11 °C Budapest

Hitelből végtörlesztenél? Ezt kínálják most a bankok

Pénzcentrum
2011. október 28. 11:00

Továbbra sem lehet találni igazán kedvező forinthitelt végtörlesztésre. Lelassultak az események a jelzáloghitelek piacán, a referenciarátához kötés és a kötelező pozitív adóslista felállítása előtt, a végtörlesztés kellős közepén megemelkedett THM-ek beálltak egy igen széles, 10 - 14 százalékok közötti sávba. De jó ez a hitelből végtörleszteni szándékozóknak?

A kormányzati számítások szerint a devizahitelesek 10-15 százaléka él majd a végtörlesztés lehetőségével, ez várhatóan 500 és 750 milliárd forintnyi hitelkiváltást jelent - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter képviselői írásbeli kérdésre adott válaszában. A miniszter megerősítette: a kormány, ha kell, újabb intézkedéseket hoz a devizahitelesek érdekében

Az általunk megkérdezett hitelintézetek közül csak hárman válaszoltak arra a kérdésre, devizahitel kiváltásra is nyújtanak forinthitelt. Az elmúlt egy hónapban többen jelezték, hogy külön terméket dolgoznak ki erre a célra, de ez eddig nem történt meg. Nézzük azt a három bankot, ahol biztosan kaphatunk hitelt végtörlesztésre, néhol gyorsított ügyintézéssel.

A cikk megjelenése után a Gránit Bank is jelezte lapunknak, hogy a fiókjaiban elérhető jelzálogalapú hiteleket fel lehet használni végtörlesztésre is. A bank által kínált kölcsönök THM-jét táblázatunkban feltüntettük.


>> Jobban járnál a forinthitellel? Végtörlesztő kalkulátor <<


A K&H jelenleg a bankon kívülről érkező ügyfeleknek kínál forinthitelt. Jelenleg a "K&H ingatlanfedezetű hitel - csak kamattal" gyorsított eljárással hitelkonstrukció vehető igénybe az újonnan érkező hitelállomány esetén, vagyis K&H devizahiteleseinek nincs lehetősége a bankon belüli kiváltásra. A Bankon kívüli ügyfeleknek nyújtott hitel THM-je 10,3 százalék. A Budapest Bank sem dolgoz ki új terméket végtörlesztésre, azonban a hitelkiváltáshoz a bank meglévő forintalapú jelzáloghitelei továbbra is elérhetőek mind a saját, mind a külső ügyfelek számára. THM (%): 12,36%. Kezdeti költséget a bank nem számol fel, az ügyfélnek csak a bankon kívül álló díjakkal kell számolnia (közjegyző, földhivatal stb.). A bank terméktulajdonságának köszönhetően a bankszámlán tartott pénz csökkentheti a törlesztőrészletet vagy a futamidőt, ezért magasabb keresetűeknek alternatíva lehet alacsonyabb THM értékű konstrukciókkal szemben is a bank "Egyenlítő Hitele"

 


A takarékbank arról számolt be, hogy a hálózatukban egységesen kínált hitel THM-e 11,42 százalék, de ettől az egyes szövetkezeti intézmények eltérhetnek. Amennyiben takarékszövetkezetektől kívánunk hitelt felvenni, keressük fel a legközelebbi fiókot; a korlátos erősforrások miatt a legtöbb intézmény csak a saját vonzáskörzetében tud hitelt nyújtani. A takarékpontokban is elérhető kölcsön esetén számolni kell az ingatlan-nyilvántartásieljárás díjjal, mely 12 600 Ft/ingatlan, valamint a számlavezetés díjra, ami 199 Ft/hó (mivel ennek nyitása kötelező).

Az alábbi táblázatban a bankok hirdetményében szereplő nem feltétlenül kiváltó jelzáloghitelek díjait tartalmazza.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Eddig is ismert volt a szövetkezetből bankká alakult Pannon Takarékban ajánlata, mely a kezdeti 10,72 százalékos THM-jét mára 11,42 százalékra növelte. Nem kaptunk visszajelzést ugyan a Volksbanktól, de úgy tudjuk a náluk 9,32 százalékos THM-mel kínált hitelt végtörlesztése is fel lehet használni. Ez a bank volt az egyik, mely csökkentette a hitel díjait az elmúlt időszakban. Az OTP, Erste és a CIB viszont nem nyúlt a termékhez az elmúlt 22 napban. 


EZT OLVASTAD MÁR?