15 °C Budapest

Végre a jó adósoknak is jut valami

Pénzcentrum
2011. szeptember 23. 14:35

A bankok és adósaik számára egyaránt nagy előrelépést jelent a pozitív adóslista felállítása, amiről hétfőn meggyőző többséggel döntött az Országgyűlés. Nagy Róbert, a Központi Hitelinformációs Rendszert (KHR) működtető BISZ Zrt. elnök-vezérigazgatója a Portfolio.hu-nak úgy nyilatkozott: a rövidesen felálló rendszer a legjobb nemzetközi példákat követi, minőségi fordulatot hoz ugyanis a bankok kockázatkezelési gyakorlatában, javítva a ténylegesen hitelképes adósok hitelhez jutási esélyeit. Adataik adóslistára történő továbbításáról a hiteleseket tájékoztatni fogják a bankok a törvény hatályba lépésétől számított 30 napon belül.

Kitűnően bevált Belgiumban az ott 2003 óta működő pozitív adóslista, mely egy korábbi negatív listás rendszer kiegészítésével jött létre. A Rogán Antal törvényjavaslata nyomán hétfőn megszavazott új szabályozás ezt a jó példát követi - mondta Nagy Róbert. Bár a törvény még nem jelent meg a Magyar Közlönyben, az Országgyűlés honlapján elérhető szöveg alapján az eddigi negatív lakossági adóslistát egy pozitív lista egészíti ki hazánkban is. Ez azt jelenti, hogy a 90 napon túli, minimálbért meghaladó késedelembe esett, vagy más mulasztást elkövető adósok mellett azokat is nyilvántartja majd a BISZ Zrt., akik ilyen késedelemmel vagy mulasztással nem rendelkeznek, de fennálló hitelszerződésük van valamelyik pénzügyi intézménynél.

Nem előzmény nélküli nálunk sem a pozitív adóslista, hisz az ügyfelek önkéntes hozzájárulása és a bankok ugyancsak önkéntes adatszolgáltatása alapján a BISZ Zrt. már 2009 óta működteti Credit Reference nevű pozitív adóslistáját, igaz, ebbe az adatok feltöltése állami kényszer híján eddig csak fokozatos volt. Hasonló rendszerrel rendelkezik a nyilvánosság elé 2010 márciusában lépő, olasz hátterű CRIF Zrt. is. E két pozitív adóslistához képest az új szabályozás nagy előnye, hogy kötelezővé teszi a pénzügyi intézmények számára a rendszerhez történő csatlakozást, ezáltal minden bank minden ügyfelének vonatkozó adatai hozzáférhetővé válnak a hitelezők számára.

A hozzáférés azonban továbbra sem automatikus: a hitelfelvétel során ügyfele hozzájárulását kell kérnie a banknak ahhoz, hogy felhasználhassa a pozitív adóslistában már meglévő adatait. A hitelt felvenni szándékozó, jó fizetési múlttal rendelkező ügyfelek érdeke, hogy ehhez hozzájáruljanak, a jövőben ugyanis minden korábbinál nagyobb szerepet játszhat a hitelek árazásában, rendben törlesztett-e korábban az ügyfél. A pozitív hiteltörténet tehát értékké válik. A KHR a személyes adatokon túl a fennálló szerződés típusát és azonosítóját, megkötésének, lejáratának, megszűnésének időpontját, az ügyféli minőséget, a szerződés különböző paramétereit és abban az esetben, ha az ügyfél nem járult hozzá adatainak megtekintéséhez, ennek tényét is tartalmazza majd. Alapesetben a szerződés megszűnésekor kikerül az ügyfél a rendszerből, amennyiben azonban ennek ellenkezőjét kéri, további öt évig benne maradhat.

A pozitív adóslista meglehetősen gyorsan, a törvény hatályba lépésétől számított hatvan napon belül feláll, így már akár azok is élvezhetik előnyeit, akik a következő hónapokban devizahitelük forinthitelből történő kedvezményes végtörlesztését fontolgatják. A pozitív adólista ezáltal a várhatóan elinduló forinthitelezési hullám egyik katalizátora lehet, igaz, a 30 napon belüli tájékoztatási kötelezettség, illetve az adatok gyors beszolgáltatása némi költséget is ró a hitelintézetekre. A vállalkozási alrendszer esetében ilyen nem merül fel: Nagy Róbert elmondása szerint ezen a téren nincs változás, a rendszer továbbra is az összes, hitellel rendelkező vállalkozás pozitív és negatív adatait nyilvántartja. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
MEDIA1  |  2022. május 24. 18:23
Korábban a Media1 beszámolt arról, hogy a PestiSrácok anyavállalata, a GerillaPress Lapkiadó Kft. 50...
Holdblog  |  2022. május 24. 15:38
A Todd Boehly amerikai üzletember vezette konzorcium megegyezett Roman Abramovics orosz oligarchával...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?