23 °C Budapest

Tippek: amit a végtörlesztésről tudni kell

Pénzcentrum
2011. október 26. 05:32

Olvasóinktól kapott több száz levélből kiderült, nem minden kérdés tisztázott még a végtörlesztéssel kapcsolatban. Összegyűjtöttük a legtipikusabb kérdéseket és válaszolunk is rájuk. Az olvasóink leveleiből már szemezgettünk, emlékeztetőül: több olvasónk 20 perc alatt elintézte a teljes végtörlesztést, de voltak olyanok is, akik pórul jártak a lehetőséggel.

Mi a végtörlesztés?
A teljes tartozás előrehozott egyösszegű előtörlesztése.

Miért jó ez nekem?
A jelenlegi piaci értékrknél jóval alacsonyabb árfolyamszinteken rendezhetjük tartozásunkat. Végtörlesztés során már csak a teljes devizatartozásunk csökkentett árfolyammal szorzott összegét kell forintban megfizetnünk. Így akár még magasabb kamatozású forinthitellel is érdemes lehet kiváltani devizahitelünket. Végtörlesztéskor alkalmazott árfolyamok: 180 CHF/HUF, 250 EUR/HUF, 2 JPY/HUF.


>> Végtörlesztés kalkulátor. Számold ki Te is! <<


Meddig végtörleszthetek?
December 30-ig lehet benyújtani a bankokhoz a végtörlesztési igényt, melynek befogadása után még 60 nap áll rendelkezésre a teljes tartozás rendezéséhez.

Már felmondták a hitelem, végtörleszthetek? Mennyivel fizetek ekkor többet?
Csak a június 30-a után felmondott hitelek esetén, ebben az esetben a fennmaradt tartozást is ki kell egyenlíteni, méghozzá az aktuális árfolyamon, legkésőbb a végtörlesztés időpontjáig.


Fizetnem kell a törlesztőrészleteket a végtörlesztési igényem leadása után?
Igen! Végtörlesztési igény leadása után is fizetni kell a törlesztőrészleteket, amennyiben ez nem történik meg, nem végtörleszthetünk. A hátralékokat legkésőbb az igény beadása utáni 60. napon rendezni kell az aktuális árfolyamon, csak így nyílik lehetőség a végtörlesztésre.

Végtörlesztettem, vissza kell fizetnem az árfolyam különbözetet, ha az alkotmánybíróság vagy egy uniós határozat megsemmisíti a végtörlesztési törvényt?
Erre nehéz ma még válaszolni, de valószínűleg ebben az esetben az állam felel majd az így felmerülő költségekért.

Milyen hiteleket lehet rögzített árfolyamon visszafizetni?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hivatalos megfogalmazás szerint Magyarország területén, lakóingatlanon bejegyzett zálogjog alapján nyújtott hiteleket lehet végtörleszteni. Ebbe a körbe beleesik a deviza és a deviza alapú hitel is, hitelcéltól függetlenül. Ha szabad felhasználású jelzáloghitelből plazmatévét vagy autót vettünk, akkor igen, amennyiben sima autóhitel vagy lízing szerződésünk van, nem élhetünk a végtörlesztés lehetőségével. Hol az igazság, mi sem tudjuk!

Van felső összeghatár, amit még végtörleszthetek?
Nincs!

Lehetséges a hitelből és megtakarításból/családi kölcsönből való kombinált végtörlesztés?
Igen, minden bank lehetőséget ad erre. Eleinte voltak olyan hitelintézetek, melyek arra hivatkozva, hogy egyösszegű végtörlesztésről lehet csak szó, nem fogadták el, ha két külön forrásból érkezett a végtörlesztésre szánt összeg. Hasonló hozzáállás ma már nem tapasztalható.

Több részletben folyósított hitelem van, melyből több is a törvényben meghatározott árfolyamszint felett került kiutalásra. Végtörleszthetek?
Igen, amennyiben az eddig kifolyósított hitelösszegekkel súlyozott árfolyamszintek átlaga a fixált értékek alatt van. Ha esetleg még van olyan részlete a hitelnek, ami nem került folyósításra, arról le kell mondanunk.

Van a végtörlesztésnek költsége?

Nincs, amennyiben semmilyen hátralékunk nem keletkezett a hitelintézet felé. A teljes procedúra - földhivatali bejegyzést is ideértve - ingyenes. Ez persze nem vonatkozik a végtörlesztésre szánt forinthitel felvételére, aminek a normál hitelfelvételkor is megszokott díjait kell fizetnünk. >>tovább>>

Mi történik, ha beadom az igényem és mégsem tudok végtörleszteni?
Semmi. Marad a devizahitelünk, melynek megmarad minden eddig is ismert kockázata. Amennyiben visszautasításra került a végtörlesztési igényünk, vagy lejár a 60 nap, december 30-ig még újra beadhatjuk az igényünket.

Az átstrukturált és az árfolyamfixált hitelesek is igénybe vehetik?

Igen, de a gyűjtőszámlán felhalmozott tartozást is rendezni kell legkésőbb a végtörlesztés időpontjáig.

Milyen adókötelezettségem van a végtörlesztés során?
Sem illeték, sem SZJA kötelezettség nincs végtörlesztés után. Amennyiben ajándékba kapott pénzösszegből végtörlesztünk, akkor persze a megfelelő ajándékozási illetéket meg kell fizetnünk. Baráti és családi kölcsön esetén nincs ilyen díj. >>tovább>>

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 27. 23:22
Épp a Media1 főszerkesztőjének az NNI-nél zajló kihallgatásának kezdetén indult újabb kibertámadás p...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 27. 10:42
A központi bankok szavai sokszor legalább olyan erős hatással bírnak a pénzügyi piacokra, mint maguk...
Holdblog  |  2023. szeptember 27. 10:08
A magyarországi fizetési forgalom közel kétharmada készpénzben történik, de a jövőben a digitális je...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM