rosszul a közszolgák, hogyha 10 (12-2) százalékos hitelből tudnák visszafizetni devizatartozásukat a fix árfolyamon. A nem sokára valós lehetőségként is megjelenő új árfolyamrögzítéssel összehasonlítva 3 millió forinttal is jobban járhatnak a jelenlegi árfolyamszintek mellett.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 7. 19:13
Látványos amerikai technikai- és csapatsportok, valamint egy Emmy-díjas sporttörténelmi sorozat érke...
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?