Tippek: amit a végtörlesztésről tudni kell

Pénzcentrum
2011. október 26. 05:32

Olvasóinktól kapott több száz levélből kiderült, nem minden kérdés tisztázott még a végtörlesztéssel kapcsolatban. Összegyűjtöttük a legtipikusabb kérdéseket és válaszolunk is rájuk. Az olvasóink leveleiből már szemezgettünk, emlékeztetőül: több olvasónk 20 perc alatt elintézte a teljes végtörlesztést, de voltak olyanok is, akik pórul jártak a lehetőséggel.

Mi a végtörlesztés?
A teljes tartozás előrehozott egyösszegű előtörlesztése.

Miért jó ez nekem?
A jelenlegi piaci értékrknél jóval alacsonyabb árfolyamszinteken rendezhetjük tartozásunkat. Végtörlesztés során már csak a teljes devizatartozásunk csökkentett árfolyammal szorzott összegét kell forintban megfizetnünk. Így akár még magasabb kamatozású forinthitellel is érdemes lehet kiváltani devizahitelünket. Végtörlesztéskor alkalmazott árfolyamok: 180 CHF/HUF, 250 EUR/HUF, 2 JPY/HUF.


>> Végtörlesztés kalkulátor. Számold ki Te is! <<


Meddig végtörleszthetek?
December 30-ig lehet benyújtani a bankokhoz a végtörlesztési igényt, melynek befogadása után még 60 nap áll rendelkezésre a teljes tartozás rendezéséhez.

Már felmondták a hitelem, végtörleszthetek? Mennyivel fizetek ekkor többet?
Csak a június 30-a után felmondott hitelek esetén, ebben az esetben a fennmaradt tartozást is ki kell egyenlíteni, méghozzá az aktuális árfolyamon, legkésőbb a végtörlesztés időpontjáig.


Fizetnem kell a törlesztőrészleteket a végtörlesztési igényem leadása után?
Igen! Végtörlesztési igény leadása után is fizetni kell a törlesztőrészleteket, amennyiben ez nem történik meg, nem végtörleszthetünk. A hátralékokat legkésőbb az igény beadása utáni 60. napon rendezni kell az aktuális árfolyamon, csak így nyílik lehetőség a végtörlesztésre.

Végtörlesztettem, vissza kell fizetnem az árfolyam különbözetet, ha az alkotmánybíróság vagy egy uniós határozat megsemmisíti a végtörlesztési törvényt?
Erre nehéz ma még válaszolni, de valószínűleg ebben az esetben az állam felel majd az így felmerülő költségekért.

Milyen hiteleket lehet rögzített árfolyamon visszafizetni?

Hivatalos megfogalmazás szerint Magyarország területén, lakóingatlanon bejegyzett zálogjog alapján nyújtott hiteleket lehet végtörleszteni. Ebbe a körbe beleesik a deviza és a deviza alapú hitel is, hitelcéltól függetlenül. Ha szabad felhasználású jelzáloghitelből plazmatévét vagy autót vettünk, akkor igen, amennyiben sima autóhitel vagy lízing szerződésünk van, nem élhetünk a végtörlesztés lehetőségével. Hol az igazság, mi sem tudjuk!

Van felső összeghatár, amit még végtörleszthetek?
Nincs!

Lehetséges a hitelből és megtakarításból/családi kölcsönből való kombinált végtörlesztés?
Igen, minden bank lehetőséget ad erre. Eleinte voltak olyan hitelintézetek, melyek arra hivatkozva, hogy egyösszegű végtörlesztésről lehet csak szó, nem fogadták el, ha két külön forrásból érkezett a végtörlesztésre szánt összeg. Hasonló hozzáállás ma már nem tapasztalható.

Több részletben folyósított hitelem van, melyből több is a törvényben meghatározott árfolyamszint felett került kiutalásra. Végtörleszthetek?
Igen, amennyiben az eddig kifolyósított hitelösszegekkel súlyozott árfolyamszintek átlaga a fixált értékek alatt van. Ha esetleg még van olyan részlete a hitelnek, ami nem került folyósításra, arról le kell mondanunk.

Van a végtörlesztésnek költsége?

Nincs, amennyiben semmilyen hátralékunk nem keletkezett a hitelintézet felé. A teljes procedúra - földhivatali bejegyzést is ideértve - ingyenes. Ez persze nem vonatkozik a végtörlesztésre szánt forinthitel felvételére, aminek a normál hitelfelvételkor is megszokott díjait kell fizetnünk. >>tovább>>

Mi történik, ha beadom az igényem és mégsem tudok végtörleszteni?
Semmi. Marad a devizahitelünk, melynek megmarad minden eddig is ismert kockázata. Amennyiben visszautasításra került a végtörlesztési igényünk, vagy lejár a 60 nap, december 30-ig még újra beadhatjuk az igényünket.

Az átstrukturált és az árfolyamfixált hitelesek is igénybe vehetik?

Igen, de a gyűjtőszámlán felhalmozott tartozást is rendezni kell legkésőbb a végtörlesztés időpontjáig.

Milyen adókötelezettségem van a végtörlesztés során?
Sem illeték, sem SZJA kötelezettség nincs végtörlesztés után. Amennyiben ajándékba kapott pénzösszegből végtörlesztünk, akkor persze a megfelelő ajándékozási illetéket meg kell fizetnünk. Baráti és családi kölcsön esetén nincs ilyen díj. >>tovább>>

NAPTÁR
Tovább
2021. április 22. csütörtök
Csilla, Noémi
16. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?