Ki nem jut olcsón pénzhez? Díjat kell csökkentenie a bankoknak

Pénzcentrum
2011. december 11. 08:07

Több százalékpontot is nőttek a jelzáloghitelek kamatai, ezzel szemben a személyi kölcsönök hiteldíjai szinte semmit nem változtak az elmúlt időszakban. Egyre kevesebben döntenek a hitelfelvétel mellett a karácsonyi szezonban, csupán az emberek 4 százaléka tervezi személyi kölcsön felvételét az idei ünnepekre. Viszont a 4 százaléknak sem mindegy mennyit fizet a hiteléért, a bankok legjobb ajánlatait szedtük össze.

A diagramon is jól látszik, hogy alig változtak a THM-ek az elmúlt időszakban. A legjobb ügyfelek (magas igazolt jövedelem) találnak nem sokkal 20 százalékos hiteldíj fölött megfelelő ajánlatot. Ez különösen a 14 százalék körüli jelzáloghitel kamatokat látva meglepő. Az ügyintézés ezeknél a hiteleknél sokkal egyszerűbb, mint a jelzálogfedezettel rendelkezőkénél, hiszen nincs se értékbecslés se jelzálogbejegyzés.

Két különböző hitelösszeg esetén is megvizsgáltuk az átlagos díjakat a Bankracio.hu oldal segítségével, a legtöbb esetben nincs kezdeti költség, vagy azt a nyújtott hitelösszegből vonja le a bank.

 

 


Januártól a személyi kölcsönöket egy jegybanki alapkamat plusz 24 százalékos díjmaximuma fogja kordában tartani. A mostani összeállításunkból viszont szembetűnő, hogy alig van hitel ilyen magas hiteldíj-mutatóval. Leginkább az alacsonykeresetűeket sújthatja majd ez a felső határ, hiszen ők azok, akik a magasabb kockázat miatt nem kapnak a bankoktól ilyen kedvező ajánlatokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"A személyi kölcsön igénylése sokkal gyorsabb, mint a jelzáloghiteleké, akár 2-3 nap alatt hozzá lehet jutni a pénzhez és jellemzően kezdeti költségei sincsenek (ha mégis vannak, akkor azok is minimálisak, és a bankok ezek nagy részét visszaadják). Már 100 000 forinttól is lehet igényelni 6 000 000 forintig, de 2 000 000 forint feletti már jobban megéri a szabad felhasználású hitel" - figyelmeztet Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője.

Pénzcentrum vélemény
Mivel a THM-ek számításakor a futamidő hossza és a fizetési gyakoriság is meghatározó! Ezekkel játszva csökkenthetik 30,5 százalékos díj alá a teljes hiteldíjat a bankok. Egyre hosszabb futamidők várhatók, melyekkel a visszafizetendő teljes összegek is nőhetnek. A THM plafon azok számára lehet a legkedvezőtlenebb, akik nem rendelkeznek megfelelően magas jövedelemmel. Az ő hitelezésük a magasabb kockázat miatt kiszorulhat a banki rendszerből, ami csak az uzsorásoknak kedvezhet.

 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18