19 °C Budapest

Világhitel menthetné meg az OTP ügyfeleit

2011. szeptember 18. 08:09

Szélsőséges esetben akár az OTP Bank forinthitelesei is jól járhatnak a végtörlesztéssel. Ha egyáltalán létezik olyan hiteles, aki ma "forintosított" Világhitellel bír, több milliós tartozástól szabadulhatna meg. De a frankhitelesek is spórolhatnak néhány százezret. Az OTP hallgat, mi számoltunk: mi lenne, ha a frankhitelesek jenben végtörlesztenének?

Első jenhitelként vezette be még 2007 nyarán a Világhitelt az OTP Bank. A japán jen mellett, svájci frank, euró és forint alapon is igénybe vehető volt. A igazi újdonságot azonban az jelentette, hogy a futamidő alatt az ügyfelek minden hónapban szabadon, szerződésmódosítási és egyéb díjak nélkül dönthetnek a hitel átváltása mellett.

Így elméletileg lehetséges, hogy vannak olyan forinthitelesek is, akik a devizahiteleseket segítő végtörlesztés lehetőségével csökkenthetik adósságukat, amennyiben azonnal kifizetik a teljes tőketartozásukat. Azok esetében van ez így, akik a Világhitel keretében már forintra váltották devizahitelüket. Ha ők, csak néhány hónapra is visszaváltanák hitelüket valamilyen devizára és előtörlesztenék azt, több milliót elfelejthetnének a tartozásukból.

Tételezzük fel, hogy valakinek van most 8 millió forint tartozása az OTP Világhiteléből (bármikor a futamidő közben már a forintosítás mellett döntött az ügyfél). Ha ő most frankra váltja a teljes tartozását, 1 millió 900 ezer forinttól szabadulhat meg hirtelen. De miért tenne ilyet, ha egyszer egyből jenre is válthatja a tartozást, ahol végtörlesztve 2 millió 100 ezer forintot spórol.

Csak egy baj van a dologgal, nincs olyan ember (legalábbis az OTP Bank tájékoztatása szerint), aki élhetne a lehetőséggel. A bank devizahiteles ügyfeleinek ugyan 10 százaléka Világhiteles, de az ő hitelük 96 százaléka jenben, míg 4 százalékuké frankban van.

Így csak az OTP devizahiteleseinek kevesebb, mint fél százalékának jelenthet egy kis pluszt, ha frankhitelét jenre váltja, majd a rögzített árfolyamon (2JPY/HUF) végtörleszt. Ez a hitelük tökerészének további 3,3 százalékos lefaragását jelenti.Az OTP az irányú kérdésünkre sem kívánt válaszolni, hogy milyen formában élhetnek ezzel a lehetőséggel az ügyfelek, vagy ennek milyen jogi vagy egyéb akadálya lehet.

Érdemes a Világhitelt új forinthitelből végtörleszteni?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Amennyiben nincs a fennálló kamat-, díj- és tőketartozásnak megfelelő összegű megtakarításunk, akkor egy másik piaci kamatozású forinthitelből is kiválthatjuk meglévő tartozásunkat. Ebben az esetben is jól járnak azok a forint alapon, vagy frankban tartozó ügyfelek, akik jenre váltva végtörlesztenek.

A következő táblázatban 10 év hátralévő futamidejű, különböző devizaalapú Világhiteleket hasonlítottunk össze. A feltételezett THM forint esetében 10, eurónál 8, frank alapon 7, jen esetén 5 százalék.

A fenti táblázatban jól látszik, hogy az eredetileg 105 ezer forintos törlesztőrészletű forinthitel átváltható egy 77 ezer forintosra, amennyiben jenben végtörlesztés történik egy másik piaci forinthitel felvételével. Ez 28 ezer forintos többlet a család pénztárcájában havonta. A most frank alapú Világhitelesek, akik elméletileg az OTP bank ügyfélkörének fél százalékát teszik ki, 15 ezer forintot nyerhetnek így havonta, közel 4 ezer forinttal többet, mintha saját devizájukban hajtották volna végre a teljes törlesztést.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 18:50
Dömötör fordult a bírósághoz, mert szerinte az Alfahír megsértette a jó hírnévhez fűződő személyiség...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
MNB Intézet  |  2022. május 17. 10:15
Fizetnénk-e azért, hogy szén-dioxid-kibocsátásunk káros hatásait ellensúlyozzuk? Egy kutatás szerint...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?