25 °C Budapest

9,32-es THM: a bankok is beszálltak a forinthitel-háborúba

2011. október 19. 10:02

Versenyre csábították a takarékszövetkezetek a bankokat. Egyre több pénzintézet rukkolt elő kifejezetten a devizahiteleket kiváltó, kedvező THM-mel meghirdetett kölcsönnel - írja a Világgazdaság.

Váratlanul érte a bankokat, hogy ügyfeleik kedvezményes árfolyamon előtörleszthetik devizaalapú jelzáloghiteleiket. Először régi forinthiteleik kedvezményeinek megszüntetésével és kamataik emelésével reagáltak erre. Mára viszont hitelkiváltó kölcsönök nyújtásával versengenek a devizakölcsönből kiszálló ügyfelekért.

Mint azt a Pénzcentrum.hu megírta, a kedvezményes hitelezésben a SomogyTakarék volt az úttörő, amely elsőként hirdetett meg a piacon kedvezményes, 8,37 százalékos THM-mel forinthitelt. Más kérdés, hogy a takarékszövetkezet akcióját olyan nagymértékű érdeklődés övezte, hogy kénytelen volt felfüggeszteni a kérelmek befogadását.

Úgy tűnik, a Volksbanknak jót tett, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete megbüntette a végtörlesztési kérelem mellé csatolt nyilatkozata miatt, amelyben arra kötelezte volna az adósokat, hogy vállalják a hitelkülönbözet megtérítését, ha az Alkotmánybíróság, vagy más nemzetközi szervezet megsemmisítené a végtörlesztésre vonatkozó szabályokat. A Világgazdaság összeállításából kiderül, hogy a Volksbank kétféle hitelkiváltó kölcsönt is kínál 9,32, illetve 9,33 százalékos THM-mel.

Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezetője szerint irreális az a célkitűzés, amelyet a civil társulásként szerveződő hitelkiváltó közösség szeretne elérni, miszerint a bankközi forint kamatláb (Bubor) + 1,5 százalék legyen a hitelkiváltó kölcsön kamata. Még akkor is, ha cserébe az ügyfelek mindegyike átvinné a hitelező bankhoz a megtakarításait, hitelét és egyéb banki szolgáltatásait.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 19. 14:10
Ha megvalósul, amiről Varga Mihály pénzügyminiszter-jelölt beszélt a parlamenti meghallgatásán, az i...
Holdblog  |  2022. május 19. 09:59
A befektetési világban, a politikában és a gazdaságban rossznál rosszabb hírek követik egymást, az i...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 19. 14:40