25 °C Budapest

Mégis fizetnek adót a végtörlesztők?

Pénzcentrum
2011. szeptember 23. 17:19

A végtörlesztésről szóló törvény jelenlegi állapotában nem mentesíti a szabadfelhasználású jelzáloghiteleseket a 16 százalékos szja-tól, és a 10 százalékos illetékkötelezettség alól sem mentesülnek - írja a Napi Gazdaság Online.

A lap szerint a kapkodás következtében maradhattak ki a szabadfelhasználású jelzáloghitelesek a kedvezményezettek köréből. A Parlament által hétfőn rohamtempóban, egy nap alatt átvert törvény ugyanakkor most különbséget tesz a két hitelesi kör között. Bár mindkettő igénybe veheti a fix árfolyamon végtörlesztés lehetőségét, ám a bank által a tényleges és a 180/250 forintos árfolyam közötti különbségből keletkező kvázi jövedelem után személyi jövedelemadót (szja) és ajándékozási illetéket kell fizetnie a szabadfelhasználású jelzáloghitelesnek. Miután a törvény többi paragrafusaiból módszeresen kiirtott "lakáscélú" jelző a törvény első két paragrafusában ott szerepel a devizahiteles hivatkozások előtt.

Korábban voltak akik kétségbe vonták, hogy a szabadfelhasználású jelzáloghitelesek is megmentésre érdemesek. Indoklásuk szerint bár sok ember valóban lakáscélra - például felújításra, vagy éppen a lakáshitel kiegészítésére - vette fel szabadfelhasználású hitelt, ám igen jelentős részük felelőtlenül, a napi fogyasztásra fordította a kölcsönből befolyó pénzt. Utóbbi körben így lett a lakás fedezete mellett felvett hitelből például új plazmatévé a falon. Ezen adósok "megmentése" olyan forintokat von ki a rendszerből, amelyek a ténylegesen rászoruló, a lakhatásukban veszélyeztetett emberek számára hasznosak lehettek volna - szóltak az érvek. A kormány viszont szilárd maradt, amit viszont indokolhat az, hogy senki nem tudja megmondani, hogy a szabad felhasználású jelzáloghitelek mekkora részét tapsolták el felvevőik - írja a Napi Gazdaság Online.

Péntek délután Rogán Antal fideszes képviselő - a javaslat benyújtója- az Indexnek elmondta: már hétfőn az Országgyűlés elé kerülhet az a módosító javaslat, amely a hétfőn elfogadott végtörlesztésről szóló törvényben a jogalkotói hibát korrigálná.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 19. 12:50
A reggeli műsor házigazdája szerződésszegés miatt kerül le egy időre a képernyőről.
Holdblog  |  2022. május 19. 09:59
A befektetési világban, a politikában és a gazdaságban rossznál rosszabb hírek követik egymást, az i...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?