17 °C Budapest

Tippek: amit a végtörlesztésről tudni kell

Pénzcentrum
2011. október 26. 05:32

Olvasóinktól kapott több száz levélből kiderült, nem minden kérdés tisztázott még a végtörlesztéssel kapcsolatban. Összegyűjtöttük a legtipikusabb kérdéseket és válaszolunk is rájuk. Az olvasóink leveleiből már szemezgettünk, emlékeztetőül: több olvasónk 20 perc alatt elintézte a teljes végtörlesztést, de voltak olyanok is, akik pórul jártak a lehetőséggel.

Mi a végtörlesztés?
A teljes tartozás előrehozott egyösszegű előtörlesztése.

Miért jó ez nekem?
A jelenlegi piaci értékrknél jóval alacsonyabb árfolyamszinteken rendezhetjük tartozásunkat. Végtörlesztés során már csak a teljes devizatartozásunk csökkentett árfolyammal szorzott összegét kell forintban megfizetnünk. Így akár még magasabb kamatozású forinthitellel is érdemes lehet kiváltani devizahitelünket. Végtörlesztéskor alkalmazott árfolyamok: 180 CHF/HUF, 250 EUR/HUF, 2 JPY/HUF.


>> Végtörlesztés kalkulátor. Számold ki Te is! <<


Meddig végtörleszthetek?
December 30-ig lehet benyújtani a bankokhoz a végtörlesztési igényt, melynek befogadása után még 60 nap áll rendelkezésre a teljes tartozás rendezéséhez.

Már felmondták a hitelem, végtörleszthetek? Mennyivel fizetek ekkor többet?
Csak a június 30-a után felmondott hitelek esetén, ebben az esetben a fennmaradt tartozást is ki kell egyenlíteni, méghozzá az aktuális árfolyamon, legkésőbb a végtörlesztés időpontjáig.


Fizetnem kell a törlesztőrészleteket a végtörlesztési igényem leadása után?
Igen! Végtörlesztési igény leadása után is fizetni kell a törlesztőrészleteket, amennyiben ez nem történik meg, nem végtörleszthetünk. A hátralékokat legkésőbb az igény beadása utáni 60. napon rendezni kell az aktuális árfolyamon, csak így nyílik lehetőség a végtörlesztésre.

Végtörlesztettem, vissza kell fizetnem az árfolyam különbözetet, ha az alkotmánybíróság vagy egy uniós határozat megsemmisíti a végtörlesztési törvényt?
Erre nehéz ma még válaszolni, de valószínűleg ebben az esetben az állam felel majd az így felmerülő költségekért.

Milyen hiteleket lehet rögzített árfolyamon visszafizetni?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hivatalos megfogalmazás szerint Magyarország területén, lakóingatlanon bejegyzett zálogjog alapján nyújtott hiteleket lehet végtörleszteni. Ebbe a körbe beleesik a deviza és a deviza alapú hitel is, hitelcéltól függetlenül. Ha szabad felhasználású jelzáloghitelből plazmatévét vagy autót vettünk, akkor igen, amennyiben sima autóhitel vagy lízing szerződésünk van, nem élhetünk a végtörlesztés lehetőségével. Hol az igazság, mi sem tudjuk!

Van felső összeghatár, amit még végtörleszthetek?
Nincs!

Lehetséges a hitelből és megtakarításból/családi kölcsönből való kombinált végtörlesztés?
Igen, minden bank lehetőséget ad erre. Eleinte voltak olyan hitelintézetek, melyek arra hivatkozva, hogy egyösszegű végtörlesztésről lehet csak szó, nem fogadták el, ha két külön forrásból érkezett a végtörlesztésre szánt összeg. Hasonló hozzáállás ma már nem tapasztalható.

Több részletben folyósított hitelem van, melyből több is a törvényben meghatározott árfolyamszint felett került kiutalásra. Végtörleszthetek?
Igen, amennyiben az eddig kifolyósított hitelösszegekkel súlyozott árfolyamszintek átlaga a fixált értékek alatt van. Ha esetleg még van olyan részlete a hitelnek, ami nem került folyósításra, arról le kell mondanunk.

Van a végtörlesztésnek költsége?

Nincs, amennyiben semmilyen hátralékunk nem keletkezett a hitelintézet felé. A teljes procedúra - földhivatali bejegyzést is ideértve - ingyenes. Ez persze nem vonatkozik a végtörlesztésre szánt forinthitel felvételére, aminek a normál hitelfelvételkor is megszokott díjait kell fizetnünk. >>tovább>>

Mi történik, ha beadom az igényem és mégsem tudok végtörleszteni?
Semmi. Marad a devizahitelünk, melynek megmarad minden eddig is ismert kockázata. Amennyiben visszautasításra került a végtörlesztési igényünk, vagy lejár a 60 nap, december 30-ig még újra beadhatjuk az igényünket.

Az átstrukturált és az árfolyamfixált hitelesek is igénybe vehetik?

Igen, de a gyűjtőszámlán felhalmozott tartozást is rendezni kell legkésőbb a végtörlesztés időpontjáig.

Milyen adókötelezettségem van a végtörlesztés során?
Sem illeték, sem SZJA kötelezettség nincs végtörlesztés után. Amennyiben ajándékba kapott pénzösszegből végtörlesztünk, akkor persze a megfelelő ajándékozási illetéket meg kell fizetnünk. Baráti és családi kölcsön esetén nincs ilyen díj. >>tovább>>

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm