16 °C Budapest

Ki bukik, ki nyer a Fidesz új ötletével? A hitelesek dilemmája

Pénzcentrum
2011. szeptember 9. 15:20

Lázár János péntek délelőtt jelentette be javaslatát, amely szerint a devizahiteleket az árfolyamrögzítéskor használatos árfolyamon lehetne előtörleszteni. Az elhangzott mondatok alapján ezt mindenki költségmentesen tehetné meg (nem lenne sem forint alapú maradványhitel, sem más egyéb költség). Ez alapján kiszámoltuk, érdemes-e még árfolyamrögzíteni, vagy jobban megéri kiváltani a hitelünket egy piaci kamatozású forintkölcsönnel. Nem minden feltétel mellett éri meg ez, a hosszabb futamidő esetén érdemes lehet továbbra is devizában törleszteni.

Felkavarta az állóvizet Lázár péntek délelőtti bejelentése, miszerint a bankoknak egyösszegű végtörlesztés esetén a devizahitelesek mentésére szolgáló korábbi csomagban rögzített 180 forintos frank- és 250 forintos euró árfolyamon kell biztosítaniuk a hitelből való kiszállást, minden ezzel kapcsolatos költség őket terheli.Legtöbben ezeken az árfolyamszinteken minimális árfolyamveszteséggel tudnak kiszállni a törlesztő részletek révén őket nyomorgató devizahitelekből. De megéri ezt tenniük egy sokkal magasabb kamatozású forint hitel segítségével?

Megszólalt a Bankszövetség
A Bankszövetség péntek délután ismertette álláspontját. Szerintük: a javaslat jelentősen veszélyezteti a pénzügyi intézményrendszer stabilitását, valamint nagyon súlyos makrogazdasági következményekkel járhat. A várható, negatív hatásokra és veszélyekre a Bankszövetség Elnöksége felhívta a kormányzat figyelmét.

A legtöbb embernek nincs semmilyen megtakarítása, vagy egyéb forrása ezen hitelek azonnali visszafizetésére, akár a nyomott árfolyamon is. Így valamilyen hitelhez kell nyúlni a legtöbbjüknek, hogy kifizethessék teljes tartozásukat. A legésszerűbb az eredeti devizahiteleket is folyósító bankokhoz fordulni, újbóli, immár forint alapú hitelekért, amiből a devizatartozás végképp rendezhető.

Egy átlagosnak mondható mai árfolyamon 8 millió forint összegű franktartozás a rögzítéskor használt 180-as árfolyamszint mellett csak 6 millió 261 ezer forint. Ugyanez a 8 millió forintos tartozás viszont euróban csak 850 ezer forinttal csökken (egy millióval kisebb mértékben, mint a frank esetén) az euró kapcsán érvényes 250-es rögzített árfolyam révén.

De nézzük meg mindkét hiteltípus esetén, miért is lehet érdemes (vagy miért nem) - akár forinthitellel is - azonnal kiváltani meglévő tartozásainkat. Számításaink során a frankhitelek esetében 7 százalék, euró hitel esetében 8 százalékos, míg a forint hitel kiszámításakor 10 százalékos THM-ekkel számoltunk. Az alábbi táblázat tartalmazza az aktuális (mai árfolyamokon számolt) törlesztőrészleteket, és az ennek kiváltásához szükséges forinthitel törlesztőrészleteit egy átlagosnak számító 8 millió forintos 15 év hátralévő futamidejű devizahitel esetén.A "havi spórolás" sorokban láthatjuk a két törlesztőrészlet különbségét. Ami az árfolyamváltozás hatására változhat, a következő táblázat mutatja ezek hatását.

 


260-as árfolyam esetén a havonta így megspórolt összeg nő, csökkenő árfolyam mellett viszont negatívba is fordulhat a megtakarítás. A megtakarítás mértékére ugyancsak nagy hatással van a hátralévő futamidő, hiszen ekkor a kamatköltségek eltéréseinek hatása elenyészőbb. Így megnéztük, hogy mennyivel tud többet spórolni az, akinek csak 10 év van még hátra a törlesztéséből.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Számításaink végén kijelenthetjük, hogy sokak számára megérheti, akár hitelből is kiváltania deviza tartozását ezeken az árfolyamokon. Főleg azoknak, akiknek viszonylag kevés idejük van hátra a futamidő végéig. Azon keveseknek meg mindenképp, akik rendelkeznek a végtörlesztéshez elegendő megtakarítással vagy a házuk eladásából szeretnék ezt megoldani? Mindezen kijelentés mellett legyünk óvatosak a lehetőség igénybevételekor, hiszen sokszor nem éri meg ezt a megoldást választani. Annak fényében még inkább kijelenthető ez, hogy a döntés nagy valószínűséggel növeli az országkockázatot, amely negatívan hathat a magyar kamatviszonyokra.

Elemzők szerint, ha a kormány elfogadja a Fidesz-KDNP devizahitelesekre vonatkozó javaslatát, a devizahitelek arányának csökkenésével ugyan javulhatna Magyarország nemzetközi megítélése, de a lépésnek komoly ára van, a forint gyengülne, a banki veszteségek pedig megugranának. Az MNB pedig újra megerősítette, hogy csak olyan megoldást tart elképzelhetőnek, amely nem veszélyezteti a pénzügyi rendszer stabilitását és működőképességét.

Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója az MTI-nek elmondta, hogy a javaslatról nem konzultáltak a bankszövetséggel. Azt a szövetség elnökségének állásfoglalása után kommentálják.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
MEDIA1  |  2022. május 17. 20:47
A felület alapítója Kövesdi Gábor, aki maga is közösségi finanszírozással indított korábban vállalko...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?